MENÜ

Egy új terméka szõlõlisztharmat ellen: Domark <SUP>&reg;</SUP> 10EC

Oldalszám:
2013.02.19.
A hazai és külföldi piacokon is eladható bor elõállításának egyik alapfeltétele a minõségi növényvédelem, amelynek egyik, de nem kizárólagos eszköze a minõségi növényvédõ szer. A szõlõvédelem igen fontos mozzanata a károsítók fellépésének, egyes esetekben (pl. lisztharmat, peronoszpóra) a fellépés lehetõségének idõben történõ felismerése, ellenük a leghatékonyabb növényvédõ szer kiválasztása, a permetezés jó idõzítése. Az egyes károsítók elleni védekezést mindig elõrejelzésre alapozva hajtsuk végre!
A szõlõt az utóbbi években a lisztharmat is erõsen veszélyezteti. Fellépését szinte minden évben menetrendszerûen tapasztaljuk. Az éves permetezési fordulók legnagyobb részét e kórokozó megjelenésének, és elterjedésének megakadályozásához idõzítjük. A szõlõlisztharmat (Uncinula necator) a rügypikkelyek alatt micélium alakban telel át. A permetezéseket a lisztharmat ellen érdemes korán elkezdeni, éppen az elõzõekben leírtak miatt, ekkor még elegendõ a kontakt kénkészítmények használata, pl. Cosavet® DF5 kg/ha dózisban. A fertõzés elõfeltétele a kedvezõ környezeti tényezõk kialakulása. A fakadástól többhetes csapadékmentes, meleg idõszak kedvezõ a kifejlõdéshez. A harmat, kis mennyiségû csapadék hatására kialakuló magasabb levegõ- és páratartalom is elõsegíti a gomba fejlõdését. A fertõzés kialakulhat levélen és fürtön egyaránt, súlyosabb változat a fürtön való megjelenés. Rendkívül agresszív kórokozó, az ellene való védekezés alapelve a prevenció, azaz a megelõzés. A szõlõlisztharmat elleni felszívódó blokkba javasoljuk használni a Domark® 10 EC nevû készítményt, mely az új fejlesztésû triazolok csoportjába tartozó szõlõ és alma fungicid. Használatával megelõzhetõ, gyógyítható (a kezdeti fertõzés), és a leveleken blokkolható, elpusztítható a meglévõ lisztharmat. A készítményrõl elmondható, hogy gyorsan felszívódik a növénybe, ezért a csapadék nem csökkenti a hatását, a nedvkeringéssel egyenletesen eljut a növény minden részébe. Szükség szerint javasoljuk elemi kénkészítménnyel, a Cosavet® DF-el kiegészíteni. A hatékonyság növelhetõ, ha a felhasználás során Wuxal készítménnyel (pl. Wuxal® Kombi Bór, Wuxal® Kombi Vas) együtt juttatjuk ki. A Wuxal termékeket javasoljuk használni a jobb termékenyülés érdekében (Wuxal® Kombi Bór) illetve a klorózis megszüntetésére (Wuxal® Kombi Vas). A Wuxal termékekben levõ többlet-EDTA egyrészt lágyítja a permetezéshez használt vizet, illetve segíti a növényvédõ szer növénybe való mielõbbi bejutását. A felszívódó szerek használatánál alapvetõ követelmény a megfelelõ idõben és szakszerûen elvégzett zöldmunka. Fontos, hogy vékony, szellõs legyen a lombozat a fürtzónában. A Domark® 10 EC –t szõlõben a virágzás elõtt (idõjárási és a fertõzési nyomástól függõen) 7-10 napos permetezési fordulóban, blokkszerûen célszerû kijuttatni. Egy tenyészidõszakban 2-3 alkalommal használjuk, és törekedjünk a jó fedettség elérésére. Adagja 0,25-0,3 l/ha, a javasolt lémennyiség 800 liter. A mellékelt grafikon mutatja a Domark® 10 EC szõlõlisztharmat elleni hatékonyságát másik két triazolhoz képest.

A lisztharmat mellet ne feledkezzünk meg a peronoszpóráról sem. A hajtásnövekedés idõszakában kontakt készítménnyel kezdhetjük el a védekezést, mert a fertõzés még csak ebben az idõben alakul ki, és egy kontakt szer a megelõzés költségtakarékos és biztonságos eszköze lehet. Ilyen készítmény a Manex® II. E mankoceb hatóanyagú készítmény tapadásfokozó adalékot is tartalmaz, mely az esõállóságát növeli. A peronoszpóra fertõzés elõretörésekor a kontakt hatóanyag mellé egy belülrõl is védelmet nyújtó, felszívódó hatóanyagot is célszerû használni. A Kupfer Fusilan® WG kontakt és felszívódó hatóanyagot tartalmazó gombaölõszer-granulátum. A felszívódó rész a már meglévõ fertõzést blokkolja, a kontakt réz pedig kívülrõl védi a növényt. Nyáron, amikor az idõjárás nem kedvez a peronoszpóra fertõzésének, kontakt réztartalmú készítmény is képes a veszélyes szint alatt tartani a fertõzést. Erre a célra kiválóan alkalmas a folyékony tribázikus-rézszulfát hatóanyagú Cuproxat® FW . A Domark® 10 EC szükség esetén kombinálható Talstar® 10 EC, Rogor® L 40 rovarölõ szerek valamelyikével.

Mile László
Magyar Kwizda Kft.