MENÜ

Környezetkímélõ és gazdaságos napraforgó deszikkálás Zopp-al

Oldalszám: 38
2014.01.06.

A magyarországi éghajlati körülmények között a nagy olaj- és fehérjetartalmú növények biztonságos termesztés technológiájának részévé vált az állományszárítás. A napraforgó, repce, borsó, szója, maglucerna közös biológiai tulajdonsága az elhúzódó virágzás és érés. Különösen a napraforgó az elhúzódó érési folyamat során a korábban beérõ kaszatok az érési folyamata végére túlérettek lesznek és a természetes szóródás, madár-, rágcsáló- és szélkárosítás révén veszendõbe mennek.

Az elhúzódó érési folyamat során a nagy valószínûséggel fellépõ esõs idõjárás a termésben igen súlyos minõségromlást is okozhat. További nehézséget ad a betakarítás. A fokozatos érés miatt a legkorábban beért (legértékesebb) kaszatok a legkíméletesebb betakarítás ellenére is kiszóródnak. Ugyanakkor a növény vegetatív részei (egyes hibridek esetében ez különösen jellemzõ lehet) a termés beérésének idejére nem száradnak le. Így a betakarítás során a termény visszanedvesedik, növényi részekkel szennyezõdik, nehezíti és idõben is megnöveli a betakarító gépek munkáját. Tovább nõ a termésveszteség, és igen jelentõs lesz a szárítási és tisztítási költség is.
A napraforgó deszikkálása tehát olyan ráfordítás, ami többszörösen megtérül. Elhagyása nem csupán többlet-jövedelem kiesést okoz, hanem megnehezíti a betakarítási és egyéb munkák szervezését is.
Az idei esztendõben a napraforgó vetése, kelése, kezdeti fejlõdése óta uralkodó aszályos idõjárás tovább fokozta a növényállomány táblán belüli természetes heterogenitását. Napjainkban a napraforgótáblákat vizsgálva gyakran találunk a már teljes virágzásban lévõ egyedek mellett foltokban, a fejlõdésben erõsen visszamaradt növényeket is.
Ebbõl következik, hogy az idén az egyenletes beérlelés érdekében még fokozottabban szükség lesz az állományszárításra és annak pontos, szakmailag jól megfontolt idõzítésére.
Az Aventis környezetkímélõ deszikkáló szere, a Zopp, a deszikkálás minden követelményének maradéktalanul megfelel. Melyek e készítmény fontosabb tulajdonságai?
A Zopp kíméletesen szárít.
A magvak utóérése biztosított, így a termés beltartalmi értékei javulnak. (Vetõmagtermesztõk számára teljesen biztonságos.) A kíméletes szárítás eredményeként a magvak nem szóródnak el, így rendkívül kis mértékûre csökken a természetes és a betakarító gépek által okozott termésveszteség. Jóllehet a növények teljesen elszáradnak, a Zopp hatásmechanizmusának köszönhetõen a szárak nem válnak törékennyé, rugalmasak maradnak.
A Zopp egyben totális gyomirtó is.
A kultúrnövényt és az esetleg jelen lévõ gyomokat kivétel nélkül leszárítja, melyek nem nehezítik a betakarítást, nincs visszanedvesedés, ezáltal jelentõsen csökken a szárítási és tisztítási költség.
A Zopp 8-14 nap alatt fejti ki hatását.
Jelentõs mértékben csökken a madárkár és az esõs idõjárás fellépése is kevésbé valószínû az érés során. Amennyiben mégis bekövetkezne, jóval kisebb károkat okoz, mint a Zopp-pal nem kezelt állományban.
A Zopp-pal kezelt állomány egyszerre érik.
Így a betakarítás ideje pontosan tervezhetõ.
A Zopp környezetkímélõ.
Gyorsan lebomlik semleges molekulákra, a talajból nem mosódik ki, a hasznos élõlényekre nem veszélyes, a felhasználóra teljesen biztonságos.
A Zopp gazdaságos.
Az alkalmazásával elérhetõ nyereség többszöröse a ráfordításnak.
A Zopp ötvözi az érésgyorsítás és a deszikkálás elõnyeit. Biztosítja a magvak tökéletes beérését a fajtára jellemzõ legjobb beltartalmi mutatókkal, mindezt a kultúrnövény és az esetleg jelenlévõ gyomnövények egyidejû leszárításával.
A Zopp alkalmazásának elõnyei. Az érés, leszáradás az idõjárástól függetlenül meggyorsul. Jelentõsen csökken a madárkár, megelõzhetõ a tányérrothadás.
A Zopp fokozatosan szárít, az állomány fokozatos, 8-14 napig tartó elhalása, leszáradása biztosítja a kaszatok utóérését. A termés beltartalmi értéke javul, az állomány és az esetleges gyomok tökéletesen leszáradnak. A szár és tányér bélanyaga teljes mértékben megszárad.
Már 35-40 %-os kaszatnedvességtõl kezdõdõen kijuttatható, így rendkívül heterogén táblán is garantálja a termés jó minõségét, a minimális veszteséget és a könnyû betakaríthatóságot.
A száraz állománynak köszönhetõen javul a betakarítógép teljesítménye. A betakarított termés szárazabb és tisztább. A szárítási és tisztítási költség alacsonyabb lesz.
A Zopp szárító hatása egyedülállóan kíméletes. A növény bár száraz, nem törik pattanva, a tányér nem „terül ki”. A szemek nem lazulnak meg a tányéron. Ezáltal a Zoppal kezelt napraforgó betakarításkori szemvesztesége rendkívül kicsi.
A Zopp-pal történõ állományszárítás rendkívül gazdaságos eljárás. A Zoppozás nem csak csapadékos évjáratban és felgyomosodott állományban jelent gazdasági elõnyt. Szárazabb idõjárás esetén sem célszerû elhagyni, hiszen a madárkár 25 %-os csökkentése már önmagában többletjövedelmet eredményez.
A Zopp alkalmazása a vetõmag céljára termesztett napraforgóban is ajánlott.
A Zopp ajánlott dózisa 2,0 l/ha, amely extrém esetben, nagyon gyomos területen 2,5 l/ha-ig növelhetõ. Mind szántóföldi, mind légi eszközökkel (70-80 l/ha víz) kijuttatható. Légi kijuttatásnál cseppnehezítõ alkalmazása kötelezõ.
Az eddigi tapasztalatok alapján mondhatjuk, a Zopp a napraforgó ezermestere.
Virág István – Farády László
Aventis CropScience Kft.
táblázat