MENÜ

Gépesítés

Szakfolyóirat > 2001/7 > Gépesítés Tarló gépek

A tarlóhántás gépesítési háttere

Az általános szakmai ismérvek szerint tarlóhántásnak azt a sekély – általában 6 és 15 cm munkamélység közé tehetõ – mûvelést tekintjük, amelyre a nyári idõszakban betakarított növények után kerül sor. Jelen anyagunkban e feladat gépesítési hátterérõl kívánunk áttekintést nyújtani, figyelembe véve elsõsorban az üzemeltetõi-agronómiai szempontokat, valamint azokat a fõbb mûszaki-agrotechnikai ismérveket, amelyek alapját adhatják egy racionális beruházásnak. A kifejezetten általános technológiai szemlélet mellett csak egy agronómiai követelményt említünk: a tarlóhántásra lehetõség szerint a betakarítást követõen minél hamarabb kerüljön sor.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Gépesítés adagoló műhely

Alapfokú mûszaki ismeretek

Milyen tünetek jelzik az adagoló nyomóelemek elhasználódását? Az adagoló elhasználódását legelõször a megnehezedett hidegindítás jelzi, mivel itt lassú a fordulat és az indításhoz jelentõs többlet üzemanyag is szükséges. A következõ jelenség a nehéz melegindítás, mivel itt a gázolaj viszkozitása lecsökken. A motor egyenetlen járása is a befecskendezõ egyenetlen kopására utal.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Gépesítés lucerna széna bálázás

LUCERNASZÉNA KÉSZÍTÉS KORSZERÛEN

A kérõdzõk és a lovak takarmányozásában nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szénafélék. A bendõfermentációt kedvezõen befolyásoló, megfelelõ mennyiségû és minõségû szénára alapozott takarmányozás jelentõsen javítja a tehenek termelõképességét és energiaellátását. Ehhez stabil bendõfolyadék pH és aktív bendõbaktérium élet szükséges, melynek alapfeltétele a takarmányok nyersrost tartalma.