MENÜ

Állategészségügy

Szakfolyóirat > 2002/3 > Állategészségügy

A kelési százalék és a keltetési higiénia közötti összefüggés

A kelési százalék a tojóállományok termelésének egyik fõ gazdasági mutatója. A keltetõgépbe rakott összes tojás és a belõlük kikelt I. osztályú naposmadár arányát értjük alatta. Ez a szám igen eltérõ lehet madárfajonként és fajon belül fajtánként is. A kelési % függ még a tojások termékenységétõl, itt pedig keresztezésenként és hibridenként is nagy különbségek mutatkoznak, valamint függ a termékeny tojások keltethetõségétõl is. Az utóbbit szintén sok, az alábbiakban felsorolt külsõ és belsõ tényezõ befolyásolhatja.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Állategészségügy

Az emberi betegséget okozó E. coliról

Az Escherichia (E.) coli az ember és az állatok bélcsatornájában található baktérium, amelyet antigén szerkezete alapján számos szerotípusba sorolnak. Az élelmiszer és vízmintákban elõforduló E. coli törzsek fekális szennyezõdésre utaló indikátorbaktériumok, amelyek azt jelzik, hogy az élelmiszerben kórokozó baktériumok is lehetnek. Az E. coli a legtöbb állatfaj és az ember bélflórájának állandó lakója. A külvilágba a bélsárral kerül és itt sokáig életben marad. Szennyezheti az ivóvizet, az élelmiszereket, és kórházakban a személyzet közvetítésével fertõzéseket okozhat.