MENÜ

Növényvédelmi üzletága erõsítésére a Bayer konszern meg akarja vásárolni az Aventis CropScience-t

Oldalszám: 77
2014.01.06.

Az Aventis és a Schering kizárólag a Bayer-rel tárgyal
Leverkusen / Strasbourg – Az Aventis és a Schering a következõ hetekben kizárólagosan a Bayer AG-vel tárgyal agro-vállalatuk, az Aventis CropScience eladásáról. A strasbourgi székhelyû, növényvédelemmel foglalkozó és növényvédõ szereket gyártó cég 76 %-a az Aventis, míg 24 %-a a Schering tulajdonában van. A Bayer ezzel a vásárlással növényvédelmi üzletágát akarja jelentõs mértékben kibõvíteni. Ez lenne a Bayer történetének legnagyobb üzletszerzése.

„A növényvédelem a Bayer egyik fõ tevékenységi körének számít. A két vállalat összeolvadása révén a szakma világszerte vezetõ pozíciót betöltõ gyártóinak egyike jönne létre – európai székhellyel és globális szemlélettel. A vállalatok összefonódása kiválóan alkalmas lenne arra, hogy a nagy innovációs potenciálra alapozva egy sikeres, hosszú távú növekedési stratégiát követhessünk.”, mondta Dr. Manfred Schneider, a Bayer AG igazgatótanácsának elnöke.
A kizárólagosan a Bayer-rel folyó tárgyalásokra vonatkozó döntés nem jelent az érintett cégek közötti, jogilag kötelezõ érvényû megállapodást. A tárgyalások menetének megfelelõen, mind a munkavállalói érdekvédelmi testületek, mind a belsõ és külsõ felügyeleti szervek vonatkozásában az összes elõírt tájékoztatási és konzultációs követelménynek eleget tesznek. A CropScience végérvényes eladására csak azt követõen kerülhet sor, ha az összes illetékes hatóság engedélyét megszerezték és a végsõ megállapodás is aláírásra került.
Az Aventis vállalatot (rövidített neve a New Yorki tõzsdén: AVE) az életminõség javítása vezérli, amelyet innovatív termékek kifejlesztése révén kíván elérni. Az Aventis csoport tavalyi forgalma elérte a 22,3 milliárd eurót, gyógyszeripari és mezõgazdasági részlegei körülbelül 92.500 embernek adnak munkát.
Az Aventis CropScience vezetõ vállalat a növényvédelem és növénytermelés területén. Az Aventis CropScience az innovatív megoldások felkutatására, fejlesztésére és értékesítésére összpontosít, melyek megfelelnek a modern mezõgazdaság igényeinek: magasabb termésátlagok, a termény és az élelmiszerek jobb minõsége. A 4 milliárd Euro forgalmú vállalat 2000-ben több mint 120 országban kereken 15.300 dolgozót foglalkoztatott.
A Bayer egy nemzetközi, kutatásorientált vállalat, melynek fõ tevékenységi köre az egészség, mezõgazdaság, polimerek és speciális vegyi termékek területére terjed ki. 2000-ben a konszern 31 milliárd Euro forgalom mellett 1,8 milliárd Euro nyereséget ért el. A munkatársak száma év végére elérte a 122 ezret. A tárgyi eszközökbe történõ befektetések 2000-ben 2,6 milliárd Euro-t tettek ki. Kutatásba és fejlesztésbe 2,4 milliárd Euro-t fektettek be. A 2001. üzleti évben a tárgyi befektetésre 3,1 milliárd Euro-t, kutatásra és fejlesztésre 2,4 milliárd Euro-t terveznek.
A Bayer AG Növényvédelmi Üzletága egyike a világ vezetõ növényvédõ szer gyártóinak és forgalmazóinak. 2000-ben, kereken 7.800 dolgozójával 2,5 milliárd Euro forgalmat ért el.
Leverkusen, 2001. július 10.
Kapcsolattartók:
Bayer AG: Günter Forneck tel.: 0049 214 30 50446 e-mail: [email protected]
Aventis SA: Carsten Tilger tel.: 0033 3 6699 1114
e-mail: [email protected]