MENÜ

Martonvásári kukorica mustra

Oldalszám: 19
2014.01.07.

Az elsõ európai hibridkukorica bölcsõjében az MTA Mezõgazdasági Kutatóintézetében immár több évtizedes hagyomány, hogy szeptemberben vendégül látjuk a szakembereket a martonvásári kukorica mustrára.

Martonvásár neve elválaszthatatlanul összefonódott a magyarországi kukoricatermesztéssel. A termésátlagok alapján az 1960-as évektõl számíthatjuk a hazai kukoricatermesztés intenzív szakaszát. Az évenkénti növekedés 1961-70. között megközelítette a 130 kg-ot hektáronként. A látványos fejlõdéshez a Martonvásári nemesítõk és agrotechnikusok jelentõs mértékben hozzájárultak, hiszen a „hõskorban”, a hibridhasználat gyors terjedése révén, az ország kukoricatermesztõ területének 100%-án martonvásári magot vetettek.
Azóta sok minden történt. Gyökeresen megváltoztak a feltételek. A globalizálódó világ kihívásaira kell, hogy megfeleljünk. A sikeres kukoricanemesítési programnak köszönhetõen a martonvásári kutatóintézet 26 szemes- és 7 silóhibriddel büszkélkedhet. Ezek között olyan megbízható és kedvelt kukoricahibridek találhatók, mint a NORMA vagy a MARATON.
Az intenzív fajta elõállító munkával párhuzamosan folyik a kukoricák „fajtatechnológiájának” kidolgozása. A növénytermesztési kutatások célja hogy a hibridek eltérõ agronómiai viselkedését megismerjük és megismertessük a gazdálkodókkal. A hibrid, a környezet és a termesztéstechnológia közötti kölcsönhatások feltárása a termelõ számára a legfontosabb. A martonvásári kísérletek valamint az ország különbözõ pontjain beállított kisparcellás és üzemi méretû kísérletek ezt a célt szolgálják.
A szorosan összekapcsolódó nemesítési és termesztési kutatások teszik lehetõvé, hogy a magyar termelõk kiválasszák az adottságaiknak, technológiai feltételeiknek és termesztési céljuknak legmegfelelõbb, gazdaságosan termelhetõ martonvásári kukoricahibrideket. Jöjjenek el és saját szemükkel gyõzõdjenek meg a martonvásári kukoricanemesítés és az agrotechnikai kutatások legújabb eredményeirõl.

Martonvásáron

Az MTA mezõgazdasági kutatóintézetében

Várjuk Önöket, találkozzunk szeptember 18-án és 19-én 9 és 10 óra között!