MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

„A bábolnai takarmány nálam már bizonyított!”

Csizmadia György õstermelõ 1989 óta foglalkozik naposcsibe elõneveléssel. A Békés megyei Kötegyánban mûködõ vállalkozás 200-300 db napossal kezdett, majd lassan növelte az állományt. Összeírói segítségével 1993 óta 3 hetente 1500 ill. az idén már 3000 db-ot tudnak fogadni.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

2001-es év tapasztalatai a kalászosok lombvédelmében

A tavalyi év növénykórtani szempontból igen ígéretesen és érdekesen alakult : az enyhe tél után induló erõs lisztharmat fertõzés a kezeletlen állományokban és a fogékony fajtákon május közepére érte el a csúcspontját. A vörösrozsda a júniusi esõk hatására lépett fel nagyobb mértékben fõként a Dél –Dunántúlon, míg a sárgarozsda, amely mindenhol megjelent fõleg DK Magyarországon okozott komoly fertõzést és termésveszteséget. A Dunántúl északnyugati részét soha nem látott aszály sújtotta, amely az állomány idõ elõtti leszáradásához, kényszeréréshez vezetett. Mely kezelések adták a ilyen szélsõséges körülmények között a legjobb eredményt

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

A DUPONT VILÁGA : A kukorica gyomirtása elõtt …

A kukorica gyomirtása, mint a termést meghatározó fontos tényezõ, minden évben tartogat meglepetéseket. Nem lehet csak egy technológiára alapozni, hiszen ami jól mûködött a csapadékos évjáratokban, az nem biztos, hogy ugyanazt az eredményt hozza egy száraz tavaszon is:

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

A magyar takarmány "Zöld útja" - Sikeres hazai takarmányok a kisgazdaságok számára

Nagy Jenõ 1992 októbere óta foglalkozik takarmánykeverékek forgalmazásával, Kiépített hálózattal rendelkezik, amelybe 23 saját boltot és 50 társboltot számolhatunk bele. A tavalyi i évben több mint 5000 tonna takarmányt értékesített. 2002 januárjában vette Fel a kapcsolatot a Nagisz Rt-vel, és aktívan közremûködött a Zöld út takarmányozási rendszer kialakításában. Tapasztalatairól kérdeztük:

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

A pendimetalin hatóanyag a kukorica termesztésben

E nem új hatóanyag áttekintését kezdjük talán egy visszatekintéssel. A hatóanyagot 1974-ben mutatta be P.L. Sprankle a brightoni konferencián. Nem sokkal késõbb Cyanamid jelent meg az akkor új molekulát tartalmazó készítménnyel, melyet Magyarországon STOMP néven ismerhettünk meg. 1997-ben a TAZASTOMP következett, melyet a kukorica gyomirtási igényeire fejlesztettek ki. A 2000-2001-ben történt koncentrálódási folyamatnak köszönhetõen a hatóanyag a BASF tulajdonába került.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

A SASFORM KFT. megkezdte a szõlészeti-borászati gépek forgalmazását

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy 2000. január 1-tõl új profilcsaláddal bõvült termékválasztékunk. A kertészeti gépesítés iránti elkötelezettségünk olasz gyártmányú szõlészeti-borászati-palackozástechnikai gépekkel bõvült a létrejött kétoldalú keretmegállapodások alapján. A Della Toffola termékei világszínvonalat, ugyanakkor kedvezõ árakat jelentenek a hazai kis- és középüzemek számára és a nagyüzemi méretek sem jelentenek akadályt. Szakembereink várják kérdéseiket, ajánlatkéréseiket.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

ANTONIO CARRARO traktorok

Az Agrolánc Kft. 1991-ben alakult, alapvetõen mezõgazdasági és kommunális gépek márkakereskedésére. Cégünk kizárólagos magyarországi képviselõje Nyugat-Európa egyik vezetõ mezõgazdasági és kommunális gépgyártó vállalatának, az ANTONIO CARRARO Részvénytársaságnak, valamint a professzionális fûnyíró gépeket gyártó Gianni Ferrari cégeknek. 1999 év közepétõl kizárólagos forgalmazói vagyunk a skót Applied-Sweepers utcaseprõ gépeket gyártó vállalatnak. E kiemelkedõen fontos partnerek folyamatosan figyelemmel kísérik, segítik a magyarországi piacszervezést, magunk mögött tudhatjuk mind marketing, mind szerviztechnikájukat.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Építsünk közösen tehénistállót

