MENÜ

Állattenyésztés

Szakfolyóirat > 2001/9 > Állattenyésztés setéstartás

A sertéstartásra vonatkozó eu irányelvekrõl

Az uniós irányelvek, ajánlások a gazdasági élet minden területét átfogják. Csatlakozásunkig, egyes területeken néhány év türelmi idõtõl eltekintve, nemzeti szabványainknak, elõírásainknak, hazai irányelveinknek harmonizálni kell az uniós szabályzásokkal. Integrálódásunk az európai gazdaságba számos olyan változást fog elõidézni a mezõgazdaságban, így az állattartás területén is, aminek kihatásait egyenlõre nem tudjuk pontosan felmérni.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Állattenyésztés kocasüldõk tenyészkoca

Kocasüldõk kiválasztásáról, felnevelésérõl, vásárlásáról…

A tenyészkocák termelési szintje alapvetõen határozza meg a telep termelési szintjét. Minden egyéb már csak következmény. 1. Fajta, genotípus megválasztása Az áru-elõállító telepek túlnyomó többsége – teljesen érthetõen és indokoltan – a NF x L F1 konstrukciót használja. Bár a szaporasági és felnevelési teljesítményt nem az örökletes alap determinálja, mindenképpen kiindulási alap, melyen a környezet – leginkább (és csakis) negatív irányba – csak módosít.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Állattenyésztés bika tenyészértékbecslés tenyészüsző

Tenyészértékbecslés

A tenyészérték tájékoztat arról, hogy az anyaállatoknak és az apaállatoknak milyen az örökítõ értéke, azaz egy-egy tulajdonság esetében mit örökíthet, és milyen lesz az utódok várható teljesítménye. A tenyészértéket a következõk alapján állapítjuk meg: 1. származás, oldalági rokonok alapján 2. fenotípus, saját teljesítmény, saját termelés alapján 3. ivadékvizsgálat, utódellenõrzés alapján.