MENÜ

Növényvédelem

Szakfolyóirat > 2001/7 > Növényvédelem dió virágzás növényvédelem

A dió növényvédelme

A dió hazánkban mindenütt biztonságosan termeszthetõ. Legnagyobb dió ültetvények Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Somogy megyében találhatók. A dióbél magas tápértéke, sokoldalú cukrászati hasznosítása miatt keresett termék, a dió-törzs értékes faipari- a diólevél gyógyászati- és kozmetikai- alapanyag. A diótelepítés egyike az állami támogatásban részesíthetõ gyümölcsfajoknak. A diótermesztés felsorolt elõnyei mellett azt is fontos tudni, hogy növényvédelmi alapismeretek nélkül kockázatos diótermesztésbe fogni, akár a termést, akár a faanyagot szánják eladásra.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Növényvédelem

A szürkerothadás kártételének mérséklése

A szürkerothadást nevezik még szürkepenészes rothadásnak, botritiszes rothadásnak, botritiszes betegségnek is. A betegséget a Botrytis cinerea mikroszkópikus gomba okozza, amely szõlõben 100 %-os kárt is képes elõidézni. A szõlõn kívül több száz növényen elõfordul.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Növényvédelem permetezés lombozat

Permetezéstechnikai aktualitások

Légszállításos permetezõgépek beállítása A permetpenetrációs vizsgálataink egyértelmûen bizonyították, hogy a permetcseppek behatolása a lombozatba nem a permetlé mennyiségétõl, hanem a képzett cseppek méretétõl függ. A 300 mikrométer feletti cseppek zöme a lombkorona köpenyén rakódik le. Tömeges lerakódásuk a permetlé megcsurgásához vezet. A permetlé egyenetlen (fõleg a külsõ levélmozaikokra történõ) lerakódása az esetleges fitotoxikus hatások mellett nagy szermaradvány értékek kialakulását is okozhatja.

Szakfolyóirat > 2001/7 > Növényvédelem vetőmag Kártevő

Vetõmagcsávázással az õszi káposztarepce állati kártevõi ellen

A vetés utáni kártevõhelyzet megítélése: Az elvetett õszi káposztarepcét a fagyok beálltáig jelentõs számú állati kártevõ faj veszélyezteti. Ezek közül néhánynak, így a bolhafélék, a repcedarázs, a repcegyökér-gubacsormányos kártételével rendszeresen számolni kell. Alkalmi jellegû lehet a vetési bagolylepke, a repceszár-ormányos õszi rasszának kisebb-nagyobb mérvû fellépése vagy a mezei pocok foltszerû rágásának megjelenése.