MENÜ

Agro Legato Kft. : MT-02 Szomatikus sejtszámmérõ

Oldalszám:
2013.02.19.
A masztitiszes tehén gyors megtalálása a legfontosabb a hatékony küzdelem számára. Klinikai eseteket könnyen lehet megállapítani a tõgy és a tej megtekintésével. Azonban, a szubklinikai masztitiszt nem lehet ily módon megállapítani, mint tudjuk legalább 10 szubklinikai eset jut egy klinikai esetre. A szomatikus sejtszám meghatározás igen jól használható, mert biztos információt nyújt, viszonylag alacsony áron.
MÛKÖDÉS
A készülék precíziós üvegcsövében található rozsdamentes acélgolyó elé kell betölteni a tejminta és a reagens által képzett keveréket. A keverék viszkozitása arányban van a tejben található szomatikus sejtek számával, így az acélgolyó helyzetébõl a készüléken található skáláról leolvasható a tejmintában levõ szomatikus sejtek száma.

Minthogy a nagy sejtszám hátterében levõ szubklinikai masztitisz kezdetben csak egy, legfeljebb két tõgynegyedre terjed, helyszíni vizsgálattal: pl. WAIKATO Masztitisz Indikátor-ral meg kell állapítani, hogy a nagy sejtszámot elõidézõ folyamat fennáll-e és melyik tõgynegyedre vonatkozik.