MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

„Petroviczéktól csak minõségi árut kap!”

Petrovicz Pál és felesége 1997 óta foglalkoznak kettõs hasznosítású csirkék elõnevelésével. A gyõrszemerei házaspár emellett – a szülõi hagyományokat követve - bábolnai takarmányokat is forgalmaz. Akkoriban nagyobb állatállománnyal rendelkeztek a környékbeli gazdálkodók, de a bábolnai takarmány mellett azért máig kitartanak a vásárlók. Pár éve még 4 takarmányboltos mûködött a környéken, mára viszont már csak Petroviczék maradtak talpon.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

A Kecskeméti Agroker Kft. erõgép kínálatából

A színvonalra jellemzõ, hogy a GOLDONI a közismerten minõségi gépeket kínáló John Deere cégnek is beszállítója 15 éve. A 2002-es szezonban vásárolható idei típusok rendkívül kedvezõ áron. BASE A TZ 4 K, Rába 15 kistraktorok kiváltására, jobb mûszaki paraméterekkel, kisüzemi, hobbi rendeltetésre, fóliasátrakba, sorközmûvelésre ajánlott, 21,5 LE-s 2 hengeres léghûtéses Lombardini Diesel motorral ellátott gép. Állandó összkerékhajtással, független kardánhajtással, elsõ-hátsó differenciálzárral, derékcsuklós kivitelben, szervokormánnyal is.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

A ló éve – a MUSTANG éve

A gabona gyomirtás „földjére” két évvel ezelõtt bevágtatott egy vadló. Ez a vadló a MUSTANG, ami nagyon sok búzatermelõ segítõjévé szelídült az évek során. Szilaj erejét megõrizve vállvetve küzd a gyomok ellen mind a kisüzemek mind a nagyobb gazdaságok szakembereivel és tulajdonosaival.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

ADVANTA – az értékteremtés hagyománya

Mikor 1993-ban, az Advanta Hungary Kft. jogelõdjeként hosszú tárgyalások után aláírták a SES-BETA Kft. alapító okiratait, Sopronhorpács egy csapásra bekerült egy globális vetõmagvállalat nemzetközi hálózatába. Itt, a festõi Alpokalján új életre kelt a már eddig is világhírnévnek örvendõ (70 éves múltra visszatekintõ) horpácsi cukorrépa nemesítés és kutatás, valamint csírát vert két új növényfaj (a kukorica és a napraforgó) .

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

Apróhirdetés

AMAC, RUMSTADT, GRIMME burgonya- és hagymaszedõgépek alkatrészei · 36 mm és 42 mm osztású gumihevederek, összekötõzsanérok, összekötõpálcák, lánckerekek, gumigörgõk, rázókerekek · megrendelhetõk.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

Az Aurora® 50 WG – a tavaszi árpa gyomirtó szere

Az Aurora® 50 WG piacra kerülése óta sok tízezer hektáron bizonyította tudását, számos kolléga standard ter-mékévé lett a kalászosok gyomirtásában. Jelen írásunkban a tavaszi kalászosok gyomirtására koncentrálunk, az Aurora 50 WG szem elõtt tartásával.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

Bumper Super : Egy új válasz a változó kihívásokra.

Lehet-e a gabonafélék gombabetegségei elleni védekezésrõl újat mondani? 2001-ben a „Növényvédõ szerek, termésnövelõ anyagok 2001.” kiadvány alapján lisztharmat ellen 56, gabonarozsda ellen 30, helminthospórium ellen 26,kalászfuzáriózis ellen pedig 21 készítmény rendelkezett állománykezelésre engedéllyel. Úgy gondolhatjuk, most már „csak” meg kell állapítanunk, hogy milyen betegség jelent meg, majd rövid árkalkuláció után kész a megoldás. Már az elsõ feladat sem egyszerû. Valóban, szinte mindig találunk egy fõ kórokozót, de soha sem egyedül! Egy látszólag teljesen egészséges gabonatábla vizsgálata során is számos, különbözõ mértékû kezdeti fertõzést vagy fertõzõ képletet találunk. A gombák életmódjából következõen elõször rendszerint a biotróf gombák, a lisztharmat és a rozsda jelennek meg olyan mértékben, hogy döntenünk kell a védekezésrõl.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

CALLISTO : új kukorica gyomirtó szer a természetbõl

Cégünk egyik kutatója észrevette, hogy a kertjében ültetett Callistemon cserje alatt nem nõnek gyomnövények, és az odahullott gyommagvakból kikelõ növények kifehérednek és elpusztulnak. Elgondolkodott ennek okain és arra a következtetésre jutott, hogy a mirtuszfélék családjába tartozó cserje valamilyen, más növények fejlõdését akadályozó anyagot termel. Ennek a megfigyelésnek köszönheti felfedezését a Callisto kukorica gyomirtó szer.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

Charisma : lombvédõ és termésnövelõ

Már többéves kísérleti eredmények igazolják, hogy a DuPont legújabb készítménye, a tavaly bevezetett Charisma , mindamellett, hogy kiváló hatású a kalászos gabonák levél- és kalászbetegségei ellen, jelentõs termésnövelõ hatással is rendelkezik. A Charisma két hatóanyag, a flusilazol és a famoxate gyári kombinációja.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

Mûtrágyaszórás korszerû gépekkel

A talajból termeléssel elvont tápanyagok, makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) pótlásának egyik leggyakoribb formája a mûtrágyaszórás. A szilárd mûtrágyák jelentõs részét röpítõtárcsás mûtrágyaszórókkal juttatják ki, mivel ezek a gépek viszonylag egyszerûek, olcsók, nagy a területteljesítményük és egy korszerû kialakítású és szakszerûen üzemeltetett mûtrágyaszóró gép teljesíteni tudja az agrotechnikai elvárásokat. A mûtrágyaszórók kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni. A legfontosabbak : a gép munkaszélessége, a tartály térfogata, ami a feltöltések gyakorisága miatt meghatározó lehet a területteljesítményben, a szórás minõsége illetve annak ellenõrizhetõsége, a gép beállítási lehetõségei és a könnyû szabályozhatóság. További követelmény lehet, hogy a gép legyen alkalmas kis mûtrágyaadagok (40-100 kg/ha) egyenletes és pontos kijuttatására is, ami a tavaszi fejtrágyázásoknál lehet szükségszerû.

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

Semafor® 20 FS, Marshal® 25 EC – elõzzük meg a bajt!

Egyes nyugat-európai országokban a talajok átlagos gyommag tartalma 30-szor kisebb, mint a hazai talajoké. Vélhetõleg ugyanez a helyzet a rovartartalommal is, mert az ide vonatkozó eladási statisztikai adatokból is az derül ki, hogy a talajlakó kártevõk elleni védelmet egyszerû csávázással meg tudják oldani. Vajon miért? Azért mert jobb a gazdasági környezet? Esetleg azért, mert már minden élõt kipusztítottak a talajaikból? Vagy más a klímájuk? Vagy esetleg másképp gondolkoznak?

Szakfolyóirat > 2002/3 > Pr

Terítéken a precíziós gazdálkodás

2002. január 24-én került megrendezésre az AGRÁRIN Kft. székhelyén, Balatonfenyvesen precíziós gazdálkodással kapcsolatos elõadás. A program célja a gazdálkodó szakemberek részére a növénytermesztési információs rendszer (AGRO-NET) bemutatása, elemzése, értékelése és természetesen a gyakorlati tapasztalatok ismertetése volt.