MENÜ

Az Aurora® 50 WG – a tavaszi árpa gyomirtó szere

Oldalszám:
2013.02.19.
Az Aurora® 50 WG piacra kerülése óta sok tízezer hektáron bizonyította tudását, számos kolléga standard ter-mékévé lett a kalászosok gyomirtásában. Jelen írásunkban a tavaszi kalászosok gyomirtására koncentrálunk, az Aurora 50 WG szem elõtt tartásával.
A karfentrazon - etil nem csak a leggyorsabb hatóanyag, de hatásmechanizmusának köszönhetõen segíti más anyagok bejutását a gyomnövénybe. A kontakt Aurora® erõsen roncsolja a gyomnövények szöveteit, fellazítja azok parenchímáját, így a felszívódó kombinációs partner hatása is gyorsabban érvényesül. Az Aurora® 50 WG –vel végzett kezeléseket követõ 5. napon a fotoszintézisnek nyomai sem találhatók, a gyomok nem „haldokolnak”, nem zöldellnek, de még csak nem is sárgák, hanem egyszerûen feketére leszáradnak. Az Aurora® 50 WG –t bátran nevezhetjük a gyomirtás katalizátorának, hiszen a maga gyomirtó hatása mellett az egyébként lassan ható kombinációs partnerek (szulfonil-karbamidok, hormonok) hatását is felgyorsítja. Ennek kézzelfogható eredménye a gyomkonkurencia gyors kikapcsolása, a nagyobb élettér biztosítása a kultúrnövénynek. Mindez többletterméshez, azaz többlet jövedelemhez juttatja a termelõt. Az Aurora® használata mintapéldája a pótlólagos befektetéseknek, megtérülése szinte rizikómentes. A diagrammokon jól érzékelhetõek az elmondottak, két igen veszélyes gyomnövény példáján.

A fentiek hogyan vonatkoznak a tavaszi árpa, különösen a sörárpa gyomirtására. Ismert, hogy a hormonhatású gyomirtó szerek a sörárpa fehérjetartalmát kedvezõtlenül befolyásolják. A 2,4 D, a dikamba és az MCPA használata sem önállóan, sem kombinációban nem ajánlott. Száraz idõjárás esetén a probléma fokozottan jelentkezik, amire a 2001 –es évben több példát is találtunk.
Kézenfekvõ a kérdés, melyik készítménnyel védekezzünk? Az Aurora® 50 WG minden fontosabb követelmény-nek megfelel, amely a sörárpa gyomirtásánál szóba jöhet.

q 0 Co –tól használható, így a korai gyomirtásnál akadálytalanul kijuttatható, és mint ismeretes ez döntõ lehet a gyomirtás sikerében.
q Hatásspektruma kiterjed a tavaszi árpában elõforduló legtöbb kétszikû gyomnövény ellen, beleértve a T4 –es életformájúakat is.
q A termék kontakt módon hat, az árpa fehérjetartalmát semmilyen módon nem befolyásolja.
q Hektárköltsége alacsony, tehát egy igazán gazdaságos gyomirtást tesz lehetõvé.

Tamás István – Magyar Kwizda Kft.