MENÜ

Korszerû MOL kenõanyagok a mezõgazdaságban

Oldalszám: 77
2014.01.07.

A MOL Rt a kenõanyag fejlesztési programjában kiemelt figyelmet fordít a mezõgazdasági gé-pek kenési igényeire. A termékválaszték karbantartása során tett lépések eredményeként a MOL kenõanyagok megfelelnek a mindenkori csúcstechnikát képviselõ mezõgazdasági gépek követelményeinek.

A MOL Rt a hazai kenõanyaggyártás több mint 90 éves tapasztalatával, az ISO 9001, valamint QS 9000 minõségbiztosítási rendszer és az ISO 14001 környezetirányítási rendszer elõírásai-nak alkalmazásával garantálja termékeinek minõségét, továbbá a mûszaki és kereskedelmi szolgáltatásainak megbízható, magas színvonalát.
A MOL Super Diesel 15W-40 motorolaj a legkorszerûbb haszongépjármûvek és mezõgazda-sági gépek kenõanyaga. Speciális adalékolása révén kiváló tulajdonságait hosszú ideig megõr-zi a mezõgazdasági gépek motorjainak szélsõséges terhelési viszonyai mellett is.
Viszkozitása a SAE 40 kategória felsõ harmadában van, ezért kenési tulajdonságai nagy motorterhelés során is kifogástalanok. A termék kiváló minõségét világhírû gépgyártók is elismerik, ezt tanúsítja a Mercedes-Benz 228.3 gyári követelményrendszer szerinti jóváhagyás. Elsõsorban a legkorszerûbb, nagyteljesítményû mezõgazdasági erõgépek és betakarítógépek (John Deere, Case IH-New Holland csoport, AGCO (MF, Fendt, White, Allis), Same-Deutz-Fahr, Renault, Valmet gyártmányok) kenõanyaga.
A hazai mezõgazdasági géppark motorjaihoz széles körben használhatók a magas teljesítményszintû MOL Turbo Diesel 15W-40 és MOL Turbo Star 20W-50 többfokozatú, valamint a MOL Turbo S-sorozatba tartozó egyfokozatú motorolajok. A MOL Turbo Star 20W-50 elsõsorban a szélsõségesen magas üzemi hõmérsékleten, rossz hûtési viszonyok között, ám egész évben üzemelõ gépekhez használatos termék, míg az egyfokozatú, SAE 40, SAE 50 viszkozitási osztályú motorolajokból álló MOL Turbo S termékcsalád tagjai a nyári-õszi idénymunkákban résztvevõ gépek megbízható kenõanyagai.

A mezõgazdasági gépek mechanikus hajtómûveinek kenésére többféle MOL hajtómûolajat ajánlunk. A MOL Hykomol K hajtómûolajok API GL-5 teljesítményszintûek, és többféle viszkozitás-osztályban kaphatók (SAE 80W-90, 85W-90, 85W-140), kézi kapcsolású sebességváltókban, differenciálmûvekben, osztómûvekben, valamint nagy terhelésû hipoid hajtómûvekben alkalmazhatók.
A MOL Hykomol hajtómûolajok (80W-90, 85W-140) felhasználási területe az API GL-4 teljesítményszint-igényû mechanikus sebességváltókra, differenciálmûvekre, osztómûvekre és egyéb közepes terhelésû hipoid fogazatú hajtómûvekre is kiterjed.
Kifejezetten mezõgazdasági gépekhez kifejlesztett termékek az univerzális traktorolajok, amelyek közül a MOL Traktol HTX, a MOL Traktol IKR és a MOL Traktol JD hidraulika- és hajtómûrendszerekbe egyaránt felhasználható. Mindhárom termék számos gépgyártói jóváhagyással rendelkezik, alkalmas földmunka- és ipari gépek kenésére is.
A MOL Szupertraktol Plus univerzális traktorolaj még ennél is többre képes, hiszen egyszerre teljesíti a magas teljesítményszintû motor-, hajtómû- és hidraulikaolajoktól elvárt követelményeket. Alkalmazható a korszerû, nagy teljesítményû szívó- és turbófeltöltésû motorral és nedvesfékkel ellátott traktorok, betakarítógépek, egyéb önjáró mezõgazdasági gépekben motor, hajtómû- és hidraulikarendszerek kenésére.

A mezõgazdasági gépek zsírkenésû alkatrészeinek univerzális kenõanyagai a MOL Favorit 2 lítium komplex bázisú és az LZS 2 EP lítiumbázisú kenõzsírok. Nagy felületi nyomásnak kitett súrlódó alkatrészekben, csapágyakban, csuklókban is alkalmazhatók, ezen kívül alternáló mozgást végzõ és vibrációnak kitett gépelemek kenését is megbízhatóan ellátják. Konzisztencia-fokozatuk megfelel a gépjármûiparban széles körben elõírt NLGI 2 fokozatnak. Legújabb kenõzsírjaink, a MOL LZS 2 M4 és a MOL LZS 2 MG speciális kenõképesség javító szilárd adalékokat tartalmaznak, ezért kifejezetten a nagy igénybevételû alvázkenési helyek: csapok, csuklók kenésére ajánlottak.

A mezõgazdasági gépekre szerelt különféle munkagépeket mûködtetõ hidraulikarendszerek munkafolyadékai a MOL Hidrokomol U és HVU sorozat tagjai (ISO VG 32, 46, 68). Igen sokféle gépgyártói jóváhagyással rendelkezõ minõségi termékek, így elõnyösen alkalmazhatók nagy terhelésû hidraulikarendszerekben is.

1. táblázat