MENÜ

A ló éve – a MUSTANG éve

Oldalszám:
2013.02.19.
A gabona gyomirtás „földjére” két évvel ezelõtt bevágtatott egy vadló. Ez a vadló a MUSTANG, ami nagyon sok búzatermelõ segítõjévé szelídült az évek során. Szilaj erejét megõrizve vállvetve küzd a gyomok ellen mind a kisüzemek mind a nagyobb gazdaságok szakembereivel és tulajdonosaival.
A kínai naptár szerint 2002 a ló éve. 2002 tehát a Mustang éve és mindazoké, akik a Mustangot használják fel a gabona gyomirtására.
2002-ben már két év tapasztalata áll a készítményt használók nagyszámú tábora mögött. Ezalatt az idõ alatt a Mustang bebizonyította, hogy maradéktalanul megfelel mindannak, amit elvárnak tõle:
1. megbízható hatékonyság,
2. rugalmas felhasználási lehetõség,
3. tartósan alacsony hektárköltség.

Az elmúlt évben a búza terület majdnem harmadán, több mint 300 ezer hektáron használtak Mustangot. A készítmény megtalálta a helyét, beilleszkedett a gyomirtási technológiába.
A két hatóanyag (flóraszulám és 2,4 D észter) kombinációja megfelel a mai igényeknek. A Mustang gyomirtó spektrumába tartozó 200 kétszikû gyomnövény között találjuk a hazai területek olyan veszélyes kártevõit, mint a ragadós galajt, az ebszikfüvet. Ellenük a készítmény 0,6 l/ha dózisa kitûnõ hatékonyságú, hiszen a 8 örvös galaj és a 20-25 cm nagyságú ebszikfû is biztonsággal irtható. A mezei acat gyengébb fertõzését a Mustang nagyon jól leküzdi, de a Mustangban található hormon hatóanyagot meg kell erõsíteni, hogy komolyabb acatfertõzés esetén is megbízható védelmet nyújtson. Kombinációs partnerként három készítményt ajánl a Dow AgroSciences:
· Ha korai gyomirtást végzünk, amikor a hõmérséklet még alacsony (5-10°C), akkor válasszuk az Mustang 0,6 l/ha + Esteron (0,4 l/ha) kombinációt. Az Esteron szintén 2,4 D észtert tartalmaz, így hidegben is kitûnõ hatást ad, sõt a viaszos levelû gyomok ellen (mint a mezei acat) kifejezetten ajánlott, mert a gyom levelébe gyorsan és nagy mennyiségben szívódik fel. A hektárköltséget csak 500-600 forinttal emeli.
· Ha a hõmérséklet meghaladja a 10°C-ot, a Mustang (0,6 l/ha) mellé adjunk 0,5 liter DMA-6-ot hektáronként, ami szintén csak néhány száz forinttal növeli a szerköltséget. Ezzel a készítménnyel biztonságosan permetezhetünk a bokrosodás végéig.
· Ha a mezei acat nemcsak foltokban, hanem szõnyegszerûen borít, vagy a gabona után napraforgó kerül a következõ évben, esetleg megkéstünk a kezeléssel, akkor a szárbaindulás elejéig használható a Mustang 0,6 l/ha + Lontrel 0,2-0,3 l/ha kombináció. A Lontrel alkalmazása a gabonában mindig több évre szóló befektetés, mivel hatóanyaga az állományban felhasználható gyomirtók közül a legjobban szívódik le a gyökérbe, ami látványosan csökkenti az acat következõ évi újrahajtását.

Ha elemezzük a hazai felhasználási adatokat, szembetûnõ a Mustang vonzó ára, ami kategóriájának vezetõ gyomirtójává emelte. 2001-ben a gyomok elleni védekezés hektáronkénti szerköltsége 3.108 forint volt országos átlagban (Kleffmann 2001). Ennél majdnem 15%-kal kevesebbet költöttek azok, akik Mustanggal gyomirtottak. A készítmény felhasználása mellett szól, hogy 2002-ben ismét igen kedvezõ áron lesz kapható, azaz a gyomirtás idén is a tavalyi költségszinten oldható meg azok számára, akik a ló évében jó lóra tesznek.