Tehéntartási tartástechnológiánkat a 60-s 70-s években épített istállók nagymértékben meghatározzák (konzerválják). Azok átépítése a nagy tejhozammal rendelkezõ (8 – 10 000 liter/laktáció) termeléssel rendelkezõ Holstein-fríz tehenek részére csak olyan magas költséggel valósítható meg (megalkuvás nélkül), hogy felmerül a kérdés, érdemes-e abba belevágni, vagy egy új épületet kell létesíteni.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Gépesítési napok Derecskén – kilencedszer

Március 7-i kezdettel ismét gépesítési napokat rendezett a KASZ-COOP Derecske Rt. Az évek óta általában februárban megtartott szemle ezúttal az Agro+Mash Expo miatt csúszott némileg késõbbi idõpontra, ám a rendezvény hagyományait ezúttal is követték.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Hókristály rézbõl – permetezõszernek

A rézpiacon van a legnagyobb túlkínálat gombaölõ szerekbõl – mondják a növényvédõ szer kereskedõk. És valóban, a nagy hagyományokra visszatekintõ rézgálictól a rézoxikloridon át napjainkban megkedvelt rézhidroxid hatóanyagáig igen széles a választék. A felhasználóért, - pontosabban a fizetõ vevõért – folytatott versengés erõs késztetésként nehezedik a növényvédõ szer ipar gyártmányfejlesztõire, hogy újabb és újabb a gyakorlatban is bizonyíthatóan megtérülõ tulajdonságokkal rendelkezõ készítményeket dolgozzon ki a vásárlói kör megtartása esetleg növelése érdekében.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Integrált napraforgó termesztés

Kevesen emlékeznek ma már arra, hogy a napraforgó termesztés integrációja a ’70-es évek közepén kezdõdött. A termelési rendszerek szervezõdése is erre az idõszakra tehetõ. A rendszerbe vont gabona termesztés elõnyei, a nagy teljesítményû gépek megjelenésével mind nyilvánvalóbbá váltak, ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kalászosok és a kukorica mellett szükségeltetik egy harmadik növény is, mely többek között ezen kultúrák elõvetemény szerepet is betölti.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Kalászosok lombvédelme Magyar Kwizda termékekkel

E cikknek nem célja a csávázás témája, de bevezetésként mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az ered-ményes lombvédelem a vetõmag csávázásával kezdõdik. A vetõmagcsávázás célja, hogy az elvetett magot meg-védje a rajta, benne lévõ, továbbá a talajból, növényi maradványokból kiinduló fertõzésektõl, tehát jó csírázást és kelést biztosítson, megvédje a növényeket a kezdeti, fogékony stádiumokban fellépõ súlyos fertõzésektõl (csíra-pusztulás, hópenész, üszögbetegségek). Alaptézisnek tartjuk továbbá, hogy csak egészséges, jól táplált növény esetében várhatunk el magas biológiai hatást növényvédõ szereinktõl. Tehát a növény fiziológiájának ismerete éppen olyan fontos, mint az arra alapozott tápanyag visszapótlás, külön hangsúllyal a mikroelemek tekintetében. Csak a réz szerepét említenénk, amely egy korlátozott fotoszintézisre képes növénynél (a kalászosok C3 –as nö-vények) felbecsülhetetlen.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Korrekt szolgáltatás, megbízható minõség, versenyképes árak

Axiál bemutató Lajosmizsén A mezõgazdaságban élõk számára a tavasz azt jelenti, hogy vége a tervezgetésnek, a cselekvés kerül elõtérbe. Ehhez már csak az idõjárás és egy megbízható partner segítsége szükséges. Az idõjárás ebben az évben megteremtette a munkák korábbi kezdésének lehetõségét, a megbízható partner pedig több mint tíz éve, így az idén is az AXIÁL.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Kukorica alapgyomirtás költségtakarékosan !

A vetés után, kelés elõtt elvégzett gyomirtás, annak ellenére, hogy bemosó csapadékot igényel, biztonságos alapot jelent a kukorica gyomirtásában. Ha csak kelés után védekezünk a gyomok ellen és a tavasz csapadékos, könnyen elõfordulhat, hogy a kezelést nem lehet elvégezni a kellõ idõben, amikor a gyomok 2-4 leveles fejlettségûek. Ennél nagyobb gyomok esetében a gyomirtás hatékonysága csökken, és a kukorica is túlfejlett lesz a készítmények kijuttatásakor, melybõl különbözõ problémák adódhatnak (perzselés, levélcsavarosodás, üvegesedés, terméscsökkenés stb).

