MENÜ

Állategészségügy

Szakfolyóirat > 2001/7 > Állategészségügy

A beteg kutya táplálása

A beteg kutya takarmányozása különleges odafigyelést és speciális diétás táplálást igényel. E cikk keretében betegség-csoportok szerint tekintem át a javasolt étrendet.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Állategészségügy Hús állatok BSE

Amit a BSE-rõl tudni kell

A BSE, (szarvasmarhák szivacsos agyvelõgyulladása) a központi idegrendszer zavaraival járó, gyógyíthatatlan betegség. A BSE-t okozó kóros prionok az idegsejtekben található normál prionok genetikai mutációjával keletkeznek. A prionok a vírusoknál egyszerûbb, DNS-t nem tartalmazó, csak fehérjébõl álló részecskék. A betegség során az agyvelõ állománya szivacsszerûvé válik, mert az idegsejtek egy része elhal. A prionok a fertõtlenítõszereknek ellenállnak, elpusztításukhoz 133 oC hõmérséklet szükséges. A BSE-n kívül számos prion-betegség ismeretes, pl. a juhok súrlókórja, az ember Creutzfeldt-Jakob kórjának régi (CJD) és új (vCJD) variánsa.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Állategészségügy baromfi állatorvos

Baromfiállományok gyógyszeres kezelése

Azállategészségügyi hatósági élelmiszerbiztonsági szemlék (farmtól az asztalig) egyik vizsgálati szempontja az állatállomány szakszerû gyógykezelésének ellenõrzése. Mivel a baromfi is élelmiszertermelõ állat (olyan állat, amelynek húsa vagy egyéb terméke az európai étkezési szokásokat figyelembe véve emberi fogyasztásra kerülhet), az állatgyógyászati készítményeket kezelésükre alkalmazni csak megfelelõ szabályok szerint lehet.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Állategészségügy baromfi kokcidiózis

Baromfikokcidiózis

Az egysejtû bélparaziták, az Eimeriák által okozott kokcidiózis az egyik legfontosabb baromfi-megbetegedés. Az okozott kárt és a védekezés költségeit világviszonylatban évente 2 milliárd dollár körüli összegre becsülik. A kokcidiózis kártétele elsõsorban az elhullásokból, a csökkent súlygyarapodásból, a csökkent takarmány-hasznosulásból, az egyéb fertõzések iránti érzékenység növekedésébõl, valamint a megelõzés és a gyógykezelés költségeibõl származik. A legnagyobb gazdasági veszteséget a betegség fel nem ismert, szubklinikai formája okozza.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Állategészségügy Baktérium állományok salmonella

Salmonella-mentesítési program a húshibrid-baromfi ágazatban.

A salmonellózis az ember és az állatok szervezetében kialakuló olyan baktériumos fertõzés, mely lázas általános tünetekkel vagy csak hasmenés formájában jelentkezik. Gyakori az olyan kórforma is, amelyben tünetek nem alakulnak ki, a kórokozó a bélcsatornában elszaporodik és hosszú ideig tartó baktérium-hordozás és -ürítés alakul ki. Ez utóbbi azért is veszélyes, mert a látszólag egészséges, de baktérium-hordozó állatok továbbadják a fertõzést és feldolgozásuk révén az élemiszer útján a fogyasztó is megbetegedhet.