MENÜ

Gazdaságos, környezetbarát növényvédelmi technikát valósíthatunk meg a Lechler termékeivel

Oldalszám: 34
2014.01.07.

A metzingeni székhelyû LECHLER cég több mint egy évszázados tapasztalatával, elismert minõségû fúvókáival nemcsak Németország, hanem az évek során Európa számos országában szerezte meg a vezetõ helyet.

Magyarországon a Bearing KFT. célul tûzte ki, hogy a LECHLER termékeivel segítse a gazdaságos és környezetbarát növényvédelmi technikák elterjedését.

Termékskálánkat a lapossugarú LU, AD, ID, a duplasugarú DF, az üreges kúpos szórásképû TR és injektoros változata az ITR mezõgazdasági fúvókák mellett, a permetezõgépek kifogástalan mûködéséhez szükséges egyéb tartozékok széles választéka teszik teljessé.

Ügyelni kell a cseppméretre és a folyadék ráfordításra!
A magas folyadék ráfordítás normális esetben jó fedettséghez vezet. De egy bizonyos mennyiséget nem szabad túllépni, nehogy a cseppek össze, vagy lefolyjanak a kezelendõ felületrõl.
Az évek során folyamatosan csökkenõ folyadék ráfordítás a kisebb teljesítményû fúvókák eredménye. Ebbõl következik a növekvõ finomabb porlasztás. Az eredmény egy magasabb kockázat a szél okozta elsodródás és a párolgás.

Durva cseppekkel elkerülhetõ az elsodródás! Erre vonatkozóan a 0,46 mm és az ennél nagyobb közepes volumentrikus cseppátmérõ (MVD) a gyakorlatban is jól alkalmazható alapot szolgálhat.

A Venturi elv alapján, - az ID légbeszívásos lapos sugarú fúvókáknál, - folyadék áramba levegõ keveredik úgy, hogy a fúvókát elhagyva buborékcseppek keletkeznek. Ezek a relatív nagy, a röppályájukon stabil és ezáltal a szél által el nem térített cseppek a célfelület elérésekor szétporladnak és ezáltal jó lefedési fokot érnek el. 2000-ben a légbeszívásos fúvókák használata hazánkban már sok üzemben elterjedt. A sodródás-mentesség és a célfelület kiváló vegyszer-borítottságának követelményei indokolják az egyre szélesebb körû gyakorlati alkalmazást.

Fekete Zoltán
Bearing KFT.