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Kwizda Hír - Lap - bemutatkozunk

Tisztelt Hölgyem, Uram! A Kwizda Hír-lap eme különszámával mulasztásunkat szeretnénk pótolni, hiszen Ön vélhetõen elõször találkozik újságunkkal. Célunk, hogy a teljesség igénye nélkül rövi-den bemutassuk cégünket, és az általunk forgalmazott növényvédõ szereket, egyéb kemikáliákat. Ezzel kívánunk segítséget nyújtani a növényvédõszer vásárlásokat meg-elõzõ döntések meghozatala elõtt, bízva abban, hogy ezzel mi is hozzájárulhatunk a gazdaságos és hatékony növényvédelmi munkákhoz. Köszönjük, hogy a korábbi években megtisztelte cégünket vásárlásaival, illetve amennyiben még nem használta a Magyar Kwizda termé-keit, úgy 2002-ben szeretettel várjuk érdeklõdését. Kérjük, küldje vissza címünkre (1027 Budapest Kapás u. 31.) a hátoldalon lévõ szelvényt, és részletes katalógust kül-dünk Önnek.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Liszteskék elleni hatékony védelem

Kevés olyan rovarkártevõ található fel a növényházakban, amely annyi kellemetlenséget okoz, mint a molytetû vagy más néven liszteske. Ezek a parányi molylepkére emlékeztetõ állatok egyes, számukra kedvezõ évjáratban és helyzetben valóságos „rémei” a kertészeknek.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Mit? Mivel? Mennyiért? - BIO-FILM, permetezõszereink pótolhatatlan partnere

A mezõgazdasági termelés során mindig meghatározó kérdés volt, hogy mit termesszünk, mennyit, és milyen minõségben. Az utóbbi idõben egyre inkább a címben feltett kérdések kerültek elõtérbe: mivel és mennyiért, vagyis lehetõleg környezetkímélõbb technológiával minél kevesebb kemikália felhasználásával és a lehetõ leg-gazdaságosabban termeljünk. A BIO-FILM többek között ebben nyújt segítséget. Használatával csökkenthetjük a kijuttatott vegyszerek mennyiségét, megnövelhetjük hatástartamukat, ezáltal gazdaságosabbá és környezetkímé-lõbbé válik permetezésünk.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

MTZ traktorok TAURUS mezõgazdasági abroncsokkal

A megfelelõ abroncs kiválasztása nagymértékben befolyásolhatja a mezõgazdasági munkák hatékonyságát, valamint a gépek üzemanyag-fogyasztását és a felhasználó komfortérzetét. Megkérdeztük a TAURUS mezõgazdasági abroncs vevõszolgálati managerét, hogy milyen szempontokat célszerû figyelembe venni a mezõgazdasági abroncsok vásárlásakor.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Tek-land földkeverék család piaci és környezetvédelmi megalapozottsága

A Talajerõgazdálkodási Kft. tisztában volt és van az emberiséget terhelõ azon tényezõkkel, melyek a természet erõforrásainak kihasználása kapcsán a vállalkozást érintik. A kor kívánalmainak úgy lehet megfelelni, ha tevékenységeinket környezettudatosan, a fenntartható fejlõdés alapelveivel összhangban végezzük, ezzel összhangban folyamatosan fejlesztjük.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Új szelek fújnak a kukorica gyomirtásában: Monsoon®

- Monszun - Monsoon - Moussons: az Indiai-óceán környékén, az évszakkal rendesen fellépõ szél. A tenger és a szárazföld egyenlõtlen felmelegedése, azaz a hõmérséklet illetve légnyomás különbségek okozzák. A szélirány évszakonként gyakorlatilag 180°-kal váltakozik. "Amikor a monszun elvonul, jótékony hatásának köszönhetõen a tájat zöldellõ, friss üdeség uralja."

Szakfolyóirat > 2002/4 > Pr

Védett zsír és védett fehérje szerepe tejelõ tehenek takarmányozásában

A védett zsír és védett fehérje a legtöbb szarvasmarha tartó számára már jól ismert takarmányozási fogalmak. Sokan tudják, hogy alkalmazásuk pozitívan hat a tejtermelésre és az állomány egészségi állapotára, de úgy gondolják, hogy az áruk más fehérje és energiahordozó takarmány-alapanyagokhoz képest jelentõsen magasabb, ezért ökonómiai szempontok alapján elvetik ilyen termékek etetésének gondolatát. A védett zsír és fehérje takarmányozási értékének meghatározása tejelõ tehenek takarmányadagjában koránt sem ilyen egyszerû, mert hatásukat bonyolult élettani folyamatok során fejtik ki, ezért alkalmazásuk elõnyeit csak akkor érthetjük meg, ha legalább vázlatosan megismerjük a kérõdzõk emésztését és anyagcsere-folyamatait.