MENÜ

Kutyák bõrbetegségei és ezek megelõzése I. rész

Oldalszám: 128
2014.01.06.

Nyáron gyakoriak a kutyákon jelentkezõ különféle bõrelváltozások. E cikk keretei között szeretnék segítséget adni a probléma felismeréséhez, illetve megelõzéséhez.
A legtöbb bõrbetegség elsõ tünete a bõrviszketés (pruritus), általában ezt veszik észre a kedvencüket alaposan megfigyelõ gazdik. Ezt követõen az intenzív vakaródzás eredményeként a bõrön szõr és hámhiányok alakulnak ki. Általában ilyenkor kerül a kutya állatorvoshoz. A vakaródzás okai sokfélék lehetnek.

I. Külsõ élõsködõk (bolhák, kullancsok, rühatkák, szõrtüszõ atkák)
II. Baktériumos fertõzések
III. Egyéni érzékenység , ekcéma

I. Külsõ élõsködõk (bolhák, kullancsok, rühatkák, szõrtüszõ atkák) ellen a XXI. sz. elején már hatékonyan tudunk védekezni. Fontos, hogy kedvencünket rendszeresen kezeljük bolhák és kullancsok ellen ható szerekkel, még akkor is amikor ezeket a parazitákat nem látjuk kedvencünkön. Tehát nagyon fontos a megelõzõ típusú védekezés. Sokféle hatásos bolha és kullancsirtó szer van forgalomban. Javaslom az állatpatikákban és állatorvosoknál kapható készítményeket. Ezek közül is azokat, melyek több hónapon át hatékonyak és egyszerûen kezelhetõk, könnyen felvihetõk az állat bõrére. Ezen szerek legtöbbje a rühatkák ellen is hatékony. Pl.: fürdetõ-szerek (Taktic oldat, Neostomozan oldat), cseppentõk (Frontline cseppek, Tiguvon cseppek).
Abban az esetben, amikor a bolhák már megtelepedtek az állaton, fontos a bolhátlanítást kiegészíteni a környezet fertõtlenítésével és más társállatok kezelésével is.

II. Baktériumos fertõzések
A bõrfelületen élõ baktériumok (Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius) a kíméletlen vakaródzás következtében a bõrbe jutnak, bedörzsölõdnek és gennyes bõrgyulladás okozóivá válnak. Tulajdonképpen a kutya saját magát fertõzi. Az elváltozások elõször a szõrrel nem vagy azzal kevéssé borított testfelületen találhatók. pl combok belsõ felülete, lágyéktájékon, hajlatokban stb. Elõször a bõrfelületen apró vörös duzzanatok, hólyagok jelennek meg, ezek késõbb felfakadnak, váladék ürül belõlük. A hólyagok pedig beszáradnak, pörk képzõdik a helyükön. Súlyosabb esetben a felületes bõrgyulladásból egy mélyre terjedõ gennyes bõrgyulladás alakulhat ki. Ez esetben 1-2 cm átmérõjû fekélyek keletkeznek.
Megelõzés, gyógykezelés:
Elsõ lépésként a betegek túlnyomó többségénél meglévõ bolhásságot kell kezelni és megszüntetni. Hosszú szõrû állatoknál fontos a szõrtakaró eltávolítása a sebek környezetébõl, majd fertõtlenítõ oldatok és gyulladáscsökkentõk használata, antibiotikum kúrával kiegészítve. Súlyos esetben feltétlenül forduljunk állatorvoshoz, a fertõzéseket a gazdik is megkaphatják, ha nem tartják be a higiéniás szabályokat.

III. Egyéni érzékenység, ekcéma

A napfény okozta bõrgyulladás elsõsorban skótjuhász kutyákon megfigyelt speciális bõrgyulladás, amely erõs napsugárzás hatásra a pigment szegény orrtükrön, az ajkakon, a pigment szegény területeken jelentkezik. Az orr bõre kipirul, fekély és pörk képzõdik. A bántalom fényvédõ kenõcsökkel megelõzhetõ. A károsító sugárzást kiküszöbölve a folyamat spontán gyógyul.

Nyalogatás okozta bõrgyulladás leggyakrabban az egyik elülsõ végtagon a lábtõ felett vagy alatt, ritkábban a csánk izület alatt, e területek nyalogatása miatt keletkezõ nedvedzõ, késõbb fekélyes bõrgyulladás. Elsõ sorban nagytestû kutyafajták betegsége. Az állandó nyalogatás oka az unalom pl az egész nap lakásba zárt kutyák esetében. Máskor a lábvégen behatolt idegen test toklász vagy a nyalogatott terület közelében lévõ izületi fájdalom lehet a kiváltó ok. A nyalogatás eredményeként nedvedzõ fekély keletkezik. A betegség megelõzésére a kutyát inger-gazdag környezetben javasolt tartani. Idegen test bejutása esetén a probléma az eltávolítást követõen megszûnik.

Ekcéma a túlérzékennyé vált bõrben heveny vagy idült formában lezajló gyulladás. A túlérzékenység rendszerint allergiás eredetû. Ismert a vele született immunhiányos bõrérzékenység is. Az ekcémára való hajlamnak külsõ és belsõ okai is lehetnek. Belsõ okok: a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, vesemûködés zavarai, hormonális zavarok, cukorbetegség stb. Külsõ okok: gyakori fürdetés, vegyi anyagok hatása, mûanyag takaróval való érintkezés, bolha nyálával történõ érintkezés ún. bolhaekcéma.
A heveny ekcéma leggyakrabban a hát bõrén, a törzs oldalán mutatkozik. Elõfordul a nyállal, vizelettel szennyezett részeken is. A bõr kipirul ezeken a területeken és az állandó vakarás, nyalogatás következtében a szõr megritkul és gennyesedési folyamat indul el, majd a bõr felszínén pörkök keletkeznek.
Gyógykezelés, védekezés:
Bízzuk állatorvosra az ekcéma kezelését. Külsõleg fertõtlenítõ oldatokkal és gyulladáscsökkentõ kenõcsökkel gyógykezeljük az elváltozott területet. Szájon át Calcimusc injekciót itathatunk a beteggel. Akadályozzuk meg a beteg terület nyalogatását gallér felhelyezésével. Nyaranta az ekcémára hajlamos állatot meg kell nyírni. Ha étrendi tényezõk indokolják gondoskodjunk a B-vitamin komplex ellátásról és Biotin bevitelrõl.
Bõrbetegségek megelõzése érdekében fontos, hogy távol tartsuk a külsõ élõsködõket kedvencünktõl. Lényeges odafigyelni a bõrbeteg kutya A, B, és H-vitamin ellátására. De a legfontosabb az, hogy a tünetek észlelésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz, akinek szakértõ segítségével kedvencünk hamar felgyógyulhat.

Pécs, 2001. augusztus 28.

Dr. Révész Bálint
állatorvos