MENÜ

Bumper Super : Egy új válasz a változó kihívásokra.

Oldalszám:
2013.02.19.
Lehet-e a gabonafélék gombabetegségei elleni védekezésrõl újat mondani? 2001-ben a „Növényvédõ szerek, termésnövelõ anyagok 2001.” kiadvány alapján lisztharmat ellen 56, gabonarozsda ellen 30, helminthospórium ellen 26,kalászfuzáriózis ellen pedig 21 készítmény rendelkezett állománykezelésre engedéllyel. Úgy gondolhatjuk, most már „csak” meg kell állapítanunk, hogy milyen betegség jelent meg, majd rövid árkalkuláció után kész a megoldás. Már az elsõ feladat sem egyszerû. Valóban, szinte mindig találunk egy fõ kórokozót, de soha sem egyedül! Egy látszólag teljesen egészséges gabonatábla vizsgálata során is számos, különbözõ mértékû kezdeti fertõzést vagy fertõzõ képletet találunk. A gombák életmódjából következõen elõször rendszerint a biotróf gombák, a lisztharmat és a rozsda jelennek meg olyan mértékben, hogy döntenünk kell a védekezésrõl.
Hajlamosak vagyunk ilyenkor a fungicid választásakor a készítmények rozsda vagy lisztharmat elleni hatékonyságát, és annak látványosságát figyelembe venni. Gyakran megfeledkezünk azokról a kórokozokról, amelyek fertõzése, a nekrotróf életmódjukból adódóan, ilyenkor még nem mutatnak annyira látványos tüneteket. Ezek között a gombák között a helminthospórium áll az elsõ helyen. Igazán alattomos ellenfél, mivel toxintermelése révén aktívan mérgezi a növényt, és a fertõzés végsõ szakaszában teljes levélszáradást okoz. Tünetei rendkívül változatosak, mivel a gazdanövénytõl függõen fajonként sõt fajtánként eltérõ lehet, így pontos meghatározása nemegyszer a felkészült szakembereknek is gondot okoz. A gabonák levelének korai leszáradásáért gyakran okoljuk a szárazságot vagy éppen a természetes, ám meglepõen korai érési folyamatokat, netán a tápanyaghiányt. Sokszor ezek a tünetek valóban keverednek, mert a stressz helyzet és az így kialakuló diszpozíciós állapot kedvez a gomba fertõzésének.
Milyen szempontok alapján válasszunk tehát gombaölõ szert?
A lisztharmat és a rozsda elleni hatékonyság, „kötelezõ feladat”. A jelenleg alkalmazott vezetõ termékek nagy biztonsággal legyõzik ezt a két kórokozót, és ezek ellen valóban biztosítható a négy-öt hét hatékonyság. Ez nem szer, hanem idõzítés kérdése. Az igazi próbakõ a nekrotróf gombák elleni védelem. Ezt jól mutatja az a tény, hogy a lisztharmat és a rozsda ellen a hasonló hatékonyságú kezelések, gyakran jelentõs terméskülönbséget eredményeznek. Ez a különbség, döntõen a helminthospórium és a fuzárium elleni hatékonyságbeli eltérésbõl adódik. Ez az a terület, ahol a Bumper Super egyedülálló hatékonyságát az elmúlt évben is több ezer hektáron bizonyította.
Meggyõzõdésünk, hogy az igazi mércét egy gombaölõ szer esetén nem az egyes kórokozók elleni néhány tized százalékos hatékonyság különbségek jelentik, hanem a teljes betegségspektrum elleni összetett teljesítmény, és végsõ soron a terméstöbblet!
Mibõl adódik a Bumper Super elõnye? Egyik fontos tényezõ, hogy az igazán nehezen leküzdhetõ, levélszáradást okozó gombák ellen mindkét hatóanyaga, a propikonazol és a prokloráz is kiváló hatékonyságú. Szinergista hatásuk más kórokozók, így pl. a lisztharmat ellen is érvényesül. A másik fontos különbség abból adódik, hogy a propikonazol valódi szisztémikus hatású, így a növény keringési rendszerén keresztül szállítódva elsõsorban a biotróf szervezeteket igen gyorsan legyõzi. A prokloráz viszont mélyhatású szer, amely a növény felsõ néhány sejtsorába szívódik fel, nem szállítódik aktívan, így nem hígul, ezért egyedülálló tartós védelmet biztosít a nekrotróf szervezetek ellen.

Mély hatása révén ebben a kombinációban a prokloráz, gyakorlatilag a kontakt hatóanyagok klasszikus szerepét is betölti, mert úgy biztosít prevenciót, hogy közben a kuratív és eradikatív hatása is érvényesül . Ezek azok a tulajdonságok, amelyeknek a Bumper Super a sokoldalú hatékonyságát köszönheti.
Gondoljuk csak végig, vajon a szõlõ és gyümölcstermesztésben milyen technológiákat igazolt a gyakorlat? A régi idõk kizárólag kontakt szereket használó védekezései után csak rövid ideig hihettük azt, hogy a döntõen szisztemikus szerekre alapozott védekezés a helyes út. Ma a szakma egyetért abban, hogy a felszívódó és a kontakt szerekbõl álló kombinációk jelentik az optimális megoldást. Az állókultúrákban persze évente jóval több gombaölõ szeres védekezést hajtunk végre, mint a kalászosokban, ezért természetes az, hogy ott gyorsabban letisztult a gyakorlat. Mára a kalászosok termesztésében is eljött annak az ideje, hogy a gombaölõ szerek választása során ne rutinból döntsünk, hanem elõre, és tudatosan tervezzük meg a védekezést. Egy gombaölõ szeres beavatkozás szerköltsége átlagosan kevesebb, mint a teljes termelési költség 5%-a, de ugyanakkor ez az 5% eldöntheti a teljes termelési folyamat jövedelmezõségét. Egy jó szerválasztással és szakmailag igényes permetezéssel viszont nem csak a költségek többszöröse térül meg, hanem a termesztés biztonsága is garantálható.
Ezért a mi válaszunk az új kihívásokra a Bumper Super, mert ez a kombinált hatóanyagú készítmény a levélbetegségek ellen, a korai védekezésnél 0,8 l/ha dózisban, míg a virágzás idején a kalász fuzáriózis ellen 1,0 l/ha dózisban kijuttatva megbízható védelmet nyújt.


Balczár Zoltán
Biomark Agro