MENÜ

A teljes olajtartalmú „FULLFAT” szójabab

Oldalszám:
2013.02.19.
Az állattenyésztésben a takarmányozás fázisa nem csak gazdaságilag és szakmailag fontos tényezõ, hanem determináló hatással van az emberiség létére is. A XXI. század állatpestisének nevezhetõ a szarvasmarhák szivacsos agyvelõbántalma (BSE – Bovine spongiform encephalopathy), amely a táplálékláncon keresztül az emberi civilizációra is halálos fenyegetést hordoz magában.
Az Európai Unió (EU) tagországaiban egyelõre tilos hús-, vér- és csontliszttel takarmányozni.
A takarmányok fehérjetartamának biztosítása miatt drámaian megnõtt a fehérjenövények iránti kereslet.
A hüvelyes magvak közül legnagyobb súllyal a szójabab szerepel, egyrészt azért, mert a legértékesebb növényi fehérjékrõl van szó, másrészt pedig a legnagyobb termésbõvülés ennél a növénynél várható.
A szója antinutritív anyagaira az a gyakorlati tapasztalat hívta fel a figyelmet, hogy míg a nyers szójamag huzamosabb etetése a legtöbb állatban lassítja vagy leállítja a növekedést, addig a hõkezelt (fõzött, gõzölt) mag fehérjéje jól hasznosul és kitûnõ biológiai értékeket mutat.
Általában az antinutritív hatás fogalomkörében foglalható össze minden olyan növekedést gátló vagy lassító, illetve a táplálék értékesülését rontó hatás, amely a táplálékon keresztül éri a szervezetet, de az elvárható súlygyarapodás megzavarásán kívül szemmel láthatóan kóros tünetet nem okoz.
A gerincesek hasnyálmirigyében található fehérjebontó enzimek (tripszin, kimotripszin, kimotripszin B, elasztáze, plazmin, tromboplasztin, stb.) hatásmechanizmusát gátló (proteázgátlás) antinutritív faktorok (fehérjeszerkezetû összetevõk) legnagyobb része hõérzékeny. Ezek a faktorok legegyszerûbben hõkezeléssel tehetõk tönkre, ami a molekula irreverzibilis hõdenaturálódásához (térszerkezet változáshoz) vezet.
Ugyanez a hatás a szójafehérje egészét is érinti, és annak hasznosulása szempontjából egyáltalán nem közömbös.
A hõkezelésnek tehát legkedvezõbb esetben, abban a szûk sávban kell történnie, amelyben a tripszingátló bomlásának mértéke már kielégítõ, de ahol a fehérje hõdenaturálódási folyamatai (különösen a fehérje-szénhidrát reakciók) még nem haladnak annyira elõre, hogy az a fehérje biológiai értékét számottevõen ronthassa.
A megfelelõ hõhatás-intenzitása mellett a tripszingátlók (ureáz, hemagglutinin, lipoxigenáz) inaktiválódnak és így a „FULLFAT” szójabab táplálkozási értéke tetemesen javul.

Pásztor Béla

Egy kiváló minõségû, hõkezelt „FULLFAT”
szójabab beltartalma:

Nedvesség-tartalom:

max. 10 %

Szárazanyag:

min. 90 %

Nyersfehérje:

min. 35 %

Nyers-zsír (olaj):

min. 35 %

Fehérje oldhatóság:

(0,2 % KOH) min. 75 %

Festékmegkötõ lizintartalom
az összes lizintartalomban:

min. 80 %

Savszám:

max. 40 %

Peroxidszám:

max. 25 %

TIU/mg

max. 10 %