MENÜ

A beteg kutya táplálása

Oldalszám:
2013.02.19.
A beteg kutya takarmányozása különleges odafigyelést és speciális diétás táplálást igényel. E cikk keretében betegség-csoportok szerint tekintem át a javasolt étrendet.
1. Elhízás (Adipostias)
Fõleg idõsebb kutyákban jelentkezik túletetés, mozgásszegény életmód, falánkság következtében. Következetes kutyatartónak kell lenni ahhoz, hogy ellenálljunk kutyánk hízelgésének a plusz falatokért. Javaslat: fogyókúra. A megszokott mennyiségû táplálék mennyiségét csökkentsük fokozatosan 30-40%-kal. Csökkentsük a bevitt takarmány energia tartalmát, növeljük az emészthetetlen nyers rost tartalmát. Mindig testtömeg méréssel kezdjük a fogyókúrát és határozzunk meg egy célsúlyt, melyet el kívánunk érni. Emészthetetlen nyers rostot tartalmaz pl.: szójabab granulátum, földimogyoróhéj, zöldsaláta. Speciális fogyókúrás táp kapható: Hill’s Diet, Pedigree Pal
2. Kóros fogyás (Anorexia)
Több betegséggel kapcsolatban is felléphet ez az állapot. Ilyenek a különbözõ traumás sérülések, törések, égések, fertõzések, mûtét utáni állapotokban, autóimmun betegségek kísérõjeként, rákos daganatok esetén. Ilyen esetekben a megnövelt fehérje és energiatartalmú tápok etetése javasolt. fokozott vitamin és nyomelem kiegészítéssel ill. aminosav kiegészítéssel. Pl.: máj, baromfihús, kukoricaliszt, halolaj, B1, B2, B6, B12 vitamin, folsav, biotin, cink, vas, réz, A, D3, E vitamin, Karnitin, Arginin, Glutamin Gyári tápok: Hill’s Diet, Pedigree Pal Lehetõség szerint naponta többször kis mennyiséget etessünk.
3. Gyomor- és bélgyulladás (Gastritis et Enteritis)
Kutyákban gyakori megbetegedés a bélgyulladás. A kutyák természetes viselkedése, hogy minden érdekesebb, illetve számukra kellemes szagú tárgyat megszagolnak, megnyalnak. Ennek következménye, hogy gyakorta számukra fertõzõ, romlott táplálék kerül a tápcsatornába. A betegség fõ tünete az étvágytalanság, hányás, hasmenés. A betegség jelentkezésekor fontos a táplálékmegvonás és a folyamatos folyadék és elektrolit utánpótlás. Ezt követi a diéta mely kiválóan emészthetõ fehérjeforrásból, csökkentett zsírtartalmú és nyersrost-tartalmú táplálékból álljon. Ilyen pl.: fõtt rizs, fõtt csirke hús felaprózva (a zsíros bõr nélkül) naponta többször, kis adagokban való etetése. Itatásra: kamilla tea csipetnyi sóval és mézzel. Gyári diétás tápok: Hill’s Diet, Pedigree Pal stb. Itatásra: Instant Electrolite por vízben oldva, Rehydran por
4. Bélsárrekedés (Obstipatio)
Gyakori megbetegedés pl.: nagy mennyiségû csont elfogyasztása után, prosztata megbetegedés, vagy nagy mennyiségû száraz táp felvétele következtében alakulhat ki. A beteg kutyák felpüffednek, gyakran próbálkoznak bélsár ürítéssel, sikertelenül. Fontos a probléma oki kezelése és az ezt kiegészítõ diétás táplálás. Bélsárrekedés enyhébb esetei a táplálékba kevert 2-3 evõkanál étolajtól megoldódnak. A makacsabb esetekben szájon át 1-2 dl paraffin olajat lehet adni az állatnak, ha nem történik javulás, beöntést kell alkalmazni, amihez kérjük állatorvos segítségét. Kerüljük az idõsebb állatok nagy mennyiségû csonttal való megetetését, a kizárólagos száraz táp etetést idõs korban. Száraz táp mellett mindig legyen elegendõ folyadék, illetve jó a száraz tápot beáztatni etetés elõtt. A bélsárrekedés elkerülhetõ a megnövelt nyersrost tartalmú diéta etetésével. Tej, joghurt, kefir önállóan vagy táplálék kiegészítéseként szintén könnyíti a bélsár ürítését.
5. Takarmány intolerancia, takarmány allergia
Elõfordul, hogy egyes tápanyagok allergizáló hatást fejtenek ki a kutya szervezetébe jutva. Ilyen esetekben a táplálék elfogyasztása után, hasmenés alakul ki. Gyakori probléma a tehéntej itatása után tapasztalható hasmenés. Ez az ún. laktózintolerancia, a tehéntejben lévõ tejcukrot nem tudja emészteni az állat. Ilyen esetekben a tej mellõzésével a probléma teljesen megszûnik. Elõfordul, hogy egyes táplálékok hosszú ideig való etetése során a szervezet, allergiás reakcióval válaszol a táplálékban található fehérje természetû anyag (protein) ismételt bevitelére. Az allergiás áthangolódást követõen az adott táp etetése után hasmenéses tünetek mutatkoznak. A kutya hasa püffedt lesz, bõre viszket, vakaródzik. A fõ megoldandó kérdés: Mire allergiás kedvencünk? Melyik az a táplálék, amely kiváltja a reakciót? Ezt speciális eliminációs diétával tudjuk meghatározni. Ha táplálék allergiára gyanakszunk, forduljunk állatorvoshoz a problémával.
