MENÜ

Salmonella-mentesítési program a húshibrid-baromfi ágazatban.

Oldalszám: 55
2013.11.14.

A salmonellózis az ember és az állatok szervezetében kialakuló olyan baktériumos fertõzés, mely lázas általános tünetekkel vagy csak hasmenés formájában jelentkezik. Gyakori az olyan kórforma is, amelyben tünetek nem alakulnak ki, a kórokozó a bélcsatornában elszaporodik és hosszú ideig tartó baktérium-hordozás és -ürítés alakul ki. Ez utóbbi azért is veszélyes, mert a látszólag egészséges, de baktérium-hordozó állatok továbbadják a fertõzést és feldolgozásuk révén az élemiszer útján a fogyasztó is megbetegedhet.

révén az élemiszer útján a fogyasztó is megbetegedhet. A salmonella-mentesítés illetve a baktériumok számának csökkentése világszerte a szakemberek figyelmének homlokterében van. Ez különösen fontos a baromfifélék tartása és feldolgozása során, mert ott fordulhat elõ leggyakrabban a fertõzõdés.
Az ún. salmonella- mentesítési, -gyérítési program célja, hogy az ételfertõzések kialakulásának lehetõségét csökkentsük és emberi megbetegedést is elõidézõ baktériumoktól mentes baromfihús kerüljön feldolgozásra. A biztonságos baromfihús elõállítását célzó magyarországi salmonella-mentesítési program 2001 évben felgyorsult. A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 15/2001.(III.3.) számú, az agrárgazdasági célok 2001. és 2002. évi költségvetési támogatásáról szóló rendelete 192.-195. §-ban elõsegíti a salmonella-gyérítési program beindítását. A rendelet lehetõvé teszi, hogy a salmonella-mentes vágócsirkét elõállító termelõk anyagi támogatást kapjanak. fizethetõ ki.
Salmonellózisok elõfordulásakor a kórokozó baktérium az esetek többségében a Salmonella enteritidis (58 %), a S. typhi-murium (10 %), a S. hadar (4,9 %) és a S. infantis (4,9%). A fertõzõdés mintegy 70 %-a közvetlenül élelmiszertõl ered, ahol leggyakoribb a baromfi eredetû élelmiszer (tojás, baromfihús) szerepe.
Az emberi megbetegedés (az ember szalmonellozisa) tünetmentes hordozás vagy lázas általános tünetek mellett gyomor- és bélgyulladás formájában alakul ki, ritkábban a tífuszhoz hasonló kórkép formájában zajlik le. A fertõzést követõ 1-3 nap múlva láz, hányinger, hányás, hasi fájdalom jelentkezik, híg, nyálkás hasmenés alakul ki. A baktériumok véráramba jutásával járó esetekben (bakteriaemia) a salmonellák megtelepednek egyes szervekben, például torokgyulladást okozva (Varga János: Zoonozisok járványtana 1993).
A humán megbetegedés jelentõsége mellett a Salmonella-mentesítés a baromfiállományok szempontjából is jelentõs, hiszen a baromfit ugyanúgy megbetegíti, mint az embert – egyes állományokban súlyos kieséseket okozva. Mivel a baromfitenyésztõk és -tartók célja az állományok kedvezõ állategészségügyi pozícióján kívül a megfelelõ nyereség elérése is, ez a két tényezõ motiválta a termelõket arra, hogy a közegészségügyi probléma megelõzése mellett az eredményes felnevelésére is dolgozzanak ki programot. A fertõzött állományok felnevelése során jelentkezõ betegségek (bélgyulladás, fejlõdésben visszamaradás, takarmányértékesítés romlása, ellenálló képesség romlása) együttesen alacsony szintû termelési hatékonyságot okoznak. Emellett az értékesítés problémái - amit a minõségbiztosítási rendszer ellenõrzési programjának beindítása is feltárt- is megoldásra várnak. A jelenlegi salmonella-gyérítési program önkéntes jelleggel azt célozza meg, hogy a vágásra kerülõ állományok vizsgálatával információt szerezhessünk a baromfiállományok jelenlegi állategészségügyi helyzetérõl. A laboratóriumokba beküldött és megvizsgált állományok vizsgálatai - ami nem terjed ki minden levágott állományra- azt mutatták, hogy hogy a fertõzöttség a 10-15 % -ot nem haladja meg. Ez az eredmény úgy értékelhetõ, hogy a letelepített naposbaromfi állományok Salmonella enteritidis-sel nem, vagy kis mértékben fertõzöttek, hiszen a naposbaromfi származási állománya igazoltan mentes, az importból érkezõ húshibrid nagyszülõ- és szülõ-állományok is fertõzésétõl mentesek. Sajnos a letelepített naposbaromfi állományok az elsõ 5 napban laboratóriumi vizsgálatra nem kerülnek ezért mentességük csak valószínûsíthetõ.
Remélhetõleg a nagyobb létszámú állományok tulajdonosai, vállalva ennek anyagi vonzatát, ezeket a vizsgálatokat elvégeztetik. Az elsõ 5 napon belül történõ vizsgálatok eredménye válasz adna arra a kérdésre, hogy pozitív esetben a származási állomány volt fertõzött, vagy a felnevelés során nem tartották be a higiéniai követelményeket és az okozott fertõzést a vágás idejére.
Még ez évben valószínûleg – a vonatkozó rendelet megjelenésével- megkezdõdik a baromfi törzsállományok kötelezõ jellegû salmonella-mentesítése. A jelenleg mûködõ salmonella- gyérítési programban a termelõ támogatást kap, ha állománya (állománynak számít az egy légtérben tartott baromfi) állategészségügyi intézeti vagy állomási laboratóriumban történt vizsgálat alapján mentes. Ennek igazolásával, valamint az átadási jegyzékkel az illetékes adóhatóságnál igényelhetõ a támogatás, melynek összege 3 forint/élõtesttömeg kg.
Dr. Nemes Zoltán