MENÜ

A pendimetalin hatóanyag a kukorica termesztésben

Oldalszám:
2013.02.19.
E nem új hatóanyag áttekintését kezdjük talán egy visszatekintéssel. A hatóanyagot 1974-ben mutatta be P.L. Sprankle a brightoni konferencián. Nem sokkal késõbb Cyanamid jelent meg az akkor új molekulát tartalmazó készítménnyel, melyet Magyarországon STOMP néven ismerhettünk meg. 1997-ben a TAZASTOMP következett, melyet a kukorica gyomirtási igényeire fejlesztettek ki. A 2000-2001-ben történt koncentrálódási folyamatnak köszönhetõen a hatóanyag a BASF tulajdonába került.
Néhány adalék a molekuláról:
A pendimetalin a dinitroanilinek csoportjába tartozik (mint pl. trifluralin, oryzalin). Elsõdleges hatása a sejt osztódás és megnyúlás gátlása a magrólkelõ egy- és kétszikûek esetében. Ez a hatás elsõsorban a gyökerekre korlátozódik bár a hatóanyag a levélen keresztül is bejut a növénybe. A vízben gyengén oldódó molekulák közé tartozik.

Kukoricában történõ felhasználásra a pendimetalin + atrazin kombináció a legkézenfekvõbb. Ez a kombináció TAZASTOMP SC néven áll a gazdálkodók rendelkezésére a magrólkelõ egy- és kétszikûek elleni harchoz.
Nézük meg azokat a tényezõket, melyeket figyelembe veszünk a kukorica gyomirtásához használt készítmény kiválasztásakor, és vessük össze azokat a TAZASTOMP által nyújtott lehetõségekkel.

Választási szempont

Mit nyújt a TAZASTOMP ?

Széles gyomirtási spektrum, ha lehet a nehezen
irtható gyomokat is vigye.

A legtöbb magrólkelõ egyszikû és kétszikû gyom ellen használható. Selyemmályva ellen kimagasló hatékonyságú.

Rugalmas kijuttatási lehetõség.


A kukorica vetése után, kelése elõtt vagy akár a kelése után is használható. A kijuttatást az idõjárástól és a gépkapacitástól függõen lehet ütemezni.

Jó szelektivitás.A TAZASTOMP helyzeti szelektivitással rendelkezik. A megfelelõ mélységre vetett mag (5-8 cm) nem találkozik a készítménnyel. Ebbõl kifolyólag csemege- és hibridkukoricában is használható a fajtatulajdonos ajánlásának megfelelõen.

Hosszú hatástartam.


Hatástartama 5-8 hét. Korai poszt (a kukorica 4 leveles koráig) technológiában történõ használata a kukorica fenológiájához képest ezt az idõt meghosszabítja.

Biztos hatás.


A TAZASTOMP megfelelõ hatásához 15-20 mm csapadék szükséges, a kijuttatás utáni 14 napon belül. A korai poszt tecnológiával száraz idõben a kockázat csökkenthetõ.

Kedvezõ hektárköltség.A TAZASTOMP emelt dózisban is a korábbinál jóval kedvezõbb hektárköltséget eredményez.

Amennyiben poszt felülkezelés vagy kiegészítés szükséges, a hektárköltség még mindig versenyképes.Mire kell odafigyelni a TAZASTOMP használatakor?
Mivel csodaszerek nincsenek, a legújabb és legkülönlegesebb anyagok esetében is vannak dolgok, melyek ismerete szükséges a felhasználáshoz. A TAZASTOMP esetében ezek a következõk:

1) Évelõek ellen a készítmény nem ad megfelelõ védelmet. Évelõ egyszikûek ellen nikoszulfuron vagy rimszulfuron felülkezelés szükséges. Évelõ kétszikûek jelenlétekor 2,4-D vagy dikamba hatóanyagú készítménnyel javasoljuk a felülkezelést a kukorica fenológiájának szigorú figyelembevételével.
2) Fontos a megfelelõ magágyelõkészítés és vetésmélység. Rögös talajon a hatékonyság romlik. Az 5 cm-nél sekélyebbre vetett kukorica károsodhat, ami nem a készítmény hibája, hanem a vetéstechnikáé.
3) Bemosó csapadékra szükség van. A csapadékhiány okozta hatástalanság kockázatát a korai poszt alkalmazással csökkenthetjük.
4) Esõ után ne permetezzünk.
5) Kijuttatásával a gyomok szempontjából megkésni nem szabad. A kezeléskor az egyszikûek 3, a kétszikûek 2-4 leveles fejlettségnél nagyobbak nem lehetnek.
6) Kötött talajon magasabb dózis illetve korai poszt kijuttatása szükséges.

A kukorica vetése utáni, kelése elõtti gyomirtási technológia fontos láncszeme a gyomitási technológiáknak. Ennek az elemnek az elhagyása, különösen nagy kukorica terület mellett, nagy kockázatot rejt magában (megkésett kezelés, gépkapacitás hiánya stb.). A TAZASTOMP megfelel azon követelményeknek, melyeket a felhasználók támasztanak a kukorica preemergens gyomirtó szereivel szemben, ezért alkalmas e láncszem szerep betöltésére!

Salamon György
NM-AGRO Magyarország Kft.