MENÜ

Idõszerû zöldségtermesztési munkák

Oldalszám:
2013.02.19.
Március közepétõl ültethetõ a tavaszi fokhagyma (Makói tavaszi fajta), amely csak 30-45 cm magasra nõ, és a hagymái is 5-10 grammal kisebbek, mint az õszi fajtáké. A 2-3 grammos gerezdeket a talaj kötöttségétõl függõen 3-6 cm mélyre ültessük. Sortávolságnak jól bevált a 28-30 cm-es szélesség, míg a tõtávolságnak 8-10 cm-t hagyjunk. Így 1 m2-en megközelítõleg 40-50 növény nevelhetõ fel, amelyhez 10-12 dkg szaporítóanyagra van szükség.
Fõnövényként és a korán lekerülõ primõrök után másodnövényként is egyaránt sikeresen termeszthetõ zöldségnövények a cékla és a csemegekukorica. A cékla termesztése szinte minden kertben eredményesen megvalósítható, mert talajban nem válogat, és nem igényel sok vizet, speciális ápolást és gondozást. Melegkedvelõ, 20-25 0C között fejlõdik a legjobban, de a kisebb lehûléseket károsodás nélkül elviseli. Nem szoktuk túl trágyás talajba ültetni, mert a sok nitrogén rontja a tárolhatóságát és a gyakran elõforduló élettani betegségét, az üregesedését is kiválthatja. A bõséges káliumellátás hatására szebb, sötétebb színe lesz és a tárolhatósága is jelentõs mértékben javul. Csapadékosabb esztendõben nem, de száraz, aszályos évben két-három alkalommal mindenképpen javasoljuk az öntözését.
Vetése április elejétõl július közepéig lehetséges, az ennél késõbbi vetések már nem tudnak a fajtára jellemzõ méretûre kifejlõdni. Házikertekben a 35-40 cm-es sortávolságot és a 15-20 cm-es tõ-távolságot tartjuk a legjobbnak (kivétel az un. bébi cékla, amelyet lehet sûrûbbre is vetni). A talaj kötöttségétõl függõen 2-4 cm mélységre vessük. A 40 cm-es sortávolság esetén 100 m2-re 10-12 dkg vetõmag szükséges.
A rendkívül bõséges fajtaválasztéknak az az oka, hogy a már jól bevált és sokszor kipróbált hazai fajták mellett (Bíborgömb, Bíborhenger, Bordó, Detroit, Rubin, stb.) megjelentek a külföldi fajták is (pl. Bolivar, Little ball, Nero, Pablo, Regola, Forano stb.)
Az egyetlen ápolási munkáján, a kapáláson kívül a kelést követõ egyelést (tõszám-beállítást) kell elvégezni annak érdekében, hogy a termések szépek, szabályosak legyenek. Pincében, hûvös kamrában hónapokig biztonságosan tárolható.
Annak ellenére, hogy a csemegekukoricát a trágyás kapások közé soroljuk - ami azt jelenti, hogy csak nagyon jó minõségû, szerves trágyával kellõen elõkészített talajba tanácsos vetni, a legtöbb kertben, háztáji gazdaságban megtermeszthetõ, ugyanis a kevésbé jó talajokon is elfogadhatóan terem. Ennek ellenére minden olvasónknak azt tanácsoljuk, hogy lehetõleg jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt jelöljön ki számára, mert igazán nagy termést csak ilyen körülmények között képes produkálni. Fõleg a nitrogén igénye magas, ezért a vetésforgóban mindig frissen trágyázott szakaszba vessük. Vízigénye közepes, öntözés nélkül csak csapadékosabb évben ad elfogadható termést. Kiemelkedõ termésre – ez vonatkozik a minõségre is – száraz klímaviszonyaink között csak öntözés mellett számíthatunk. Hõmérsékleti optimuma 22 0C körül van, de az ennél nagyobb melegben is jól érzi magát. A 30 –32 0C-os meleget is jól viseli, ha elegendõ csapadék áll a rendelkezésére. 14 0C alatt a növekedése és fejlõdése nagymértékben lelassul. Árnyékos és félárnyékos helyen ne próbálkozzunk a termesztésével, mert a fényigénye nagy.
Kisüzemi termesztésre a következõ fajtákat javasoljuk: MV sárga F1; Rival F1; Nugat 72 F1; MV aranyos F1; Spirit F1; Delikát 90 F1; Dessert 80 F1.
Vetése áprilistól esedékes, amikor a talaj hõmérséklete 10 0C fölé emelkedik. Négyzetméterenként 5 – 6 tõvel számolhatunk, ennél nagyobb sûrûség esetén a minõség mellett a termõképesség is romlik. Házikerti termesztés esetén 70 – 90 cm-es sortávolságot és 20 – 25 cm-es tõtávolságot tartjuk a legalkalmasabbnak. Vetésmélysége 3- 4 cm.
Ápolása viszonylag egyszerû, nem igényel sok munkát. Rögtön a kelés után kell elkezdeni a kapálását, amit nemcsak a gyomirtás, hanem a talaj lazítása miatt is végezzük el. A címervirágok megjelenése idején az öntözés vagy a természetes csapadék nagymértékben növeli a termést.
Március közepétõl-végétõl már szabadföldre is palántázható a fejes saláta. Ha korán szeretnénk termést kapni, akkor tápkockás palántát vásároljunk, ha a koraiságnak nincs jelentõsége, úgy szálas vagy tálcás palántát ültessünk. Tekintettel arra, hogy a saláta nem igényes a talaj minõsége iránt (csak szikes ne legyen, ill. gyomirtó szert ne tartalmazzon) bárhol megtermeszthetõ, kiültethetõ. Tenyészterület igénye: 25x30 vagy 30x30 cm, a késõbbi (nyári) fajták ültethetõk nagyobb tenyészterületre is. Korai szabadföldi termesztésre az alábbi fajtákat javasoljuk: Május királya, Edina, Kobak, Regan, Votan, Soraya.