MENÜ

Terítéken a precíziós gazdálkodás

Oldalszám:
2013.02.19.
2002. január 24-én került megrendezésre az AGRÁRIN Kft. székhelyén, Balatonfenyvesen precíziós gazdálkodással kapcsolatos elõadás. A program célja a gazdálkodó szakemberek részére a növénytermesztési információs rendszer (AGRO-NET) bemutatása, elemzése, értékelése és természetesen a gyakorlati tapasztalatok ismertetése volt.
A korszerû növénytermesztés egyre több ismeretet, a rendelkezésre álló adatok átfogó rendszerezését, a termelési folyamatokat befolyásoló adatok meghatározhatóságát követeli meg. A gazdálkodók régóta tudják, hogy földjeiken, egy-egy táblán belül a talajfoltok, az egyenlõtlen tápanyageloszlás, az eltérõ vízelvezetési és gyomviszonyok, az eltérõ madár és rágcsálókártétel stb. miatt nem kiegyenlített a növényállomány és a termés. Megfelelõ technika, változtatható adagolásra képes vetõ-, permetezõ és trágyaszóró gépek hiánya miatt azonban a táblák mindmáig átlagos vetõmag-, mûtrágya- és vízellátásban részesülnek. Ez helyi túl- és aluladagolásokat eredményezhet, ami termékcsökkenést, minõségromlást és a szükségesnél nagyobb kiadásokat jelenthet. Magyarország közeli EU-csatlakozása mezõgazdaságunk számára is jelentõs kihívásokkal jár. Ilyen lehet többek között a precision farmingra (precíziós gazdálkodásra) való felkészülés is, amely a gazdasági és környezetvédelmi haszon mellett a jó minõségû termés és vetõmag elõállításának záloga is. A precíziós gazdálkodás azt a technológiát jelenti, amelynél a táblán belüli, helyi viszonyokhoz igazodó tápanyag-, növényvédõ szer- és vetõmag kijuttatást alkalmaznak.

Az elõadáson a precíziós mezõgazdaság fogalomkörének ismertetése mellett a hozamtérkép készítés eszközeirõl, menetérõl, külföldi és magyarországi tapasztalatokról, a precíziós gazdálkodásban használt gépek kompatibilitásáról, a precíziós tápanyag-gazdálkodás hazai gyakorlati tapasztalatairól, ezzel kapcsolatos költségkalkulációról is szó esett.

Összefoglalva elmondható, hogy a megfelelõ növénytermesztési információs rendszer a komoly, megalapozott döntések elõkészítését szolgálja. Hatékonysága tovább fokozható, ha azt jól képzett, az információból olvasni tudó szakemberek kezelik, így gazdaságosabb, környezetkímélõ gazdálkodást eredményez.

További információért hívja a 85/560-132, 85/460-735 számot, vagy látogassa meg honlapunkat a www.agrarin.hu, illetve e-mailben is érdeklõdhet: [email protected].