MENÜ

Liszteskék elleni hatékony védelem

Oldalszám:
2013.02.19.
Kevés olyan rovarkártevõ található fel a növényházakban, amely annyi kellemetlenséget okoz, mint a molytetû vagy más néven liszteske. Ezek a parányi molylepkére emlékeztetõ állatok egyes, számukra kedvezõ évjáratban és helyzetben valóságos „rémei” a kertészeknek.
A molytetvek biológiája és kártételeA növényházakban két molytetû faj károsít. Az üvegházi liszteske a trópusokról és szubtrópusi területekrõl terjedt el az egész világon. Melegigényes faj, de egyre inkább alkalmazkodik az alacsony hõmérséklethez. A gyapotmolytetû az utóbbi években került be az országba, és rendkívüli növényvédõ szer ellenállósága teszi még félelmetesebbé. A két fajt csak a nagyon gyakorlott szem tudja megkülönböztetni egymástól.

Az egész liszteske népesség a levelek fonákján él és károsít, a kifejlett repülõ alakok, a nehezen észlelhetõ tojások, a helyhez kötötten élõ, pajzstetû-szerû lárvák, valamint bábok egyaránt. Egy-egy nõstény több száz tojást rak, s növényházi körülmények között évente 10-20 nemzedékük is kifejlõdhet.A kártétel megnyilvánulásai a következõk¨ Szívogatásuk miatt a növények legyengülnek, a termés mennyisége csökken. Ha a fiatal növényeket nagy tömegben lepik el, akkor azok fejlõdése szinte leáll.

¨ A rovarok által ürített ragacsos mézharmaton megtelepszik a korompenész és szennyezi a növényt.

¨ A kifejlett rovarok vírusvektorok, az uborka és a paradicsom virusos betegségét terjesztik.A védekezés nehézségeiA rovarölõ szerek hatása – sajnos – minimálisra csökkent azokon a területeken, ahol hosszú idõk óta permeteznek ellenük. Az ország hagyományos hajtató területein (pl.: Szeged és Szentes környékén) ez már általános jelenség. A kártevõk rezisztenciája szinte minden korábban csodaszernek tûnõ hatóanyaggal szemben kialakult.

Nehezíti a helyzetet, hogy a szerek döntõ többsége kizárólag a repülõ alakokat képes pusztítani, s ezek az össznépességnek legfeljebb 5 %-át jelentik. A tojások, lárvák és bábok ellen hatástalanok.

Nyaranta tömegesen jelennek meg a liszteskék a mezõgazdasági területeken, a kertekben, a növényházak környezetében. Õsszel, amikor az idõ hûvösebbre fordul, nagy számban települnek be a termesztõ berendezésekbe.Új védekezési lehetõségekA közelmúltban két új, az ez idáig használt készítményektõl teljesen eltérõ hatóanyag tartalmú rovarölõ szer engedélyezésére került sor.Készítmény

Hatóanyag

Dózis

Élelmezés egészségügyi

Admiral 10 EC

priproxiten

0,05 %

3

Mospilan 20 SP

acetamiprid

0,25 kg/ha

3

Az Admiral 10 EC felhasználására paradicsomban, uborkában és paprikában van lehetõség. Mint rovarnövekedést szabályozó készítmény (juvenoid) a lárvákra fejti ki hatását,s ezek elszínezõdve pusztulnak. A tojások és a kifejlett rovaralakok ellen közvetlen védõhatása nincs. Hatástartama igen kedvezõ, 4-6 héten keresztül megfelelõ védelmet biztosít.

A permetlé mennyiségét a növényállomány fejlettségétõl függõen célszerû változtatni, de a koncentrációt (0,05 %) tartani kell a megfelelõ biológiai hatás eléréséhez. Hajtatott uborkában a permetléhez tapadásfokozó készítményt kell adagolni.

Fürkészdarazsat alkalmazó biológiai védekezéshez úgy illeszthetõ a legjobban, hogy a hasznos paraziták kihelyezése elõtt egy-két permetezéssel radikálisan megtisztítjuk a növényeket a kártevõktõl.

A Mospilan 20 SP felhasználása szintén paradicsomban, uborkában és paprikában lehetséges.

Ez a készítmény kiváló felszívódó tulajdonsággal rendelkezik és elsõsorban a repülõ liszteskék ellen hatásos. Mivel a növényben jól transzlokálódik hatása igen gyors. Hatástartama 10-14 nap!

Különösen erõs molytetû fertõzés esetén az Admirál 10 EC és a Mospilan 20 SP kombinált alkalmazása kiemelten javasolható, a hatásspektrum pedig meggyõzõen széles !

Gazdaságossági megítélés alapján paradicsomkultúrában burgonyabogár, levéltetû és liszteskék együttes fertõzése esetén fentiek prioritása mellett egy másik változat , a Mospilan 3 EC készítmény is javasolható , hasonló kombinációs megoldásban is.Az említett rovarölõ szerek a fajlagos költségeket tekintve rendkívül elõnyös lehetõségeket kínálnak!Mándoki András

növényvédõ szakmérnök