MENÜ

Növénytermesztés

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés

A "minõség" jelentõsége a búzatermesztésben

A 2000/2001-es kalászos termelési ciklus a közelmúltban fejezõdött be. Miként az utóbbi évek mindegyike, ez az év is jó néhány olyan kellemetlen élményhez juttatta a gazdálkodókat, melyeket célszerûbb lett volna megelõzni. Ellentmondásos ez az évjárat azért is, mert az ország keleti részén a ciklus nagy részében a víztöbblettel, a nyugatiban éppen a vízhiánnyal kellett megküzdeni.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés sóska spenót

A sóska és a spenót áttelelõ termesztése

A spenót / Spinacea oleracea L./ az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, a Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsa fû néven ismerték és termesztették. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül került a XVI. és XVII: században. A közönséges sóska (Rumex acetosa L.) Európa számos országában õshonos növényt kevés helyen fogyasztják és mint zöldségnövényt alig ismerik.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés

A valódi levendula termesztése

A valódi levendula szárazságtûrõ mediterrán félcserje. Bokra félgömb alakú, levelei keskeny lándzsásak, szürkén szõrözöttek. Júniusban jelennek meg hosszúkás ibolyáskék virágzatai. Megszárított virágai és a friss virágzatból lepárolt illóolaj is hivatalos drog. Száraz virágait a háziasszonyok elõszeretettel alkalmazzák a molyok távoltartására. Virágainak forrázata nyugtató hatású. A levendulaszesz reumás fájdalmak, ideggyulladás elleni bedörzsölõszer. Illóolajáncak legnagyobb felhasználója az illatszeripar.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés Termesztés Hagyma vöröshagyma

Áttelelõ vöröshagyma termesztés

A vöröshagymát a piac egész évben, folyamatosan, közel azonos mennyiségben igényli. A dughagymás illetve a tavaszi vetésû egyéves termesztés július végétõl áprilisig, korszerû tárolás mellett is csak májusig biztosítja a piac ellátását, mert ekkorra már a romlás és csírázás mértéke miatt a további tárolás nem gazdaságos.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés

Az istállótrágyázás kérdései

Az istállótrágya értékelése tekintetében a felfogás ez idõk folyamán módosult. Abban általában egységesek a nézetek, hogy a jól kezelt istállótrágyát teljes értékû trágyának kell tekinteni, mert valamennyi fontos növényi táplálóanyag mellett szervesanyagban is gazdagítja a talajt. Többen az istállótrágya táplálóanyag-szolgáltató képességének tulajdonítanak nagyobb jelentõséget, míg mások szervesanyagának a talaj humusztartalmára és szerkezetére gyakorolt hatását értékelik többre.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés búza búzavetés

Búzavetés elõtt

Az õszi búza talajmûvelési rendszere Az õszi búza talajmûvelési rendszerérõl már sokan, sokféle irányból közelítve írtak. Ez az a tétel, amelyet az Agráregyetemeken mentõövként dobnak a vizsgázó felé. Lehet még újat írni ebben a témában? Fiatal talajmûvelõként a feladat megoldásához segítségül hívom a klasszikusok tanácsát, a növénytermesztõk, talajmûvelõk megállapítását, valamint a termelõk tapasztalatát.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés szőlő bor ültetvény

Csemegeszõlõ-fajták megválasztása

A fajták megválasztásánál alaposan gondoljuk át a termesztési célt, a fogyasztók ( a család és a piac) igényét, az ökológiai és az ökonómiai tényezõket, a fajták jellemzõit stb. Ezek összegzése után válasszuk ki a számunkra legkedvezõbb fajtákat. A döntéshez minden tényezõt mérlegeljünk; nagyon gondosan, körültekintõen járjunk el, mert a helytelen döntés módosítása ültetés után költséges és sok munkával jár.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés Gyümölcs rózsa kökény

Gyümölcsújdonságok

Napjainkba egyre több vadon termô gyümölcs kerül termesztésbe. Például a magasbokrú áfonyát kb. csak 50 éve termesztik, a rózsa napjainkban válik nagyobb területen gyümölcstermô kultúrnövénnyé, a feketebodza telepítése Magyarországon gyakorlatilag 1998-tól lendült fel.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés bor likőr

Ízesített borok, likõrborok, vermutok készítése

Hagyományosan ismert, természetes borból készített termékcsoport a likõrborok kategóriája, amelynek újabb jelölésére használják az EU-ban is elfogadott „ ízesített borok” kifejezést. Rendkívül változatos, igen gazdag szortimenttel rendelkeznek Európában a mediterrán országok, míg hazánkban leginkább a fûszerezett. Borok (vermut) kerülnek forgalomba.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növénytermesztés

Kiegészítõ táblázatok

Õszi búza fajtaösszehasonlító kísérletek eredményei, 2001 Szemtermés (t/ha) Results of variety comparative trials on winter wheat varieties, 2001 Grain yield (t/ha)