MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

A Renault tovább fejleszti traktorait

Az AGROKER Kft. Kecskemét a 2002. év elején bemutatta a Renault traktorgyár két erõgépét, melyet igen széles vevõközönségnek volt lehetõsége megismerni, így kerültek a hazai termékpalettára az Ares 735 RZ illetve a Ceres 345 X típusú traktorok.

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Agro Legato Kft. : MT-02 Szomatikus sejtszámmérõ

A masztitiszes tehén gyors megtalálása a legfontosabb a hatékony küzdelem számára. Klinikai eseteket könnyen lehet megállapítani a tõgy és a tej megtekintésével. Azonban, a szubklinikai masztitiszt nem lehet ily módon megállapítani, mint tudjuk legalább 10 szubklinikai eset jut egy klinikai esetre. A szomatikus sejtszám meghatározás igen jól használható, mert biztos információt nyújt, viszonylag alacsony áron.

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Bórhiány következtében kialakuló napraforgó hiánybetegség tünetei és megakadályozásának lehetõségei Savabór Extával

A napraforgó közismerten bórigényes növény. Az elmúlt évek aszályos idõszaka még jobban ráirányította a figyelmet erre a fontos mikroelemre. A talaj közepes bórellátottsága esetén is, a szárazság elõidézheti a relatív hiány jellegzetes tüneteit. A bór több anyagcsere folyamat nélkülözhetetlen eleme, a megtermékenyüléshez és az olajképzéshez is elengedhetetlenül fontos. A transzspirációs áramlás segítségével szállítódik a növényben, így a tünetek a fiatal leveleken, a hajtások és a gyökér tenyésztõcsúcsán jelentkeznek. A sajátos elváltozások már az ország egész területén megfigyelhetõk voltak. A fiatal levelek alapi része, majd késõbb az egész levél sárgul barnul. A levelek kisebbek, töredezõk, besodródnak, kagylósodnak. A kifejlõdött tányérok deformáltak, a tenyésztõcsúcs alatti szárrész megvastagszik, hoszszanti növekedése gátolt, a szár berepedezett, lehajlik. A kaszatok léhák. Súlyosabb esetben már a tányérkezdemény is elhalhat. Kialakulhat olyan kép is, mintha a tányérok és a levelek szándékosan lennének letördelve (tányérlefejezõdés).

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Egy új terméka szõlõlisztharmat ellen: Domark ® 10EC

A hazai és külföldi piacokon is eladható bor elõállításának egyik alapfeltétele a minõségi növényvédelem, amelynek egyik, de nem kizárólagos eszköze a minõségi növényvédõ szer. A szõlõvédelem igen fontos mozzanata a károsítók fellépésének, egyes esetekben (pl. lisztharmat, peronoszpóra) a fellépés lehetõségének idõben történõ felismerése, ellenük a leghatékonyabb növényvédõ szer kiválasztása, a permetezés jó idõzítése. Az egyes károsítók elleni védekezést mindig elõrejelzésre alapozva hajtsuk végre!

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Hatékony, könnyen alkalmazható, megbízható... Egészséges állat = egészséges étel

„ A hatékony élõvakcinák fejlesztését a WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) is elismeri, mint a gazdasági haszonállatok szalmonellózisa elleni átfogó védekezési stratégia részét.”Cooper, G.L. és mtrsai. (1994.) A Lohmann Animal Health 2002. áprilisában bevezette a magyar piacon eddig egyedülálló élõ TAD Salmonella vac® E vakcináját. A Nyugat-Európában már piacvezetõ új készítmény a baromfi szalmonella-gyérítési programok egyik leghatékonyabb eszköze.

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Kettõs védelem a szõlõ peronoszpóra és szürkepenész ellen

A szõlõ minden évben megjelenõ betegsége a peronoszpóra, amelynek kártétele szezononként eltérõ mértékû – járvány esetén a teljes termés megsemmisülhet. Az ellene való védekezésnél lényegében három szempontot kell mérlegelni: megbízhatóan hatékony készítményt válasszunk, amely kedvezõ költséggel alkalmazható, és esetleg még olyan elõnyös tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek miatt felhasználása, kijuttatása könnyebbé válik.

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

LACTOP a glükogenikus energiaforrás

A tej fõ alkotóelemei a víz, a laktóz, a zsír és a fehérje. Ezek közül a komponensek közül a zsír és fehérje-koncentráció viszonylag tág határok között változhat, a tejcukorszint azonban megközelítõen állandó, ezért a napi tejtermelés a napi laktóz-elõállítás mértékével egyenesen arányos. A tejzsír mennyiségét a bendõben a szintetizált ecetsav és vajsav mennyisége és a vérben lévõ szabad zsírsavak mennyisége határozza meg. A tejfehérje a tõgyben felhasználható esszenciális és nem esszenciális aminosavak mennyiségétõl függ.

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

MEGFOSZ konferencia

2002. május 23-án tartotta konferenciáját a Mezõgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége Budapesten, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen.

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Minden évjáratban megtérül

A napraforgó termesztésében a termést negatívan befolyásoló faktorok közül a gombabetegségeket sokan mint évjárati tényezõt tartják számon, ezzel mintegy elõre minõsítve a gombaölõ szeres kezelések termésre gyakorolt hatását. Sok éven keresztül a szakmában száraz éveknek nevezett idõszakban ez valahol meg is állta a helyét, az összehasonlításokban látványos különbségek nem voltak, pontos termésméréses eredményekkel alátámasztott vizsgálatokat a korszerû készítményekkel nem végeztek. Holott a lényeg a ráfordítások megtérülésén van!

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Planet AgroInternational Kft. ®

19 nyugat-európai minõségmárkával, a Planet Agro a nagyobb márkaforgalmazók közé tartozik Magyarországon. Cégünk pillanatnyilag intern irodán keresztül mûködik Pest-megyében, rövidesen nyilvános elosztócentrummal állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégünknél viszonteladás lehetséges – nyitottan fogadjuk viszonteladók jelentkezését.

Szakfolyóirat > 2002/6 > Pr

Tovább fejleszt a Zetor

A brnói Zetor Mûvek a tavalyi évben 3.500 db traktort gyártott, éves árbevétele pedig elérte a 2,9 milliárd cseh koronát – mintegy 22,5 milliárd forintot.