MENÜ

Acéltermékek tetõfedéshez, tetõfelújításhoz, utólagos hõszigeteléshez, Finnországból

Oldalszám: 112
2014.01.07.

A finn Rautaruukki cégcsoporthoz tartozó Rannila cég nagy választékát kínálja a különbözõ, profilírozott acéllemez termékeknek. Ennek egyike a cserepeslemez. A különbözõ színekben kapható cserepeslemezek horganyzott acélból gyártott, bevonatolt, cserépmintázatú tetõfedõ anyagok.

Adott szélességi méretek mellett (1100 mm tiszta fedési szélesség) mindig az épület tetõsíkjának megfelelõ hosszúságban készülnek, ami nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a tetõfedési munkákat, és szinte kizárja a tetõfedés utólagos meghibásodásának lehetõségét. Mivel súlya csak egytizede a hagyományos tetõfedésének (4,5 kg/nm), kitûnõen felhasználható elöregedett, régi tetõk újrafedésére is ( a meglévõ szerkezetet csak kis mértékben terheli). Nagy elõnye továbbá, hogy sík felületû régi tetõk (pl.pala) esetén a régi fedés eltávolítása nélkül felrakható, cserép esetén pedig, általában a lécezés megtartásával a cserép helyére feltehetõ. Újdonság a matt bevonatú, valamint a fix táblaméretekben, házilagos kivitelezésre és szállításra szánt változat. A cserép külsõ megjelenésétõl függ a „Monterrey” fantázianevû hagyományos, és a „Cascade” különleges forma. A rendszerhez természetesen minden kiegészítõ, tömítés, hajlított takaróelemek, csatornarendszer is tartozik.
Lágyfedésû lapostetõk hátránya a szigetelõlemez sérülékenysége. Ezt a problémát küszöböli ki a kettõs trapézlemezes fedés, ahol a teherhordó trapézlemezre fektetett hõ- és egyéb szigetelésekre kishullámú (RAN 20, RAN 35) trapézlemez burkolat kerül.
Korszerûbb megoldás a hõszigetelt tetõszerkezetre, a falaknál már régebben is használt, acél C-kazettás rendszer. Itt a kazettában elhelyezett szigetelésre kerül a trapézlemez burkolat. A kazetták egymáshoz kapcsolódó élei tulajdonképpen Z-szelement alkotnak, ezért a tartószerkezetben megtakaríthatók a másodlagos tartóelemek.
Különféle csarnokok esetében a fent leírt tetõburkolatokhoz hasonló falburkolatok is készíthetõk a cég termékeibõl, csakúgy, mint a hûtõházak, -raktárak hõszigetelt szendvicspanel szerkezetei.
Akut probléma az építõiparban a régi vasbeton panelházak korszerûtlensége. Az egyik legnagyobb gond a hõszigetelés. Utólagos, külsõ falfelületen elhelyezett hõszigetelés takarására kiválóan megfelel a „Fasetti” sávos, és a „Liberta” kazettás megjelenésû, acél homlokzatburkolati rendszer. Különösen elegáns homlokzat képezhetõ az új „Steel-Stone” elemek segítségével. Ezek különféle színû, kõzúzalékos bevonattal készülnek, és megszólalásig hasonlítanak egy valódi kõburkolathoz. Az elemeket a falfelületre erõsített, távtartóként is funkcionáló tartóelemekhez rögzítik. A homlokzaton természetesen biztosítva van az átszellõzés is.
Minden rendszerhez megrendelhetõk a különféle kiegészítõk, hajlított takaróelemek is. A cég budapesti irodája díjmentes árajánlatot, szaktanácsot ad. A megrendelt árukat az ország területén ingyenesen házhoz szállítják.