MENÜ

Növényvédelem

Szakfolyóirat > 2002/4 > Növényvédelem

KÉREGRÁK

Budapesti, kertbarát olvasónk írja levelében, „A néhány évvel ezelõtt kialakult moníliás vesszõ pusztulás a KERTÉSZNAPTÁR rovat javaslata alapján végzett permetezés, majd metszés hatására megállt, de most újabb tünet jelentkezett a kajszi, szilva és meggyfákon. A gyümölcsfák kérge fel van lazulva, néhol olyan mintha le akarna esni. Félek, hogy kipusztulnak a fiatal gyümölcsfáim. Mit lehet most tenni?”

Szakfolyóirat > 2002/4 > Növényvédelem

Napraforgó gyomirtása

A napraforgó gyomirtása évrõl-évre visszatérõ aktuális probléma. A gazdálkodók a megszerzett tapasztalatok birtokában nem tekinthetik rutin feladatnak a gyomszabályozás megtervezését, kivitelezését. A hagyományos gyomirtási technológiák nem minden esetben alkalmasak az összes gyomprobléma megoldására, mivel néhány gyomfajnál ellenállóság tapasztalható, másfelõl pedig új elemek jelenhetnek meg az adott tábla gyomflórájában, illetve olyanok, amelyekrõl megfeledkeztünk már, hisz részben eltûntek a területrõl.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Növényvédelem

Pocokveszély szõlõben és gyümölcsösben

Kecskeméti olvasónk homoktalajra telepített alma ültetvényét környezetkímélõ módon szeretné mûvelni. A vegyszeres-gyomírtás helyett szalma takarással akart védekezni a gyomosodás ellen. A tél folyamán azonban azt tapasztalta, hogy a szalmába betelepültek a pockok. Kérdése, hogyan lehet a pockok ellen környezetkímélõ módon védekezni?

Szakfolyóirat > 2002/4 > Növényvédelem

Szántóföldi és kertészeti kultúrák növényvédelmi elõrejelzése

A gabonafélék közül a búza és az árpa is jól teleltek, de helyenként kifagyás elõfordult. Az õszi gabonák fenológiája ebben az idõszakban eléri a bokrosodást és az állományok mikroklímája változni fog. A fogékony fajtáknál már március végén megjelent a lisztharmat és gondot okoz a pirenofórás levélfoltosság. A gazdaságosságot mérlegelve, sûrû állományban és fogékony fajtáknál, szükség van a gyomirtással egy menetben végzett gombaölõszeres kezelésre. Ha a gabonát monokultúrában termesztjük, a tavalyi talajelõkészítés nem volt megfelelõ, valamint nem végeztünk talajlakó felmérést õsszel, a gabonafutrinka kártételét észlelhetjük. Lárvája a csócsároló, ami az áttelelés során búzában, árpában „csócsárolja”, gyengíti a növényeket, melyek kifagytak, vagy tavasszal pusztulnak el. Ez a lárva áprilisban eléri a teljes fejlettséget, amikor szájszerve a legerõteljesebb és a legnagyobb kártételt okozhatja. Ha számuk meghaladja a m2-enkénti 2 - t, védekezni kell!