Diétaként javasolható: a bárányhús és a rizs, valamint a nyúlhús és a rizs etetése, 2-3 hónapon keresztül (ezek a táplálékok nem tartalmaznak allergéneket), majd 3 hónap elmúltával visszatérhetünk az eredeti táp etetésére. A tünetek ismételt jelentkezésekor már könnyen felismerjük az allergia okozóját, a továbbiakban ezt az összetevõt az étrend összeállításakor ki kell hagynunk a menübõl.
6. Cukorbetegség (Diabetes mellitus)
A cukorbetegség kezelésében nagy jelentõségû a megfelelõen beállított diéta. Segítségével az inzulin adagja is csökkenthetõ. Magas rosttartalmú, fehérjében gazdag és lassan emésztõdõ szénhidrátokat tartalmazó táplálékok etetését részesítsük elõnyben. A kutya eleségét úgy kell összeállítani, hogy 2/3 részben húsból 1/3 részben összetett szénhidrátokat tartalmazó tápanyagból pl.: zöldségfélékbõl álljon. Az ideális arány 20% fehérje 50-60% szénhidrát, 25% zsír. Fontos a legalább 16-18% rosttartalom is. A diéta egyik célja, hogy a szénhidrátok emésztése lassú, elnyújtott legyen, a belõlük keletkezõ egyszerû cukrok lehetõleg fokozatosan kerüljenek a vérkeringésbe. Forgalomban vannak cukorbeteg kutyák számára összeállított diétás tápok, melyek etetése állandó összetételük miatt kedvezõ, pl.: Hill’s Diet, Pedigree Pal
7. Vesebetegségek
A vesebetegségek gyógyításában a szervezet belsõ egyensúlyának fenntartásában nagy jelentõségû a vese diéta rendszabályainak alkalmazása az állat étrendjében. Fehérjeszegény, csak a szükségletet fedezõ, de magas tápértékû fehérjéket tartalmazó eleség nyújtása. Fûszermentes, sószegény értrend. Fontos a csökkentett nátrium és foszfor mennyiség a tápban, jó minõségû fehérjeforrás a túró, tojás, száraz csirkehús fõzve. Szénhidrátforrásként fõtt rizs és zöldségféléket etethetünk. Többször kis adagokat kínáljunk a betegnek. Elõfordul, hogy nehezen szoktatható rá kedvencünk az új, diétás táplálásra. Ilyenkor fokozatosan próbáljunk átállni az új menüre. Vese diétánál fontos odafigyelni a bõséges vitamin ellátásra A, B, C vitaminok és a korlátlan ivóvízfelvétel biztosítására.
8. Májmegbetegedések
A májbeteg kutyák táplálásában nagyon fontos a máj védelmét, regenerációját szolgáló speciális diéta betartása. Májbeteg kutyáknak fõleg zsírokkal és szénhidrátokkal fedezett nagy energiatartalmú tápokra van szükségük melyek jól emészthetõek. A fehérje ellátásnál törekedni kell a korlátozott mennyiségû, de kifogástalan minõségû fehérje etetésre. Kedvezõ, ha a táplálék rostban és vitaminokban gazdag. (B vitaminok, C, A, D3 vitaminok) A nyomelem ellátásnál fontos odafigyelni a cink pótlására. Fontos a táplálékok ízletessége, lehetõleg olyan ételek nyújtása, amelyet a kutya szeret. A kutyát naponta többször, kis adagokban, frissen készült étellel kell kínálni. Ha a májbetegek egyáltalán nem esznek, mesterséges táplálás indokolt.
9. Szívbetegségek
Szívbetegség esetén javasolt étrend a szív könnyebb munkáját segíti elõ. Szívbeteg állatoknak javasolt diétában a konyhasó mennyisége redukált, ez azt jelenti, hogy ezeket a táplálékokat tudatosan só mentesen készítjük el. Ezzel csökkenthetjük az állat vérnyomását és az ödéma képzõdési hajlamot. Házilag adható baromfihús, rizs, máj, de speciális diétás tápok is etethetõk, melyek nátriumszegények. Ilyenek pl.: Hill’s Diet, Pedigree Pal. Lehetõleg naponta többször, kis mennyiségû tápot etessünk.
A beteg kutyák táplálása jelentõsen eltér egészséges társaikétól. Fontos, hogy erre idõben felfigyeljenek a kutyatartók és tanácsot kérjenek állatorvosuktól a szükséges diéta kialakítására. A speciális diétás tápok állatpatikákban kaphatók.
Pécs, 2001. június 21.
Dr. Révész Bálint
állatorvos