MENÜ

Növényvédelem

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növényvédelem permetezés növényvédelem

A jó növényvédelmi gyakorlat permetezéstechnikai szemszögbõl

A növényvédõ szerek engedélyezett felhasználásának feltételei és a permetlémennyiség kiválasztása A növényvédelem feladata a fellépõ kórokozók, kártevõk és gyomok gazdasági kárt okozó szint alá való szorítása. A védekezéseket kellõ idõben, megfelelõen megválasztott növényvédõ szerekkel és eszközökkel kell elvégezni. A védekezési munkák elmulasztása, illetve nem kellõ idõben történõ elvégzése jelentõsen csökkentheti a termés mennyiségét és minõségét.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növényvédelem bogarak bronzbogár díszbogár

Ritka, De Veszélyes Bogarak A Gyümölcsösben

Egy évtizeddel ezelõtt, az Állami Gazdaságok és Termelõ Szövetkezetek „nagyüzemi” gyümölcsültetvényeiben elõre meghatározott program szerint ismétlõdtek a permetezések. Gyakori károsítók ellen, menetrend szerint kipermetezett, széles hatású rovarölõszerek a ritka rovarokat is kiirtották, létszámukat a megfigyelési küszöb alatt tartották.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Növényvédelem gyomnövény gyom Szántóföld

Szántóföldjeink gyomnövényei

Csillagpázsit – Cynodon dactylon (L.)Pers. Az elmúlt években sok információ, adat tanúskodik arról, hogy a csillagpázsit terjedése figyelhetõ meg. Életerõs telepek kialakulása található legkülönbözõbb országrészeken és helyeken ott is, ahol eddig nem volt jellemzõ a gyomnövény jelenléte. A csillagpázsit gyomként nagyon agresszív, és ott, ahol megtelepszik, rendkívül nehéz mechanikailag vagy vegyszeres úton eltávolítani.