MENÜ

Pelyhesített gabonamagvak

Oldalszám:
2013.02.19.
Bevezetés
A modern állattartás (-tenyésztés) egyik fontos eleme a szakszerû takarmány-felhasználás.
A takarmányozás során egyre nagyobb jelentõségûek a könnyen emészthetõ tápanyagok biztosítása az állatok részére. A takarmány értéknövelõ eljárások egyik fontos célja a gabonafélék keményítõ tartalmának feltárása, az emészthetõség javítása és a táplálóérték (takarmányértékesítés) növelése.
A takarmány értéknövelõ kezelések célja gabonafélék esetében a keményítõ feltárása azért, hogy az emészthetõség javításával növeljék a táplálóértéket. A keményítõ-feltárás, és az ezzel együtt járó táplálkozás-élettani elõnyök, úgymint az emészthetõség javulása, a jobb takarmányértékesülés, alacsonyabb napi takarmányfelvétel, gyorsabb állattartási rotáció, fiatal állatokkal való etethetõség stb. mellett a takarmány értéknövelõ technológiáknál egyéb elõnyös tulajdonságok is megfigyelhetõk.

Igen jelentõs higiéniai, fertõtlenítõ hatás észlelhetõ, csökken a takarmányok baktériumszáma, mely jelentõs mértékben csökkenti a betegségeket és az elhullásokat.

A szénhidrátok elsõdleges élettani szerepe a szervezet energiaellátása. A szénhidrátok biológiai oxidációja során felszabaduló energia – 1 gramm szénhidrát 17,2 kilojoule (4,1 kcal) hõmennyiséget szolgáltat – biztosítja az életfolyamatok zavartalanságát. Emellett az anyagcsere nélkülözhetetlen alapanyagai: az élõ szervezet sokféle, biológiailag fontos vegyülete keletkezik a szénhidrátok kémiai átalakulása révén.

Kukoricapehely
A kukoricapehely megnövekedett felületû, expandált térfogatú, kellemes illatú és ízû termék. A pehely kiváló táplálék a fiatal állatok számára, különösen a fejlõdésük elsõ szakaszában, amikor a szénhidrátbontó enzimek száma és aktivitása még nem kielégítõ.

Pelyhesítés során a kukoricaszem feltáródik, a sejtfalak felrepednek. A növényszövetek fellazulása, a szem felületének megnövekedése növeli az adszorpciós és abszorpciós kapacitást, így az emésztõnedvek igen könnyen hozzáférhetnek a kukoricában rejlõ tápanyagokhoz.
Pásztor Béla

A megõrölt, pelyhesített kukorica beltartalmi értékei

Nedvesség-tartalom:

max. 14 %

Nyersfehérje-tartalom:

max. 9 %

Nyerszsírtartalom:

max. 4 %

N. mentes kiv. anyag:

70 %

Nyershamutartalom:

max. 1 %