MENÜ

Néhány szó az õszi kalászos vetõmagról

Oldalszám: 63
2014.01.06.

A - Fejér megye területének nagy részét vetõmaggal ellátó - Mezõmag Kft 2001.évi õszi kalászos vetõmag ajánlatai között mind a bõtermõ étkezési minõséget adó, mind az ún. javító minõséget szolgáltató õszi búza fajták szerepelnek.
Természetesen ez a kínálat kiegészül a kiváló termesztési tulajdonságaik alapján – elõállításra és forgalmazásra – kiválasztott õszi árpa és triticale fajtákkal.

A fajtatulajdonosok évrõl-évre újabb fajtajelöltekkel jelentkeznek, így a fajtaválaszték bõvülése mellett gyorsul a fajtaváltás is, bár néhány „nagyöreg” még megtalálható a palettán.

A Mezõmag Vetõmagtermelõ és Értékesítõ Kft.

igyekszik „elõre gondolkodni”, hiszen ahhoz, hogy egy új fajta másod fokú vetõmagként köztermesztésbe kerülhessen, fel kell szaporítani. A fajtatulajdonosok marketing munkájának eredményeként a termelõk figyelme ráirányul a reklámozott fajtákra , megkönnyítve a Kft munkatársainak feladatát – és meg is nehezítve, hiszen el kell magyarázni, ha egy új fajta csak egy-két év múlva kerülhet köztermesztésbe. Amikor még csak magas szaporulati fokú ( elit és elsõ fok) vetõmag áll rendelkezésre, akkor ezek felszaporítás céljára az ún.”szaporítógazdaságok”-hoz kerülnek kihelyezésre.

A Mezõmag Kft. szaporítógazdaságainak törzsét nyolc fejér megyei gazdaság alkotja: a Mezõfalvai Mg.Rt., a Pálhalmai „Agrospeciál” Kft., az adonyi „Helianthus” Kft., a Nagykarácsonyi „Kossuth”Szövetkezet, Simon László Nagyvenyim, a dunaújvárosi „Pentele” Rt., az agárdi „Szelekta” Kft., a szintén agárdi „Gárdonyi”Mg.Szöv.-i Rt.

Ezeknél a gazdaságoknál kiváló felkészültségû szakemberek dolgoznak azon – a szántóföldeken és a vetõmagüzemekben egyaránt - hogy a lehetõ legjobb minõségû vetõmagot állítsák elõ.

A „központi” csávázás legfõbb elõnyei a gazdaságosság és a minõség.

Nagyon fontos, hogy csávázás nélkül vetõmag földbe ne kerüljön!

A Vetõmagtörvény szerint az OMMI által alkalmazott vetésbejelentési,-szántóföldi szemle –, fémzárolási rendszer garantálja, hogy a szaporítóktól csak szabványos vetõmag kerüljön a kereskedõkhöz és onnan a termelõkhöz.

Ennek ellenére, ha bármilyen vetõmagminõséggel kapcsolatos probléma merülne fel: vetéskori reklamációhoz feltétlenül szükség van egy bontatlan zsákra is (a kifogásolt tételbõl) és a kapcsolatot fel kell venni a kereskedõvel.

Amennyiben a vetõmagnak tulajdonítható kelési problémával találkozik a termelõ, szintén érdemes a forgalmazóval felvenni a kapcsolatot.

A termény minõségének alapját a kiválasztott fajta genetikája határozza meg, a többit a termelõ tudja „hozzá adni” megfelelõ agrotechnikával; az a nem jelentéktelen tényezõ pedig, hogy milyen lesz az idõjárás , tudjuk Kitõl függ.

A Mezõmag Kft. listáján elsõsorban a Fejér megye terülére is nyugodtan ajánlható fajták szerepelnek:

táblázat

Néhány szót kell ejteni az õszi káposztarepce vetõmagokról is. Aki eddig nem választott, még megteheti. Számos kitûnõ fajta és hibrid áll rendelkezésre, ezek közül is kiemelnénk a Valesca és az Orkán – már bizonyított fajtáinkat, amelyek igen kedvezõ áron kaphatóak. Az ár tartalmazza a gomba- és rovarölõ szerekkel történõ kezelés költségeit is.

A vetõmag megrendelést várjuk személyesen, telefonon, faxon, „e-mail”-en.

Címünk:

Mezõmag Kft, 8132. Lepsény, Vasút u.57.

Telefonszámunk: 06-22/585-200, fax: 06- 22/585-222.

E-mail: [email protected]

Ne feledjük:”A jó mag csírájában hordozza a sikert!”