MENÜ

Kukorica alapgyomirtás költségtakarékosan !

Oldalszám:
2013.02.19.
A vetés után, kelés elõtt elvégzett gyomirtás, annak ellenére, hogy bemosó csapadékot igényel, biztonságos alapot jelent a kukorica gyomirtásában. Ha csak kelés után védekezünk a gyomok ellen és a tavasz csapadékos, könnyen elõfordulhat, hogy a kezelést nem lehet elvégezni a kellõ idõben, amikor a gyomok 2-4 leveles fejlettségûek. Ennél nagyobb gyomok esetében a gyomirtás hatékonysága csökken, és a kukorica is túlfejlett lesz a készítmények kijuttatásakor, melybõl különbözõ problémák adódhatnak (perzselés, levélcsavarosodás, üvegesedés, terméscsökkenés stb).
Ha a terület kakaslábfûvel és fenyércirokkal is fertõzött, a kukorica kelése utáni gyomirtásoknál problémák adódhatnak. Az egyszikûirtó készítményekkel igyekszünk megvárni a késõbb kelõ fenyércirok elsõ hullámát, de eddig az idõpontig a kakaslábfû már teljesen begyomosította a táblát és már túljutott a gyökérváltáson, ami az irtását erõsen megnehezíti. Ezért ebben az esetben alapkezelésként, a kukorica kelése elõtt kijuttatva ajánlható a Trophy 2 l/ha.os dózisa, amely kiírtja a kakaslábfüvet és így a kelés utáni védekezéseknél könnyebb a fenyércirok elsõ fertõzési hullámára idõzíteni a védekezést. A Trophy-val történõ alapgyomirtás az egyik legolcsóbb megoldás, mely elõnyt biztosít a kukoricának az elsõ kelés utáni gyomirtások elvégzéséig a korán kelõ gyomokkal szemben.
A vetés után, kelés elõtti gyomirtások tekintetében régi bevált kombináció az acetoklór (Trophy) és az atrazin hatóanyag együttes használata kukoricában. Bevezetésre került az acetoklór + atrazin hatóanyagok gyári kombinációja a Tropazin Fultime, melyben az acetoklór egy különleges eljárással mikrokapszulázott formában van jelen. E terméknek az a különlegessége ,hogy az acetoklór hatóanyaga a mikrokapszulából fokozatosan szabadul fel, így egy csapóesõ hatására sem tud az összes hatóanyag a gyommagvak csírázási mélysége alá mosódni, a szükséges gyomirtó hatás nem marad el. A talajban csak a kapszulából kiszabadult hatóanyag bomlik le, így a mikrokapszula úgy mûködik, mint egy raktár, mely fokozatosan pótolja az elhasználódott hatóanyagot. Ezen mûködési elv miatt a Tropazin FulTime-ban lévõ acetoklór hatástartama legalább egy héttel hosszabb és kiegyenlítettebb, valamint egyszikû irtó hatása 5-10 %-kal jobb mint a hagyományos formulációké. Az atrazin hatóanyag hosszú hatástartama fontos az olyan folyamatosan kelõ gyomnövények ellen, mint pl. a csattanó maszlag, amely egy kelés utáni gyomirtást követõ csapadékos idõjárás hatására újra befertõzheti a kukorica táblát. A Tropazin FulTime hatásspektrumába beletartoznak a kukoricában fontos magrólkelõ egy és kétszikû gyomfajok: disznóparéj fajok, parlagfû, libaparéj fajok, csattanó maszlag, keserûfû félék (kivéve a vidra keserûfû), egyéves szélfû, fekete ebszõlõ, vadkender, vadrepce, varjúmák, kakaslábfû, muhar fajok, köles, fenyércirok, pirók ujjasmuhar, stb. A Tropazin FulTime-ot vetéssel egy menetben, vagy vetés után, a kukorica 4 leveles állapotáig (csemege kukorica és vetõmag elõállítás esetén szögcsíra állapotig) lehet kijuttatni 4-6 l/ha-os dózisban. A Tropazin FulTime hatáskifejtéséhez a kezelést követõ 2-3 héten belül 10-15 mm csapadék szükséges. A Tropazin Fultime egy költségtakarékos megoldást kínál és mivel II. forgalmazási kategóriába tartozik beszerzése sem okoz gondot.
Ha a területen a mezei acat is kikel, a Tropazin Fultime vagy a Trophy + atrazin (Gesaprim, Hungazin stb.) kombináció mellé a kukorica 2-4 leveles állapotában a DMA-6 készítmény 1 l/ha-os dózisát ajánlatos keverni.
A vetés után, kelés elõtt használt készítmények (Merlin, Pledge, Callisto, stb.) egyszikû irtó hatásának kiegészítésére a Trophy kiválóan alkalmas, sõt a legtöbb gyártõ cég javasolja készítményei mellé az acetoklór hatóanyagú készítményeket, a hatásspektrum kiszélesítése céljából.
A legtöbb pénzbe nem a gyomirtó szer kerül, hanem az, ha betakarításkor csak nagyon kevés kukorica jut a raktárakba.

Takács Attila
06-30/351-3363