MENÜ

Salátalevelek

Oldalszám:
2013.02.19.
Mögöttünk tudhatjuk a saláta hajtatási idõszakát, ami az utóbbi évek legszélsõségesebb szezonja volt mind piaci ár, mind termesztés tekintetében. A rendkívül hideg tél és a hosszan elnyúló borús, sötét idõszak sok-sok nehézséget okozott. Mivel november végétõl február végéig alig jutott jó minõségû saláta a piacokra, az ár extrém magas volt, ezzel díjazva az igen magas fûtési költséget.
A téli hónapokban fûtés nélkül nem lehetett jó minõséget termelni, mivel a tartós fagy hatására a levelek szinte mindig fagyosak voltak, így a nagy veszteségek után megmaradt növények is gyenge minõségûek, „rágósak” lettek. A legyengült növények és a fagyos, vizes mikroklíma tökéletes körülményeket teremtett a betegségek megjelenésére és terjedésére.

A növény igazi védelme a klímaszabályozás. A fûtött, jól szellõztetett állomány könnyebben megvédhetõ. Az állomány szellõzését segíti, ha ültetéskor a tápkockákat alig süllyesztjük a talajba, valamint, ha felállóbb levelû fajtákat választunk termesztésre.

Ez utóbbi esetekben szellõztetés esetén könnyebben száradnak le az alsó levelek. A földre leérõ, vizes levelek fertõzõdnek a leggyorsabban. Szintén segítheti a termesztést a terjedõben lévõ „poharas technológia”. Ennek lényege, hogy az alj nélküli pohár, amelyben a palántát is neveljük, a kiültetés után jobban kiemeli növényünket, ezzel fokozza az alsó szellõzés lehetõségét. Használhatjuk a poharat mindkét irányban, de a fordított helyzet tûnik szerencsésebbnek, mert tartósabb a kiültetett, alig besüllyesztett növény helyzete, és a gyökérzet számára is több a hely a növekedésre.
A klímaszabályozást vegyszeres növényvédelemmel kiegészítve meg tudjuk védeni állományunkat. A vegyszeres növényvédelem akkor hatásos, ha már palántakorban megkezdjük.
Salátaperonoszpóra (Bremia) ellen hatásosak a Ridomil készítmények, az Aliette és még számtalan szer. Kiemelkedõen hatásos az AMISTAR a salátatermesztésben és várakozási ideje is rövid. Természetesen a minél magasabb rezisztenciafok megkönnyíti a védekezést. Két új fajtát ajánlunk figyelmükbe a következõ szezonra.

Aki valamilyen ok miatt elégedetlen az eddig termelt fajtával, annak lehetõsége van váltani. Természetesen jól bevált fajtáink, a Hanna és a Mildred továbbra is rendelkezésükre állnak.

Az ARMORE igen mutatós, nagyra növõ fejessaláta, amely felállóbb levelû, mint a Hanna és a vizsgált fajták közül a legkevésbé érzékeny kalciumhiányra.

Levélszerkezete jobb átszellõzést tesz lehetõvé, ezért kevésbé érzékeny a gombás betegségekre.

A Hannánál sötétebb egy árnyalattal, de a „feje” még akár súlyosabb is lehet és minden esetben keményebb, tömöttebb.

Az EMERALD a Mildred társa és méltó utódja lehet saját kategóriájában. Nagyon tömött szerkezetû és rendkívül gyors fejlõdésû fajta. Színe és levélvastagsága megegyezik a Mildredével. Igazi „fejes” és nem „leveles” saláta.

Nyáron a nagy meleg és a nagyon intenzív fény a generatív életszakasz felé tolja a növényt, azaz hajlamos a felmagvasodásra. Még az sem mindegy, hogy a tavaszból haladunk a nyár felé vagy fordítva, a nyárból az õsz felé, azaz nõ vagy csökken a nappalok hossza. Az ezután elvetett magokból már csak nyári vagy õszi saláta lehet. A DAGUAN, TITAN és HERMAN fajtáink használhatóak ebben az idõszakban.

A PULLMAN és a VIVIAN igazán szép formájú és színû szabadföldi saláták.
Vetõmagjuk már rendelkezésre áll, kérjen belõlük mintamagot a cég termékmenedzserétõl!

Antal Gyula
termékmenedzser
tel: 06-30-945-4368