MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr kertészeti főiskola

30 éves Kecskeméti Fõiskola Kertészeti Fõiskolai Kar

A Kecskeméti Fõiskola Kertészeti Fõiskolai Kara a Hírös Hét Fesztivál rendezvénysorozat keretében ünnepli fõiskolai karrá szervezésének 30. jubileumi évfordulóját. Ez idõ alatt az alapképzés keretében több mint 3200 kertészmérnök diplomát adtunk át és közel 900 fõ vehette át szakmérnöki végzettséget bizonyító oklevelet.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr repce gyomirtás Command

A Command® 48 EC helye a repce gyomirtásában

Évrõl évre kétségeink támadhatnak a repcetermesztés létjogosultságáról, amikor a jövedelmezõségét elemezzük, illetve az esetleges gyenge termés okait keressük. Jobb tehát, ha a cím alapján a preemergens gyom-irtási lehetõségeknek az intenzív termesztéstechnológiában betöltött szerepét, szükségességét gondoljuk át, hi-szen jövedelmet szeretnénk elõállítani ebbõl az egyébként annyi jó tulajdonsággal bíró növénybõl is.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr sertés Hús seghers

A SEGHERSgenetics kanok új nemzedéke

A SEGHERSgenetics céget már eddig is úgy tartották nyílván a világ számos országában – köztük hazánkban is – mint azt a céget, amelyik a termelõknek a legtöbb színhúst tudja biztosítani a legalacsonyabb költséggel. Ezt a hírnevet szeretnénk erõsíteni új terminál-kanjainkkal a hazai és számos más európai ország piacán, ahova jelentõs számban exportálunk tenyészállatokat.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Lemken Raiffeisen Agrárház Kft

A technika, amely kifizetõdik

A szántás a legköltségesebb talajmûvelés, ezért nem mindegy, hogy milyen minõségben végzik. A talajfelszín lezárására, valamint talajelõkészítés és talajápolási munkában való alkalmazása során a Lemken ekék igazolták a kiváló munkaminõséget, a nagy területteljesítményt és a gazdaságos üzemeltetést.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr falu

A településmérnök szerepe a falu és a vidék fejlesztésében

A vidék, a magyar falu jövõjét meghatározza, hogy mennyire képes megfelelni a globalizáció kihívásainak, hogyan tudja megtartani értékeit, és tud-e élni új lehetõségeivel. A települések fejlesztése, a kistérségi együttmûködés kialakítása az új munkahelyek létesítése, a környezetvédelem, az infrastruktúra-fejlesztés, és az idegenforgalom feltételeinek megteremtése számos feladatot kínál, amelyek csak jól képzett szakemberek összehangolt tevékenységével oldhatóak meg.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr egészség globalizáció bio

Bemutatkozik a Bioéletmód Regionális Közhasznú Egyesület

A Bioéletmód Regionális Közhasznú Egyesület 2001. elején jegyezte be a BM-i Bíróság. Az alapító tagok száma közel 40 fõ, amely azóta is folyamatosan gyarapszik. Az Egyesület célja, hogy az európai integráció küszöbén az ökológiai és környezetvédelmi szemléletet a gazdasági és társadalmi szféra minél szélesebb körben népszerûsítse és terjessze. Elõmozdítani az ökológia és környezetvédelem iránt fogékony személyek, a környezetkímélõ módon gazdálkodó szakemberek, egészséges élelmiszert fogyasztani kívánók érdekeinek megjelenítését és érvényesítését.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr vetőmag Cimbria

Cimbria a „maggondozás” szolgálatában

A Cimbria a világon az egyik legtapasztaltabb cég a különféle magvak tisztításában és szárításában. Termékskálájukon minden technológia és berendezés megtalálható, ami a mai korszerû és minõségi „maggondozáshoz” szükséges, legyen az akár aprómag vagy babféle termék. Tapasztalataikat messzemenõen felhasználják termékeik fejlesztéséhez, sõt csak laboratóriumi kísérleti körülmények között tesztelt, tökéletesített változtatásokat ültetnek át a gyakorlatba.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr forgács fenyőfa

Fenyõfa forgácsot alomanyagnak

A Kövesi Mezõgazdasági Termelõ és Szolgáltató KFT. immár egy évtizede kínál kiváló minõségû fenyõfa forgácsot kedves vásárlóinak. A fenyõfa forgács kitûnõ nedvszívó képességû, teljesen csíra mentes, hiszen emberi kéz érintése nélkül kerül a szállító jármûvekbe.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Gyomirtó növényvédõ

Helyesbítés

Az Agro Napló V. évfolyam 2001/8. számában megjelent "Másodvetések a szántóföldi növénytermesztésben IV." növényvédelmi cikkben hiányosan, illetve félreérthetõen megjelent növényvédõ szereket az engedélyokiratnak megfelelõen az alábbiakban táblázatos formában közölük.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr hűtőház kamra ventillátor

