MENÜ

Növényeink esõálma és az öntözés

Oldalszám:
2013.02.19.
A természet szeretete és a teljesebb tudás kíváncsisága hajt bennünket a termelésben az egyre több és egyre jobb igénye felé. A növények életében a hõmérséklet, fény, a víz, a tápanyag mellett a tér és az idõ meghatározza a produkciót. Minden mindennel összefügg és egyik sem helyettesítheti a másikat. Ezek az általános összefüggések állandó szem elõtt tartása fontos az optimális vízellátás, az öntözés szempontjából is, mert az öntözés többletjövedelmét könnyen kockáztatjuk.
Az idõvel való állandó versenyfutás indokolja az optimális talajállapot fenntartását, mert a gyorsan felmelegedõ talajon gyorsan indul a talajélet, a csírázás a gyökérfejlõdés intenzív lesz. A palántázás, a fóliázás, a talajtakarás, a drazsírozás mind –mind rövidíti az indulást, amelyet még szakszerû öntözéssel biztonságosabbá lehet tenni. Aki idõt nyer, pénz nyer. A gyökérfejlõdés segítése alapvetõ agronómiai feladata minden növénytermesztõnek. Az intenzív gyümölcsösökben sokan csak a közvetlenül a biztos termésre fordulás elõtt kezdik el az öntözést. Õk azok akik nagy esélyt adnak a szerencsének, mert az akaratuktól függetlenül fejlõdik ki ültetvényük gyökérzónája. A termelõnek nincs idõgépe, sem gumisakkja, a termõre fordulás után nincs lehetõség a korrekcióra. Beruházásának meg kell térülnie - a növényt viszont genetikai programja megállíthatatlanul viszi elõre.
Az energia is fontos tényezõ. A növény nem örökmozgó, tartalékaiból és a természetbõl elõállított energiákból járja végig életpályáját. Alkalmazkodó képességgel bír a legtöbb növényünk, de minden egyes stressz egy-egy falat haszonba kerül. A növény élete során meghatározott energia mennyiségbõl gazdálkodik és mi a termés miatt kényeztetjük a növényt.
A gyökér és a zöld részek, mint vegetatív részek kialakulása csak addig kívánatos, amíg a termést szolgálja. A helyes arányt technológiákkal biztosítjuk – tõszám beállítás, csonkázás , metszés, termésválogatás. Az öntözés a gyökérzónában alacsony energia szinten ehhez tápoldatot biztosít, valamint a jó mikroklíma biztosításában is szerepe van.
A következõ kérdés a genetikai képességek megértése, a faj és a fajta közötti különbségek. Számtalan termelõ esik a hibába, hogy meggyet, körtét és még lehetne sorolni milyen divatos ültetvényeket telepít és fel van háborodva, hogy a kurrens növény senkinek sem kell azon az áron amire számított. Sokszor szóba sem jön a marketing, mi a piacos és igazi intenzív fajta. Szántóföldön és a kertészetekben egyre inkább fontossá válik a területre és a fajtára szabott termesztési technológia betartása, amelynek elfogadása alkalmazása esetén jelentõsen csökken a termelõ kockázata.
A növény általános környezeti és technológiai igénye mellett a növényeink folyamatos szakadás nélküli komfortjának biztosítása a csírázástól a termés betakarításáig még fontosabb.
Közismert, hogy minden növény életében van olyan kritikus idõszak, amelyben a gyengébb vízellátottság törvényszerû termés csökkenéssel jár. Nagy különbség van a száraz gazdálkodás, a hagyományos öntözés és a mikro öntözés között. Mesterséges vízpótlás nélkül a természetre van bízva a termés, az ingadozás 15- 50%-ot is elérhet, öntözés és intenzív kultúra esetén viszont a 100%-ot is meghaladhatja.
Növényeink életében tehát – hacsak jelentõs szakmai hibát el nem követünk – több oldalról megvizsgálva a termésben és a jövedelemben a növényi igénynek megfelelõ vízellátás szerepe meghatározó jelentõségû.

JÁGER JÁNOS