MENÜ

Környezetvédelem, szakszerûség

Oldalszám: 84
2014.01.06.

Az Olivia KFT. 1991-ben jött létre a svájci Delimpex AG leányvállalataként. A cég fõ profilja a nyúlhús termelés. A növekvõ piaci igények kielégítésére az élõ állat egyenletes biztosítása és a minõség további javítása érdekében saját tenyész- és hízónyúltelepek létrehozására volt szükség.
Az Olivia KFT. nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, éppen ezért a telepeken keletkezõ nyúltrágyát az elõírásoknak megfelelõen és szakszerûen tesz erõfeszítéseket annak feldolgozására.

Az agrár területen óriási hiány van a környezetre nem káros, szakszerûen kezelt szerves tápanyagokra. Ennek érdekében 2000-ben az Olivia KFT. létrehozott egy komposztáló-üzemet Lajosmizsén. Az automata trágyázó technológia kiépítése oly módon történt, hogy a friss nyúltrágyát közvetlenül egy homogenizáló tartályba juttatja, ahol a keverés után azt szeparáljuk (külön választjuk a szilárd- és folyadék fázist). A szeparált nyúltrágyát átszállítjuk a komposztáló telepre, ahol prizmákba rakva komposztáljuk, napi hõmérséklet ellenõrzés és heti érési vizsgálat mellett. A komposzt érlelés elsõ 3 hetében a hõmérséklet 57-68 °C között van. Ezen a magas hõmérsékleten a különbözõ betegségek, penészek, foltosságok, férgek, vírusok, …, elpusztulnak. Ezután a komposzt hõmérséklete folyamatosan de egyenletesen csökken. A 70 napig érlelt és kezelt nyúltrágya komposzt hõmérséklete az érlelés végére az évszaknak megfelelõ kinti hõmérsékletet felveszi, és azt megtartja. A Tanya komposztnak elnevezett trágyakomposzt sötétbarna, földszagú, morzsalékos anyag.
A komposztnak kitûnõ víztartó képessége és tápanyagtartalma garantálja a hosszú távú használhatóságot a talajok és növények számára. Tõzeg bekeverése nem szükséges. A Tanya komposzt alkalmas bionövények, kerti virágok, gyümölcsösök, örökzöldek, gyepfelületek optimális táplálására és feljavítására.
A komposzt felhasználási utasításhoz kísérleteket folytatunk szabad földön és fóliákban. A gombatermesztés területén nagy szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezõ szakember segítségével kísérleteket folytatunk a gombatermesztéshez – dán kutatások szerint is – ideális (nyúltrágyából készített) komposzt elõállítására. A Tanya-biokomposztot elõször a magyar piacon vezettük be 5, 10 literes és ömlesztett formában.
További információkért forduljanak bizalommal illetékes kollégánkhoz az alábbi telefonszámokon.
Keressük felhasználók, nagykereskedõk jelentkezését.