MENÜ

Korszerû öntözõrendszerek

Oldalszám:
2013.02.19.
Hazánk idõjárását tekintve mind inkább jellemzõ a szélsõségek megjelenése. Egyre gyakrabban fordul elõ a csapadékhiányos tél után a vegetációs idõszakban jelentkezõ aszály. Ezen okok miatt nem kérdõjelezhetjük meg az öntözés szükségességét.
Az idõjárási körülményeken kívül más olyan hatások is jelentkeztek, amelyek az öntözést állítják elõtérbe. A piac olyan minõségi és mennyiségi igényeket támasztott, amelyek új fajták megjelenését erdményezte. Ezen új fajtákat már nem lehetett a hagyományos módon termeszteni, ugyanis még megfelelõnek ítélt csapadékmennyiség esetén is megkívánják az öntözést. Ezen új fajták jó tulajdonságai csak optimális vízellátás mellett érvényesülnek.
Az új fajtákból nagyobb tõ- vagy egyedszám kerül egységnyi területre és ezek a fajták gyorsan termõre fordulnak. A fajtákban rejlõ lehetõségek mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a gazdaságosságról, az öntözõvízzel, az anyaggal és az energiával való takarékosságról sem.
Mindezen okok szükségszerûvé tették a korszerû öntözõrendszerek és technológiák kialakulását.
Mit kell tudni egy korszerû öntözõrendszernek:
1. Megfelelõ vízpótlás: Biztosítani kell a napi vízigénynek megfelelõ folyamatos vízutánpótlást, figyelembe véve a párolgást, a talaj vízkészletét, a csapadékot és egyéb veszteségeket. Az egyenletes vízkijuttatás és szórásegyenletesség alapvetõ követelmény a megfelelõ minõségû és mennyiségû termés eléréséhez.
2. Tápanyag-kijuttatás: Bizonyított, hogy a tápanyagot vízben oldott formában tudja a növény a legjobban hasznosítani, tehát az öntözõrendszer úgy legyen kialakítva, hogy azzzal tápoldatot is kijuttathassunk. A tápoldatozás ma már alapvetõ követelmény az öntözõrendszerrel szemben.
3. Automatizálhatóság: A vízkijuttatás egyenletességét automatizálással nagymértékben javíthatjuk, kiküszöbölve a kézi mûködtetés szubjektivitását. Ma már az öntözõrendszerek felszerelhetõk korszerû automatikákkal és a hozzájuk kapcsolódó elemekkel (távirányítású szelepek).
4. Tartósság: A korszerû öntözõrendszer egyfelõl jelentõs befektetés másfelõl a minõségi termelés záloga. A rendszer tartóssága két tényezõtõl függ: egyrészt a beépített elemek minõségétõl, másrészt a rendszer kezelésétõl és karbantartásától. A korszerû rendszereknek minimális a karbantartási igényük, annál inkább érzékenyek egy-egy elem meglétére vagy hiányára (szûrõk).
5. Gazdaságosság: Több tényezõ együttes érvényesülése határozza meg (pl.: jó hatásfokú elemek megválasztása; megfelelõ szivattyúval, megfelelõ idõben és mennyiségben végzett öntözés; jó technológia; megfelelõ átmérõjû csõvezetékrendszer; tervezés stb).
Látható, hogy a gazdaságosságra mennyi tényezõ van hatással. Egy helyesen meválasztott és megtervezett öntözõrendszer a beruházónak nemcsak kiváló minõségû és mennyiségû termést eredményezhet, hanem jelentõs energiát is megtakaríthat.
Ebben próbálunk segíteni a KITE RT. által forgalmazott öntözõrendszerek bemutatásával.

Csepegtetõ öntözés
Mind a víztakarékosság, mind a nyomásigény tekintetében egyik legkedvezõbb módszer a csepegtetõ öntözés. A víz energiáját lecsökkentve általában labirintjáratokon keresztül csepeg ki a víz. A talajtípust, az osztástávolságot és a vízmennyiséget figyelembe véve a kiadagolás helyén a talajt megfelelõen átáztatva egyenletes vízkijuttatást tudunk megvalósítani.
A KITE Rt. által forgalmazott típusok:
A NADIR csepegtetõcsalád egy 20 mm átmérõjû, lágy polietilén csõbe épített csepegtetõelemeket tartalmazó, különbözõ osztástávolsággal készülõ csepegtetõcsõ. Ez a család 25, 33, 50, 75, 100, 150 cm-es csepegtetõ osztástávolsággal készül. Vízhozama 3,2 liter/óra/elem. Élettartama: 8-10 év. Az osztástávolság meghatározza, hogy adott csepegtetõcsövet adott egyenletességgel milyen hosszan tudunk kifektetni.
A következõ család a NAAN PC 16 mm átmérõjû, lágy polietilén csõbe építtt önszabályzós, szintén különbözõ osztástávolságokkal készülõ csepegtetõcsõ. Vízhozama 2,1 liter/óra/elem. Élettartama: 8-10 év.
Az eddigiekben a beépített csepegtetõkrõl beszéltünk. Létezik azonban a csepegtetõknek egy másik fajtája is, a ráépíthetõ vagy bepattintós csepegtetõgombák.
Ide tartoznak a következõ típusok: IDC-MF, IDC-CO, KATIF, TUFTIFF csepegtetõgombák. Ezek az elemek elérhetõek normál és önszabályzós kivitelben is.
Ezeket az elemeket a NADIR 20-25-32 mm átmérõjû, lágy polietilén csõre építhetjük rá a kívánt osztástávolságnak megfelelõen. Vízhozamuk 2-4-8 liter/óra.

Miniesõztetõ öntözés
A miniesõztetõ rendszer jellemzõje az alacsony nyomásigény és a kis intenzitás. A vízhozam a fúvókamérettõl és nyomástól függõen (25 l/ó–330 l/ó-ig) a különbözõ porlasztó és rotorelemekkel a lefedettség 1,5–11 m-ig terjed. Jól megválasztott kötéstávolsággal az egyenletesség elérheti a 90–98 % CU-értéket.
A KITE a NAMIR és a DAN miniesõztetõ családot forgalmazza.

Esõztetõ öntözés
A kis, közepes és nagy teljesítményû szórófejek alacsony, 1-3 bar nyomással mûködnek.
Vízpótló, szinesítõ, klímaszabályzó, valamint speciális fagyvédelmi funkcióknak megfelelõ típust, illetve kötéstávolságot választhatunk.
A KITE a NAAN 501-U, 5022, 5024, 5032, 322, és a 233 típusokat ajánlja, valamint a speciálisan fagyvédelemre alkalmazható 233 AF típust. Ezenkívül a DAN szórófejcsalád teljes skáláját kínáljuk.
A lehetséges öntözési módok ismeretében már csak el kell döntenünk, melyik az optimális megoldás.
A tapasztalatok szerint a legtöbb esetben a vízforrás-kapacitás és az energia határozza meg a módot, de ezenkívül más tényezõkre is tekintettel kell lennünk.
A helyesen megválasztott és megtervezett rendszer a jõvõbeni sikerének kulcsa, ebben kíván a KITE RT. Öntözési üzletága segíteni.
A KITE Rt. által forgalmazott öntözõrendszerek a világ vezetõ gyártóinak a termékei. Az eddig letelepített rendszerek már bebizonyították megbízhatóságukat a termelésben, gazdaságosságukat az üzemeltetésben. Szakembereink többéves tapasztalattal és az általuk kínált kiváló minõségû termékekkel az ország egész területén a beruházni kívánó partnerek rendelkezésére állnak.