MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Dinnye piac

A korai dinnyeszezon idei tapasztalatai

Ezek a sorok július végén íródnak, amikor a görögdinnyeszezon már elkezdõdött, de még a szezon nagy része hátravan. Érdemes azonban idõben felkészülni és átgondolkodni az idei tapasztalatokat a következõ szezon tervezésénél.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Termelő gazdák Olivia

A lajosmizsei Olivia KFT

Közvágóhidakról, speciális sertés vagy marhavágóhídról már hallottunk, de kevesen tudják, hogy Lajosmizsén van egy nyúlvágóhíd is. Hetente akár ötvenezer nyulat is fel tudnánk dolgozni, de a jelenlegi hazai termelõi kedv és az ebbõl eredõ felvásárlás nem teszi lehetõvé, hogy teljes kihasználtsággal mûködjön a lajosmizsei üzem. Ráadásul a nyári illetve téli idõszakban felvásárolható mennyiségekben nagy az eltérés, így a keresleti piac elég nehézkesen kielégíthetõ.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr üvegház szeszico Kft

A Szeszico Kft.

/Szeged-Szigetvár Cooperesen/ 1992-ben alakult meg a kiváló természeti adottságokkal rendelkezõ Zselici Dombság déli részén szigetvári telephellyel. A 62 °C-os termálvíz, a 2093 napfényes óra/év szolgálja a termelés alapbázisát. Termõterület: 20000 m2 üvegház (2x 1 ha) 24000 m2 fûtött fólia ( 80 db x300 m2)

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr

A valódi levendula termesztése

A valódi levendula szárazságtûrõ mediterrán félcserje. Bokra félgömb alakú, levelei keskeny lándzsásak, szürkén szõrözöttek. Júniusban jelennek meg hosszúkás ibolyáskék virágzatai. Megszárított virágai és a friss virágzatból lepárolt illóolaj is hivatalos drog. Száraz virágait a háziasszonyok elõszeretettel alkalmazzák a molyok távoltartására. Virágainak forrázata nyugtató hatású. A levendulaszesz reumás fájdalmak, ideggyulladás elleni bedörzsölõszer. Illóolajának legnagyobb felhasználója az illatszeripar.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr

Bor, turizmus, gasztronómia Baranyában

CHEESE, FORMAGGIO, FROMAGE, KÄSE, SAJT... Fenséges szavak és ízek, elegáns csomagolás, harmónia. A sajtok szinte minden ételhez kapcsolhatók, akár önálló fogásként, akár különféle italok fontos, kedvenc társaként, kiegészítõjeként is. (A sajtok szinten minden ételhez kapcsolhatók, fogyaszthatjuk különféle italok fontos, kedvenc társaként, vagy akár önálló fogásként is.)

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr fusarium Panoctin növényvédelem

Csávázás-több, mint növényvédelem

A növényvédelem története során a csávázás volt az egyik elsõ növényvédelmi beavatkozás, ami a gyakorlatban is elterjedt, és mind a mai napig megtartotta jelentõségét. A csávázás eredményességét a csávázószer biológiai hatásán kívül annak formulációja és a felhordási technológia is erõteljesen befolyásolja. Mindezt figyelembe véve a Magyar Kwizda több mint öt éve egy csávázási program felépítésébe kezdett, amely túlmutat a csávázószerek forgalmazásán, és egy komplett csávázási technológia kereteit ajánlja a felhasználók figyelmébe. A csávázási program három fõ pillérre épül, mint a minõségi csávázó szerek, a magas színvonalú csávázási technológia és a testreszabott finanszírozási feltételek biztosítása.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Gazdanapok

Gazdanapok 2001

Alapítványunk, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ nyolc év óta szervezi a ma már országos hírû mezõgazdasági és élelmiszeripari szakvásárt – a Gazdanapokat. Elsõsorban azoknak a szakembereknek, gazdáknak, szól, akik nyomon követik a technológiák, az állattenyésztés, a növénytermesztés fejlõdését, érdeklõdnek az újdonságok iránt, de nem csalódnak azok a látogatók sem, akik családjukkal, gyerekekkel kíváncsiságból keresik fel a vásárt. Számukra is bizonyára nagy élmény az állatbemutató, lehetõség van szórakozásra, vásárlásra is.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr vertikum Same Deutz Fahr

