MENÜ

Növényvédelem

Szakfolyóirat > 2002/3 > Növényvédelem

A kertészeti kultúrák növényvédelmi elõrejelzése

Az elmúlt télen hosszú idõn át fagypont alatt volt a hõmérséklet, amely lehetõvé tette az áttelelõ szervezetek nagy számú pusztulását. Az ületvényünk kora tavaszi vizsgálata során, a talajon a lehullott lombozaton, gyümölcsmúmiákon telelõ kórokozókat gyéríthetjük azok összegyûjtésével, elégetésével. A fa törzsétõl 2 m sugarú körben és a sorok között meg kell vizsgálnunk a mezei pocok járatait. Ha egy fa alatt 2-nél több lyukat találunk, vagy a lyukakba adagolva, vagy a sorok közé szórva, rágcsálóírtót kell kijuttatnunk. Ha õsszel a telelõ kártevõk begyûjtésére hullámpapír öveket rögzítettünk a törzsre, ágakra, most el kell távolítani, majd óvatosan meg kell tisztogatni ezeket a fás részeket, bármely erre a célra alkalmas eszközzel. Ezzel a mûvelettel eltávolíthatjuk a telelõ takácsatkatojásokat, pajzstetveket, bábokat, lárvákat…

Szakfolyóirat > 2002/3 > Növényvédelem

A tél végi és a koratavaszi lemosó permetezések

Petró Ede és Vasziné Kovács Cecília Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat A gyümölcsösökben a növényvédelmi idény nyitánya a kórokozók elleni télvégi és a kártevõk elleni koratavaszi lemosó permetezésekkel kezdõdik.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Növényvédelem

Pillangós virágzatú szálas takarmánynövények gyomirtása

A pillangósvirágzatú takarmánynövények közül hazánkban legnagyobb felületen a lucernát és a vörösherét termesztjük. Kisebb felületen és elsõsorban magfogás céljából telepítenek a gazdák fehér herét, szarvaskerepet, bíborherét és alexandriai herét. Elsõsorban öntözetlen homoktalajokon vehetõ számításba a baltacím, amelynek tápértéke a lucernáéval azonos és kiválóan emészthetõ szarvasmarha illetve juhtakarmány.