MENÜ

Védett zsír és védett fehérje szerepe tejelõ tehenek takarmányozásában

Oldalszám:
2013.02.19.
A védett zsír és védett fehérje a legtöbb szarvasmarha tartó számára már jól ismert takarmányozási fogalmak. Sokan tudják, hogy alkalmazásuk pozitívan hat a tejtermelésre és az állomány egészségi állapotára, de úgy gondolják, hogy az áruk más fehérje és energiahordozó takarmány-alapanyagokhoz képest jelentõsen magasabb, ezért ökonómiai szempontok alapján elvetik ilyen termékek etetésének gondolatát. A védett zsír és fehérje takarmányozási értékének meghatározása tejelõ tehenek takarmányadagjában koránt sem ilyen egyszerû, mert hatásukat bonyolult élettani folyamatok során fejtik ki, ezért alkalmazásuk elõnyeit csak akkor érthetjük meg, ha legalább vázlatosan megismerjük a kérõdzõk emésztését és anyagcsere-folyamatait.
Kérõdzõk táplálkozása és emésztéseA kérõdzõk az evolúció során a növényi eredetû táplálékok fogyasztására specializálódtak. A ragadozók folyamatos fenyegetése miatt a nagymennyiségû füvet és más magas rosttartalmú táplálékot gyorsan lelegelték és késõbb, nyugodt körülmények között felkérõdzték, és alaposan megrágták. A növények vázanyagát képezõ rostok az állati szervezetek számára idegenek, mert az állatvilág egyetlen tagja sem rendelkezik olyan emésztõenzimekkel, amelyek alkalmasak a rostok bontására. A kérõdzõ állatokban az elfogyasztott táplálék emésztésének egy speciális módja alakult ki, melynek segítségével képessé váltak a rostok emésztésére is. Ehhez a képességükhöz emésztõrendszerük anatómiailag is adaptálódott, a mirigyes gyomron kívül elõgyomrok fejlõdtek ki. Az emésztés során az elõgyomrokban élõ mikroorganizmusok a felvett takarmány szerves anyagainak 60-75%-át - beleértve a különbözõ növényi rostokat is - lebontják, és egy részét saját szervezetükbe építik be, ezáltal mikrobiális fehérjét és más fontos vegyületeket szolgáltatva a gazdaállat számára. A mikrobiális fermentáció során elõállított termékek közül az illózsírsavak már a bendõfalon keresztül felszívódnak, a többi táplálóanyag további emésztése az oltógyomorban és a vékonybélben, a felszívásuk a vékonybélben történik, a takarmány emészthetetlen része a bélsárral kiürül.

A takarmány fennmaradó 25-40%-a nem fermentálódik a bendõben, hanem az elõgyomrokon keresztülhaladva az oltóban, illetve a vékonybélben emésztõdik meg. A takarmánynak ezt a részét bendõbeli bontás ellen védett vagy más szóval by-pass hányadnak nevezzük.Védett fehérjék, védett zsírokA bendõfermentáció során számos olyan termék is keletkezik, melyeket a gazdaállat nem tud hasznosítani, elvész a termelés szempontjából. A bendõbeli bontás ellen védett takarmányok etetésének egyik elõnye pontosan ebbõl származik, csökkenthetõ a bendõfermentáció során fellépõ energia- és fehérjeveszteség.

A bendõfermentáció kapacitása véges, a fermentációs termékek elõállításának sebessége nem fokozható a végtelenségig. Vannak olyan élettani állapotok - például a laktáció kezdetén a termelésnövekedés idõszaka - amikor a termelés jelentõs energia- és fehérjeszükségletét a bendõben szintetizált termékek nem tudják kielégíteni, ilyen esetben kell és éri meg védett termékeket, védett fehérjét és védett zsírt etetni.

A magas tejtermelésû állományokban a termelés fenntartása érdekében etetett nagymennyiségû bendõben lebomló fehérje hatására a vér és a tej karbamid-tartalma kóros mértékben megemelkedik, mely a szaporodásbiológiai mutatók romlásához vezet. Ennek megelõzésére és a tehén fehérjemérlegének javítására a laktáció elsõ felében, a nagytejû állományokban nélkülözhetetlen a védett fehérjék etetése.

A bendõbeli bontást elkerülõ zsírok etetésével a bendõ pH csökkenése, bendõacidózis kialakulása nélkül fokozható a napi energia bevitel és a takarmányadag energiakoncentrációja.Az AGROKOMPLEX C. S. Rt. több védett fehérjét és védett zsírt tartalmazó koncentrátummal áll a szarvasmarhatartók rendelkezésére.

A Milkmaster koncentrátum egy védett zsírt tartalmazó termék. Hazai tapasztalataink alapján 0,5-2,5 literes tejtermelés-növekedés, kismértékû tejzsír növekedés és a szaporodásbiológiai mutatók javulása érhetõ el. Az alapanyagok jó minõségének és az íz- és illatanyag kiegészítésnek köszönhetõen elõsegíti a napi takarmányfelvétel növekedését. Etetését a termelési szinttõl függõen 1-2,5 kg/tehén/nap mennyiségben a laktáció elsõ 150 napjában javasoljuk.

A By-Pro 2000 egy olyan, a hazai piacon egyedülálló termék, melyben a nyersfehérje-tartalom 60 %-a kevert védett fehérje formájában van, ami biztosítja a kiegyensúlyozott aminosav-ellátást, ezért a hazai termékpalettán található egy fehérjehordozón – általában szójadarán – alapuló védett fehérjékhez képest többlet értéket képvisel. Csak növényi fehérjéket tartalmaz, ezért nem alakulhat ki takarmány-visszautasítás vagy étvágycsökkenés, továbbá nem hordozza magában a szarvasmarhák szivacsos agyvelõbántalma (BSE) terjesztésének veszélyt. A takarmányfelvétel fokozása érdekében ízanyagot tartalmaz. Etetését a laktáció elsõ felében, napi 1-2,5 kg-ban javasoljuk a többi fehérjehordozó összetételétõl függõen. E termék alkalmazásával a hazai próbaetetések alkalmával 1-2,3 literes termelésnövekedést és kismértékû 0,03-0,05 %-os tejfehérje emelkedést értünk el.

A BalancePack védett fehérje koncentrátum, mely rendeltetését tekintve teljesen megegyezik a By-Pro 2000-el. Védett fehérjetartalma szintén kevert formában van a kiegyensúlyozott aminosav-összetétel biztosítása érdekében. Felhasználását a laktáció elsõ felében napi 1-2,5 kg-os mennyiségben javasoljuk. Angliai etetési kísérletekben alkalmazásával napi 28 literes termelési szint mellett 1,5-1,8 liter termelésemelkedést értek el.A védett termékek etetése a fenti példák és a világ tudományos publikációiban megjelent kísérleti eredmények alapján számos elõnnyel jár, de semmiképpen sem szabad elfelejtenünk, hogy a szarvasmarha kérõdzõ állat, ezért a gazdaságos tejtermelés a jó minõségben és kellõ mennyiségben rendelkezésre álló tömegtakarmányoktól függ, a védett termékek nem alkalmasak a minõségi, vagy mennyiségi hiányosságok pótlására.Elek Péter

szarvasmarha termékmenedzser