Három évtizede a mezõgazdaság szolgálatában

A VERTIKUM KFT. és jogelõd vállalata több mint 30 éves ipari és szolgáltató múlttal rendelkezik. A vállalkozás gépgyártó és javító, ipari szolgáltató struktúrája a 70-es évek elején épült ki. A nagykõrösi cég évek során országos jelentõségû ipari bázissá fejlõdött. 1990-ben jött létre a VERTIKUM Ipari és Közlekedési Szolgáltató Kft. A cégünk mindinkább mezõgazdasági talajmûvelõ gépek gyártására, fejlesztésére tért át és jelenleg az egyik legjelentõsebb hazai talajmegmunkáló gépgyártóvá vált. Évrõl évre megújuló és talajkímélõ új technológiájú termékkörrel állunk a mezõgazdasági gazdálkodók részére.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr búza Tarlókezelés

Ismét idõszerû a tarlókezelés

Az évelõ gyomnövények tarlón történõ vegyszeres irtása az egyik leghatékonyabb megoldásnak számít a mélyen gyökerezõ elterjedt fajok ellen. A hatékony megoldási lehetõség ellenére az évelõ gyomokkal fertõzött területek nagysága és a fertõzés erõssége az utóbbi években növekedni látszik. Különösen az idei évben, hiszen tavasszal korábban szinte soha nem tapasztalt tömegben hajtottak ki olyan évelõ gyomnövények, mint a mezei acat, folyondár szulák, fenyércirok és a nád is. Az erõs gyomosodás részben az enyhe téllel magyarázható, mivel kemény fagy híján az évelõk kitartó képletei szinte károsodás nélkül mentek a tavaszba, és már jóval a tavaszi növények vetése elõtt kihajtottak. A kialakult helyzet megszüntetése komoly erõfeszítést igényel a gazdálkodóktól. Az idén forgalomba került ROUNDUP BIOAKTIV a korábbinál még hatékonyabb segítség lesz a nehéz feladat megoldásában.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr baromfi Paracox

Kérdések és válaszok a PARACOX vakcinákról

1. Miért lehet a csirkék kokcidiózisa ellen vakcinázással védekezni? Régóta ismert, hogy a kokcidiózist átvészelõ csirkék a megbetegedésüket okozó Eimeria-fajjal szemben védetté válnak. Így vetõdött fel annak a gondolata, hogy a védõimmuntás vakcinázással is kialakítható, és ennek alapján fejlesztették ki a PARACOX vakcinákat.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Vetés burgonya

Kiváló minõségû vetõburgonyák a hazai piacon

A Bédalin Kft jó néhány éve tevékenykedik burgonya forgalmazóként a magyar piacon. Több rangos külföldi nemesítõ céggel, exportõrrel állunk kapcsolatban – AGROFEX Hollandia – GERMICOPA Franciaország – NORIKA Németország – SELEKTA PACOV Csehország – akikkel együtt már a magyar termelõk számára is garantált minõségû vetõburgonya fajtákat tudunk ajánlani.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Napraforgó zopp

Környezetkímélõ és gazdaságos napraforgó deszikkálás Zopp-al

A magyarországi éghajlati körülmények között a nagy olaj- és fehérjetartalmú növények biztonságos termesztés technológiájának részévé vált az állományszárítás. A napraforgó, repce, borsó, szója, maglucerna közös biológiai tulajdonsága az elhúzódó virágzás és érés. Különösen a napraforgó az elhúzódó érési folyamat során a korábban beérõ kaszatok az érési folyamata végére túlérettek lesznek és a természetes szóródás, madár-, rágcsáló- és szélkárosítás révén veszendõbe mennek.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Agrár Gyümölcsös Komposzt

Környezetvédelem, szakszerûség

Az Olivia KFT. 1991-ben jött létre a svájci Delimpex AG leányvállalataként. A cég fõ profilja a nyúlhús termelés. A növekvõ piaci igények kielégítésére az élõ állat egyenletes biztosítása és a minõség további javítása érdekében saját tenyész- és hízónyúltelepek létrehozására volt szükség. Az Olivia KFT. nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, éppen ezért a telepeken keletkezõ nyúltrágyát az elõírásoknak megfelelõen és szakszerûen tesz erõfeszítéseket annak feldolgozására.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr

Minõségi termelés támogatása

Igénylõ (kedvezményezett): Vetõmagtermelõ és forgalmazó, mûtrágyagyártó, 1-300 ha szántóterületen gazdálkodó, regisztrált termelõ, valamint az új szolgáltató szövetkezetek. Támogatási forma: Kamattámogatás: A regisztrált mezõgazdasági termelõk, valamint az áruhitelt nyújtók részére, nyolcvanszázalékos állami kezességvállalás és száz százalékos hitel- kamattámogatás adható. A hitel tõkeösszegét a kálium-foszfor hatóanyag tartalmú mûtrágya és fémzárolt vetõmag vásárlásra kell fordítani, 15000-15000 forint értékben.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr vetőmag Kalászos

