MENÜ

A kutyatartás alapismeretei, a kutya tenyésztése,törzskönyvezése, az ebtartás jogi szabályozása. I. rész

Oldalszám:
2013.02.19.
A házikutya /Canis familiaris/ a legnépszerûbb házikedvenc a világon. Az emberi társadalomban egészen sajátos, kitüntetett helyet foglal el. Jelenleg körülbelül 400 kutyafajtát ismerünk. Az ember tucatnyi célra tenyésztette ki és használja ma is a kutyát: házõrzésre, nyájak terelésére, vadászatra, terhek vontatására, alkalmazza kábítószer- és személyek felkutatására, vagy hegyimentõnek és vakvezetõnek, de harci eszköz gyanánt is. Speciális feladatokra más-más fajtákat tenyésztettek ki. A vadászok más fajtát használnak vaddisznóhajtáskor, kotorék felkutatásakor, vízi munka alkalmával. A különbözõ hasznosítási irányokból alakultak ki a mai versenysportok is. Rendeznek õrzõ-védõ-, terelõ-, szánhúzó-, kotorék-, agility-, és agárversenyeket, és rendeznek kiállításokat is, melyekrõl a cikksorozat késõbbi részeiben lesz szó. A további részekben tárgyaljuk meg a kutyák tenyésztési és törzskönyvezési szabályait is.
Hosszú és fáradtságos út vezet el addig, amíg a kezdõ kutyatartóból igazi tenyésztõ válik, de ne feledjük, akármilyen kutyánk legyen is, ha jól és okosan bánunk vele, hûségével, ragaszkodásával százszorosan viszonozni fogja gondoskodásunkat és a tõlünk kapott szeretetet.
Tehát kezdjük a legelején. Ha a család elhatározta, hogy kutyát vásárol, gondosan mérje fel a lehetõségeit:
Mekkora hely áll rendelkezésre? Ne válasszon nagytestû kutyát, ha csak kis lakásban tudja tartani!
Mennyi idõt tud Ön és családja kutyasétáltatással tölteni? A legtöbb fajtának igen nagy a mozgásigénye, ezért lakásban tartásukkor megfelelõ idejû és intenzitású mozgatásukról kell gondoskodni. Egy nagy mozgásigényû kutya megsínyli, ha huzamosabb idõre tétlenségre kárhoztatják.
Mennyi idõt tud szentelni leendõ kedvencére? A kölyökkutyák eleinte sok gondoskodást igényelnek. Ha a kiskutya a nap nagy részét elõreláthatóan egyedül töltené a lakásban, gondolja meg választását, és inkább vásároljon akváriumot!
Mennyi pénzt tud a kutyára szánni? Egy kutyának nem csak a megvásárlása kerül pénzbe, hanem a további költségeket - táplálékok, vitaminok, oltások, féregtelenítések, stb. – a kutya egész életén át kell fizetni.
Ezután tehetjük fel a kérdést: Milyen kutyakölyköt válasszunk?
Fajtatiszta vagy keverék kutyát szeretne-e? Minden kutya egyéniség, mégis a fajtája alapján következtetni lehet a jellemére. A keverék kölyökkutyák nagyon aranyosak lehetnek, de nem tudhatjuk elõre, hogy mivé cseperednek....
Kistestû vagy nagyméretû kutyát vegyen-e? A nagytestû kutyáknak általában nagyobb a hely- és a mozgásigényük is, etetésük és állatorvosi gyógykezelésük is többe kerül.
Rövid vagy hosszúszõrû legyen? A hosszúszõrû kutyák mutatósabbak, de gyakoribb szõrápolásra van szükségük. A rövidszõrû fajtákkal kevesebb a veszõdség, de hideg télben csak jól szigetelt kutyaólban vagy lakásban tarthatók.
Kant vagy szukát válasszon? A kanok általában nagyobbak és olykor erõszakosabbak, mint a szukák. Némelyek úgy gondolják, hogy a szukák ragaszkodóbbak és jobban elvannak a gyerekekkel. A szuka ugyanakkor évente kétszer tüzel, ami különféle problémákat okozhat.
Hol vásároljon kutyát? Törzskönyvezett kutyát lehetõleg jól ismert tenyésztõtõl és tenyészetbõl érdemes venni. A kereskedésekben, ahol sokféle helyrõl származó kiskutyák kaphatók, az esetleges betegségek miatt nem árt az óvatosság. Az állatvédõ egyesületek menhelyein is rengeteg értékes, jobb sorsra érdemes eb található, de itt is érdemes körültekintõen eljárni és érdeklõdni kell az állatok korábbi elõélete, és betegségei iránt.
Milyen fajtát válasszon? Ha felmérte lehetõségeit és igényeit, akkor kezdjen el ismerkedni a különféle fajtákkal! Ehhez számos könyv és magazin áll rendelkezésre, de a kutyakiállítások és munkakutyaversenyek látogatása még hasznosabb lehet!
Mire kell figyelni? A legtöbben kölyköt szeretnének hazavinni, de egy felnõtt kutya befogadásával a kiskutya felnevelésével járó kényelmetlenségeket el lehet kerülni. Legjobb, ha a kiskutyát 8 hetes kor elõtt nem hozza el a tenyésztõtõl, bár néhány gondosabb tenyésztõnél, akik korán jó minõségû táphoz és önálló étkezéshez szoktatták a kölyköket, már 6 hetes korban is fejlett kiskutyákhoz juthatunk. Nézzen meg több almot is, mielõtt döntene. Játékos, barátságosan viselkedõ, egészséges és tiszta kiskutyát válasszon. Ne legyen váladék a szemhéjain, sem az orrlyukaiban, sem a fülkagylókban. A fogínye legyen egészséges, metszõfogai ollósan záródjanak. A köldöknél látható és tapintható kidomborodás köldöksérvre utal. Kan kölyöknél 8 hetes korig már mindkét herének a herezacskóban kell lennie. Keresse a hasmenés jeleit a farok alatt, és a hátulsó lábak szõrzetén. Minden, ami furcsának tûnik, betegségre utalhat. Félénk, ideges kiskutyát semmiképpen sem szabad választani. Mielõtt a kennelbõl hazavinné a kiskutyát, a tenyésztõ pontosan mondja el, hogy mivel etette eddig és otthon néhány napig még a megszokott ételt adja neki, majd fokozatosan térjen át az Ön által választott étrendre. Végül néhány nap elteltével vigye el kedvencét állatorvoshoz, aki további felvilágosítást ad a féregtelenítésekkel, védõoltásokkal és a táplálással kapcsolatban.
Ha megfelelõ körültekintéssel vásároltunk törzskönyvezett kiskutyát, és a felnevelés során a továbbiakban is kellõképpen odafigyelünk kutyánk fejlõdésére, csak akkor mondhatjuk, hogy megtettük az elsõ lépést a jövendõ tenyészetünk alapjainak megteremtése érdekében.

Dr. Simon Zsolt