MENÜ

Kettõs védelem a szõlõ peronoszpóra és szürkepenész ellen

Oldalszám:
2013.02.19.
A szõlõ minden évben megjelenõ betegsége a peronoszpóra, amelynek kártétele szezononként eltérõ mértékû – járvány esetén a teljes termés megsemmisülhet. Az ellene való védekezésnél lényegében három szempontot kell mérlegelni: megbízhatóan hatékony készítményt válasszunk, amely kedvezõ költséggel alkalmazható, és esetleg még olyan elõnyös tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek miatt felhasználása, kijuttatása könnyebbé válik.
A peronoszpóra elleni védelem új eszköze az Electis* 75 WG. A készítmény két hatóanyag gyári kombinációja. Igazi újdonság a zoxamid, ami új kategóriát teremtett a peronoszpóraölõ hatóanyagok között. A zoxamid nem kontakt, nem felszívódó és nem strobilurin típusú, hanem a levélszövetekbe beszívódó, ún. cerodinamikus viselkedésû hatóanyag. A kijuttatást követõen gyorsan bejut a levél és a bogyó viaszrétegébe, majd onnan továbbvándorol a felsõ levélszövetbe, ahol raktárat képez. A hatásmódja minden eddigitõl eltérõ: a gomba összes, növekedéssel járó életfolyamatát gátolja, blokkolja (a gomba csírázását követõ növekedés, növénybe hatolás, táplálkozás).
Az Electis-ben megtaláljuk a Dithane-ból már jól ismert mankocebet, amely több mint 30 éve az egyik legjobb hatékonyságú gombaölõ szer. Összesen 6 helyen avatkozik be a peronoszpóra gomba életfolyamataiba. Az Electis-ben a legmodernebb ragasztóanyagokkal ellátott mankoceb szemcseméretét még tovább csökkentették. Ezzel megnövelték a készítmény borítóképességét. Kívülrõl a Dithane hatóanyaga, a mankoceb, belülrõl az új hatóanyag nyújt védelmet.
Az Electis az újdonságoknak és újításoknak köszönhetõen kiváló esõállósággal (gyorsan lemoshatatlan helyre szívódik fel) és tartamhatással (raktárképzés) rendelkezik. Új hatásmódja biztosítja a rezisztencia kizárását, ami nagyfokú hatásbiztonságot jelent.
Külön említést érdemel az Electis szürkepenész elleni mellékhatása szõlõben, amely hatékonyság szempontjából eléri a gyakran használt folpet hatóanyagú növényvédõ szerek hatékonyságát. Ez a gyakorlat szempontjából azt jelenti, hogy az Electis-sel történõ permetezéskor nem csak a peronoszpóra, hanem a szürkepenész ellen is védekezünk.
Az Electis 75 WG további elõnyös tulajdonságai:
– keverés nélkül, azonnal és gyorsan oldódik,
– kiváló mellékhatás szürkepenész (botritisz) ellen,
– eredményes a fürtvédelemben,
– kedvezõ hektárköltség…
A szõlõben az Electis 75 WG-t 1,5-1,8 kg/ha dózisban, megelõzõ jelleggel, 4-6 leveles kortól alkalmazhatjuk egészen az utolsó permetezésekig. Gyenge peronoszpóra fertõzés esetén a készítményt 7-10 napos fordulóval 5-6 alkalommal javasolt kijuttatni. A szõlõ növényvédelmi technológiába jól beilleszthetõ. Ha a termelõ a virágzás környékén felszívódó vagy strobilurin (Discus, Qvadris, Eclair stb.) hatóanyagú készítményekkel védekezik, az ezeket követõ 2-3 Electis- sel történõ védekezés védelmet nyújt a peronoszpóra mellett a szürkepenész ellen is, így nincs szükség külön a szürkepenész elleni védekezésre a zsendülés és a fürtzáródás idõszakában. Eltérõ hatásmechanizmusa miatt rezisztencia-törõ készítményként való felhasználása javasolt.
Az Electis 75 WG II. forgalmi kategóriába tartozik. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Integrált védekezésben felhasználható. Kiszerelés: 10 kg. A kedvezõ ár mindenképpen erre az új készítményre irányítja a szõlõtermelõ gazdák figyelmét.

Takács Attila
Dow AgroSciences