Néhány szó az õszi kalászos vetõmagról

A - Fejér megye területének nagy részét vetõmaggal ellátó - Mezõmag Kft 2001.évi õszi kalászos vetõmag ajánlatai között mind a bõtermõ étkezési minõséget adó, mind az ún. javító minõséget szolgáltató õszi búza fajták szerepelnek. Természetesen ez a kínálat kiegészül a kiváló termesztési tulajdonságaik alapján – elõállításra és forgalmazásra – kiválasztott õszi árpa és triticale fajtákkal. A fajtatulajdonosok évrõl-évre újabb fajtajelöltekkel jelentkeznek, így a fajtaválaszték bõvülése mellett gyorsul a fajtaváltás is, bár néhány „nagyöreg” még megtalálható a palettán.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Bábolna Gazdanapok

Nemzetközi Gazdanapok Bábolnán

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat (BNG) 2001. szeptember 12. és 15. között rendezik meg, Bábolnán. A szakvásár rendezõje a Bábolna Rt. és az IKR Rt., szervezõje a Hungexpo Rt . A csaknem negyedszázados múltra visszatekintõ kiállítás ma a legsikeresebb mezõgazdasági rendezvények közé tartozik. A házigazdák évekkel ezelõtt partner-kapcsolati rendszerüket mutatták be a látogatóknak, ma már az egész agrárium szereplõivel találkozhatnak az idelátogatók.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr Bayer Aventis növényvédelem

Növényvédelmi üzletága erõsítésére a Bayer konszern meg akarja vásárolni az Aventis CropScience-t

Az Aventis és a Schering kizárólag a Bayer-rel tárgyal Leverkusen / Strasbourg – Az Aventis és a Schering a következõ hetekben kizárólagosan a Bayer AG-vel tárgyal agro-vállalatuk, az Aventis CropScience eladásáról. A strasbourgi székhelyû, növényvédelemmel foglalkozó és növényvédõ szereket gyártó cég 76 %-a az Aventis, míg 24 %-a a Schering tulajdonában van. A Bayer ezzel a vásárlással növényvédelmi üzletágát akarja jelentõs mértékben kibõvíteni. Ez lenne a Bayer történetének legnagyobb üzletszerzése.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr szőlő bor Termelő

Páratlan éghajlat – évezredes borkultúra

Az ország elsõ borút egyesülete 1994-ben alakult. Magyarországon, ha borról esik szó, általában az elsõk között említik a villányi borvidéket. A táj római és gazdag középkori múltat mondhat magáénak. Villány környékén elsõsorban a vörös-, Siklós lankáin pedig többnyire a fehérbor híres, melyek egyaránt elkápráztatják mind a hazai, mind a külföldi turistákat. Távolról lankás hegyvidék nem különb, mint a többi, száz, ezer kilométernyire innen. Könyvbõl vagy képekrõl nehéz elképzelni, hogy itt, a máriagyûdi zarándokhelytõl a palkonyai pincesorig, Harkányon, Siklóson, Nagyharsányon, Villányon keresztül mit rejt a táj. Napsütés, hófehér présházak, finom ételek, vidám, barátságos emberek, történelmi emlékek sora, és a csoda: a Villányi borvidék tüzes nedûi fogadják az ide látogatót.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr

Sajtüzem a rábaközben

Kapuváron a Hanság szívében immáron kilenc éve mûködik Cserpes István egyéni vállalkozó tejüzeme. Az üzemet gyakorlatilag a semmibõl hozta létre a tulajdonos és kollégája – mindketten tejipari szakemberek – a várasban felvásárolt napi 1.000 l tej feldolgozására alapozva. A kezdeti nehézségek leküzdése után – folyamatos fejlõdésük eredményeképp – jelenleg az üzem napi 12.000 l tej, és jelentõs mennyiségû savó feldolgozására képes. Termékeik jobbára éttermek, pizzériák, pékBégek, cukrászüzemek kiszolgálására készülnek.

Szakfolyóirat > 2001/8 > Pr baromfi Sano Takarmányozás

Sano találkozó a baromfis szakma képviselõinek

Sano Szimpózium Kerekegyházán Közeledik az idõ, amikor beléphetünk az Európai Unióba, ahol a minõség kiemelten fontos szerepet játszik. Aki ezt a helyzetet felismeri és minõségi termék elõállítását tûzi ki célul, a modern takarmányozással a jövõben is megtalálja a számítását. Ez nem jelent feltétlenül többletköltséget, csupán az állatok optimális, kiegyensúlyozott takarmányozását.