MENÜ

Takarmányozás

Szakfolyóirat > 2002/4 > Takarmányozás

Fehérjeforgalom, és bypass fehérjék a tejelõ tehenek takarmányozásában

A tejelõ tehén emésztõrendszere összetett, ami miatt eltér a monogasztrikus állatok emésztési folyamataitól. A szarvasmarha elõgyomraiban zajló mikrobás lebontó folyamatok eredményeképpen a takarmányok fehérjetartalmának körülbelül 70%-a leépül a bendõben (a mikrobaszám az etetett takarmányadagtól függõen a 109-1011 értéket is elérheti). A kérõdzõ állat takarmányai között szerepelhetnek különbözõ NPN anyagok is (pl karbamid, nitrát, nitrit, betain stb.) amelyek a bendõben ammóniára bomlanak.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Takarmányozás

A húsmarhák takarmányai

Hazai viszonyaink között a húsmarhák takarmányozását a gyepek termésére és a szántóföldi melléktermékekre kell alapoznunk. Hosszabb távon is valószínû, hogy így érhetõ el olyan költségkímélõ tartás, amely mellett a tartás gazdaságos lehet. Hangsúlyozni szükséges, hogy a legelõre és kis értékû melléktermékekre alapozott tartás, úgy tehetõ hatékonnyá, ha az állatok igényéhez igazodó kiegészítõ és póttakarmányozásról gondoskodunk.

Szakfolyóirat > 2002/4 > Takarmányozás

Takarmányozás és a génmódosítás

Dr. Gundel János - Regiusné Dr. Mõcsényi ÁgnesAz éhínség elkerülése, a minõségi élelmiszer-ellátás megteremtése kizárólag a biológiai tudomá-nyok segítségével nem oldható meg, szükség van a biotechnológiai eredmények hasznosítására is, hangzik el egyre gyakrabban a szakemberek véleménye.