MENÜ

A citromfû termesztése

Oldalszám: 11
2013.12.17.

A citromfû kedvelt évelõ, ajakosvirágú gyógynövényünk. Drogjai nyugtató és antivirális hatással rendelkeznek. Megszárított földfeletti hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) önállóan vagy étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. A friss növény citromillatú, a belõle kivont 0,2-0,5 % illóolaj (Aetheroleum melissae) is keresett.
Dél-Európában õshonos, hazánkban a Dunántúl DK-i részén, elvadultan fordul elõ. Magyarországon évtizedek óta változó nagyságú területen termesztik. Meleg- és fénykedvelõ, a magvak optimális csírázási hõmérséklete 18-20 oC. Fagyérzékeny, a hótakaró nélküli hideg telek az ültetvények 20-30 %-át elpusztíthatják. Termesztéséhez legjobbak a meszes, középkötött, mélyrétegû és jó vízgazdálkodású talajok. Szárazságtûrõ, de hosszantartó aszály esetén fejlõdése leáll és könnyen elpusztul. Száraz idõszakban emiatt többszöri kiadós (30-40 mm) öntözés szükséges.

Hazánkban a citromfûnek fajtája nincs, populációit termesztik. Az állományt 4-5 évig érdemes fenntartani, önmaga után is 4-5 év múlva kerülhet ugyanarra a területre. Az elõveteményre nem érzékeny, de termesztéséhez gyommentes talajt válasszunk.
Az õszi mélyszántás elõtt 25-30 t/ha szervestrágyát kell kiszórni a telepítés helyén. A termõ években a citromfû átlagos tápanyagigénye 60 kg/ha N, 50-60 kg/ha P2O5 és 70-80 kg/ha K2O hatóanyagú mûtrágya. A tenyészidõszakban –tavasszal, a hajtásképzõdés kezdetén és az elsõ vágást követõen -30-30 kg/ha N hatóanyaggal végzett fejtrágyázás növeli a hozamot. Tavasszal a talajt a palántaültetés elõkészítése céljából porhanyítják és elmunkálják. Szaporítható helybevetéssel, palántázással és tõosztással, ezek közül általában a fûtetlen fólia alatti palántanevelést alkalmazzák. A mag vethetõ novemberben (a fólia felhúzása elõtt) vagy a fóliasátor felhúzása után március elején. Az utóbbi esetben a vetõmag keléséhez 25-40 órás áztatás vagy 2-3 napos fagyasztás szükséges. A magvetés sortávolsága 20-25 cm, a vetõmagszükséglet 2-3 g/m2, a vetésmélység 0,5-1,0 cm. Az 1 ha-ra szükséges palántamennyiséget 200-250 m2 területen lehet elõállítani. A palántákat május közepén-végén ültetik állandó helyükre. A sor- és tõtávolság 50-60x30-40 cm, a palántaszükséglet 50-65 ezer db/ha. Kettesével is szokták ültetni, ekkor ajánlatos a tenyészterületet (70 x 40 cm) és a palántaszükségletet (100-130 ezer db/ha) növelni. A talaj lazítása és a gyommentesítés érdekében évi 2-3 alkalommal mechanikai sorközmûvelés javasolt. A levéltetvek és a kabócák ellen metidation (Ultracid 40WP) vagy szintetikus piretroid hatóanyagú (Fendona 2EC, Decis 2,5EC) inszekticidekkel lehet védekezni. A szeptóriás levélfoltosság (Septoria melissae) terjedése és az ezzel járó levélhullás megelõzhetõ benomil (Chinoin Fundazol 50WP), vagy propikonazol (Tilt 250EC) hatóanyagú gombaölõ szerekkel. Vágás elõtt két héttel a növényvédelmi mûveleteket be kell fejezni.
Az elsõ évben egyszer, augusztusban történik a vágás. A további években elõször a bimbók megjelenésekor (június végén-július elején), másodszor augusztus elsõ felében kerül sor a betakarításra. A tarlómagasság 8-10 cm. 3-4 t/ha herba- illetve 1-1,2 t/ha levélhozam érhetõ el. A citromfû levelei frissen nyomásra érzékenyek, gyorsan barnulnak, ezért ajánlatos a betakarított zöldtömeg azonnali mûszárítása 40-45 oC hõmérsékleten. A drogot száraz, szellõs, napfénytõl védett helyen, átható szagú anyagoktól elkülönítve tárolják.