MENÜ

Agil 100 EC, az egyik leghatékonyabb védekezõ eszköz az egyszikû gyomok ellen.

Oldalszám:
2013.02.19.
A kultúrnövényeink között legalább 10-15 féle különbözõ egyszikû gyomnövény található.
Fajonkénti elterjedésüket az országban az adott táj ökológiai adottságai nagyban befolyásolják. Vannak fajok, amelyek csak bizonyos tájegységekben jelennek meg, míg mások szinte az ország egész területén megtalálhatók.
Életmódjukat tekintve igen változatosak, emiatt az extrém viszonyok mellett is megjelennek. A termelési folyamatokat minden fejlõdési fázisban gátolják. Az egyszikû gyomok közé kell sorolni esetenként az árvakelésû kalászosokat is, amikor az õsszel elvetett repcében megjelennek.
Az egyszikû gyomnövények ellen védekezni kifizetõdõ, mert a tápanyagért vívott harcban a kultúrnövény velük szemben mindig alul marad.
A mechanikai védekezés mellett a termelés számára igen sokféle módon használható kemikália áll rendelkezésre. Ezek hatása, alkalmazhatósága eltér egymástól.
A Biomark Kft agrokémiai ágazata 2001 évben a vegyszerpalettáját- az általa képviselt Quena cég vásárlásának köszönhetõen- egy régóta jól bevált, nagy területen használt, sok kultúrában alkalmazható egyszikû gyomirtó szerrel bõvítette. A propaquizafop hatóanyagot tartalmazó Agil eredményesen irtja az egyszikû gyomnövényeket. A Quena által változatlan formában és hatóanyag tartalommal gyártott Agil-t a Biomark Kft hozza forgalomba, így a megszokott jó hatást a változatlan összetétel biztosítja.
Megkérdeztünk néhány partnerünket, - akik már évek óta nagy területen használják a terméket - hogy mik a tapasztalataik a felhasználás során. A beszélgetés során összegyûjtött információk a következõk:
Dr. Sûrû János Agro-Bölcske Rt. igazgatója. A tájékoztatás során elmondta, hogy területén az egynyári egyszikû gyomnövények mellett a fenyércirok ( Sorgum halepense) fertõzés jelentõs, ami ellen a talajon át ható herbicidek hatása nem kielégítõ. A kétszikû kultúrákban rendszerint kiegészítõ védekezést kell tenni a fenyércirok ellen. Nagy területen termel napraforgót és az elõjött egyszikû gyomok ellen már több éve, rendszeresen használja az Agil-t 0.7-0.8 l/ha mennyiségben. A permetezéshez 300 l vizet használ melyet finom porlasztással permeteznek ki. A kísérletei kapcsán az Agil-t 37 különféle napraforgó fajtajelöltön is megvizsgálta, és a fajtákra nézve káros hatást nem észlelt.
Borszéki Zoltán, Mélykút (szaktanácsadó, növényvédelmi szakmérnök) mûködési területén rendkívül erõs a fenyércirok ( Sorgum halepense)a kakaslábfû ( Echinochloa cruss-galli) a muhar-félék (Setaria spp) fertõzése. Az Agil engedélyezését követõen az elsõk között volt, aki sok kultúrában megvizsgálta a készítményt. A hagyományos kétszikû kultúrákon kívül a magról vetett egyéves hagymában igen kedvezõek voltak a tapasztalatai. A hagyma 4-5 leveles stádiumában alkalmazta, amikor a fenyércirok már 15-20 cm nagyságot elért. Ilyen erõs gyomnövény fejlettségnél az Agil 1.0 l/ha dózisát alkalmazta, melyet 300l vízzel, finom porlasztással permetezett ki. A több éven át végzett védekezések során károsodást nem tapasztalt a hagymánál. A permetezés után 10 napra a gyomnövényeken a nóduszok elbarnultak, és a teljes gyompusztulást ezt követõen lehet észlelni.
Katona Zoltán Nagykanizsa (növényvédelmi szakirányító )
Ha a kétszikû kultúrákból az egyszikû gyomok irtás kerül szóba, néhány éve már az Agil – ra gondol elõször. 2001 õszén a repce területein korai és intenzív gyomkelést tapasztaltak. Az árva kelésû gabona fertõzése az egész táblán általános volt, és mindezek mellette a nagy széltippan és az ecsetpázsit jelent meg egyes területeken. A gyomok összetételére, fejlettségére való tekintettel táblánként változó összetételben a Butisan 1,5 – 2,0 l/ha –os dózisát az Agil 0,5 –1,0 l/ ha-os dózisával kombináltan juttatták ki, korai posztemergens módon. A kezelést a repce nemcsak hogy a legkisebb károsodás nélkül elviselte, hanem rövid idõn belül a terület teljesen gyommentes volt, és ezt a gyommentes állapotot a tél beálltáig megõrizte.

Azért, hogy felhasználóink még jobb eredményeket érjenek el az Agil használata során, szeretnénk néhány praktikus tanácsot adni az alkalmazáshoz.
Az Agil felhasználási engedélye kiterjed cukorrépa, burgonya, szója, borsó, mustár, olajretek, káposztarepce, paprika, hagyma, szamóca, napraforgó, szõlõ kultúrákra és az almástermésû gyümölcsösökre. Az Agil engedélyezett 0,4-1,5 l/ha mennyiségben. Költségtakarékosság céljából a védekezés elõtt meg kell nézni, hogy a kezelésre kijelölt területen milyen gyomok vannak. Árvakelésû gabona- félék ellen 0,4-0,5 l/ha, egynyári egyszikû gyomok fertõzésekor 0,6-0,8 l/ha, fenyércirok ellen 0,7-1,0 l/ha, évelõ tarackos gyökerû gyomok irtására 1,2-1,5 l/ha mennyiséggel lehet számolni. A magról kelt gyomok ellen a legjobb hatást a 2-3 leveles korban lehet elérni, ilyenkor elég az alacsonyabb dózis is elegendõ. Az évelõ gyomoknál 10-15 cm nagyság mellett célszerû a permetezést végezni. Az Agil-t hektáronként 200-300 l vízzel kell kipermetezni. A permetezés után csak az azonnal bekövetkezõ esõzés zavarja a hatékonyságot. Az Agil gyorsan felszívódik a gyomnövényekbe, ezért a kezelés után egy óra csapadékmentes idõ elég a gyomirtó szer felvételhez. A készítmény megfelelõ mennyiségû felületaktív anyagot tartalmaz gyárilag, ezért további adagolásra nincs szükség. A permetezést finom porlasztással kell végezni, úgy, hogy a permetlé az egész növényt borítsa. Melegben, 25 C fok felett ne permezezzünk, hanem ilyenkor a védekezést az esti órákra hagyjuk.
Az Agil-nak tartós hatása nincs, csak a területen meglévõ, kezelt gyomokat pusztítja el. Ezért elõfordul, hogy egy szezonban többször kell permetezni, különösen olyan kultúráknál, ahol a termesztett növénynek nincs természetes gyomelnyomó képessége, mint amilyen például a hagyma.

Dr. Kádár Aurél
Tudományos tanácsadó