Hûtõházépítésrõl

Elérkezett ismét az elhatározás ideje. Hûtõházunk tervezésénél elsõsorban távlati céljainkat helyezzük elõtérbe, nem a jelenlegi – esetleg szûkös – pénzügyi lehetõségeinket. Célszerû a kialakított elképzelésünket elõször hûtõiparos szakcéggel megvitatni és ezt követõen építész tervezõhöz fordulni. Fontos a tároló méretének, elhelyezésének meghatározása.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Mol kenőanyag

Korszerû MOL kenõanyagok a mezõgazdaságban

A MOL Rt a kenõanyag fejlesztési programjában kiemelt figyelmet fordít a mezõgazdasági gé-pek kenési igényeire. A termékválaszték karbantartása során tett lépések eredményeként a MOL kenõanyagok megfelelnek a mindenkori csúcstechnikát képviselõ mezõgazdasági gépek követelményeinek.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Gép John Deere

Modern alapmûvelõ- és tarlóhántó eszközök John Deere – Kite koprodukcióban

A tarlóhántás gépesítésére vonatkozóan az elõzõ két számban bemutatott eszközök többsége a hazai – elsõsorban nagyüzemi – gyakorlatban régóta beváltan használatos és technológiai szempontból is elfogadott. Jelen anyagunkban azokra az új megoldásokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek jól illeszthetõk az EU által is kívánatosan erõsítendõ környezetvédelmi technológiák szélesebb körû bevezetéséhez. A KITE szervezésében bekerülõ John Deere talajmûvelõ eszközöket az FVM Mûszaki Intézet és Gépminõsítõ Kht. különbözõ technológiai alternatívákban vizsgálta. A mérések és üzemeltetési tapasztalatok kivonatos ismertetése mellett utalunk a különbözõ módszerek alkalmazhatósági körére is.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr búza Elitmag Martonvásár

Õszi fajtaajánlat Martonvásárról

A hazai kontinentális éghajlati körülmények között a szélsõséges és kiszámíthatatlan idõjárási események gyakoriságának növekedése a jellemzõ. Az elmúlt vegetációs év idõjárása alapján ismételten bebizonyosodott, hogy a búzatermesztésben maximálisan törekedni kell a termés- és minõségstabilitást befolyásoló tényezõk összhangjának megteremtésére.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Pannonagri STELA

Stela csúcsminõség – Pannonagri garancia

Társaságunk 1994 óta foglalkozik vezetõ nyugat-európai gyártóktól származó, csúcsminõségû szárító-, tisztító-, tároló- és anyagmozgató technológiák magyarországi telepítésével. A minõséget sok évtizedes hazai és külföldön szerzett tervezõi, fejlesztõi és kivitelezõi gyakorlatunk garantálja.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Háztáji szarvasmarha Export

Szarvasmarhák IBR mentesítése- a holland út

A szarvasmarhák fertõzõ rhinotracheitisét (a tovaabbiakban IBR) okozó BHV-1 vírus széleskörben elterjedt az egész világon, így Magyarországon is. Néhány európai ország (pl. Dánia, Ausztria) már mentesítette állományait, sok másik (pl. Németország, Olaszország, Hollandia) pedig, a fokozódó piaci kényszer miatt intenzív mentesítésbe kezdett.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Takarmány szerves savkészítmény

Szerves savkészítmények alkalmazása:

TERMÉNYTARTÓSÍTÁS AVAGY TAKARMÁNYKEZELÉS? Miközben a gondterhelt gazdálkodót, döntéshozót mindig új „meglepetésekkel" súlytja az idõjárás, a piaci zavarok és egyéb kellemetlenségek, eközben különbözõ nyakkendõs emberek, tanácsadók, üzletkötõk folyvást arról gyõzködik, hogy az általuk kínált termékek és szolgáltatások jelentõsen enyhíthetik gondjait. Az alábbiakban összpontosítsunk a savkészítményekre: mire és hogyan használhatók?!

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr kialakításánál Váz-Bau pillérek

Váz-Bau Építõipari Kft.

A mezõgazdasági termelõk alapvetõ érdeke, hogy a megtermelt gabonáikat megfelelõen tudják tárolni, ne legyenek rákényszerítve, hogy az aratás idején általában kedvezõtlen áron adják el a terményeiket. A gabona tárolása történhet különbözõ típusú silókban, ill. síktárolókban.

Szakfolyóirat > 2001/9 > Pr Támogatás Pályázat

Vidékfejlesztés támogatása

A közelmúltban jelent meg a vidékfejlesztési célelõirányzat felhasználásának részletes szabályairól szóló 50/2001. (hII. 20.) FVM-rendelet, amely tartalmazza a pályázati rendszerben meghirdetett támogatások igénybevételének feltétel- és követelményrendszerét, a támogatások mértékét és összegét.