MENÜ

Tovább fejleszt a Zetor

Oldalszám:
2013.02.19.
A brnói Zetor Mûvek a tavalyi évben 3.500 db traktort gyártott, éves árbevétele pedig elérte a 2,9 milliárd cseh koronát – mintegy 22,5 milliárd forintot.
A cseh gyár termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a vecsési ZTR AGRO KFT. Takács András ügyvezetõ igazgató urat a Zetorok hazai és külföldi elismertségérõl kérdeztem.
– A 2000 fõt foglalkoztató Zetor-gyár termékeinek nagy részét külföldön értékesíti. A legfõbb kereskedelmi partnerek: az USA, Lengyel-, Ír-, Magyar-, Horvát- és Görögország, valamint Nagy- Britannia. A gyár az idei évben 5.000 db traktor legyártását tervezi, ami jól jelzi, hogy a Zetor traktorok keresett és elismert termékek az egész világon.
A tavalyi évben idehaza összesen 165 db Zetort értékesítettünk, ami azt jelenti, hogy a 25-100 LE-ig terjedõ teljesítmény- kategóriában az MTZ traktorok után a Zetorokból fogyott a legtöbb. Az idei évben szeretnénk megduplázni az eladott traktorok darabszámát, amelyre az elmúlt hónapok értékesítési adatai alapján jó esély mutatkozik.
– A Zetorok mely típusait kínálják jelenleg a hazai vásárlóknak?
– A Zetor teljes típusválasztékával állunk a vásárlók rendelkezésére, így az UR I-es sorozathoz tartozó Major és Super típusokkal, melyek 45-77,5 LE-ig készülnek, ezen kívül a korábban katonai célokra „átállított” UR II-es sorozat helyettesítésére létrehozott UR III-as sorozat Forterra típusával, mely 82-113 LE-ig áll rendelkezésre. Idehaza a legkedveltebb Zetor típus a Major és a Super, ezeken belül is a 67-77,5 LE-ig terjedõ kategória. Szintén nagy az érdeklõdés az új, keskeny nyomtávú Superek iránt, de felfutás tapasztalható a Forterra típusból is, melynek 110 lóerõ feletti változataiban az alapfelszereltséghez számos magas szintû technikai megoldás tartozik.
– Milyen mûszaki fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban, illetve hajt végre a jövõben a Zetor-gyár?
– A tavalyi évben a Major típus megkapta a Super típus lekerekített orrmaszkját, szebb megjelenést biztosítva ezáltal a traktoroknak.
Az idei brnói vásáron mutatkozott be a Super család két új tagja, melyek közül az egyik egy keskeny nyomtávú, szõlõ és gyümölcsültetvények mûveléséhez kifejlesztett típus, míg a másik az Econom nevet viselõ, kabin nélküli változat.
Bemutatásra került ezen kívül a Zetor új, továbbfejlesztett négyhengeres motorja is, amely ritkaság a maga nemében, hiszen a környezetbarát célkitûzések megvalósítása mellett a teljesítményt is sikerült 110 lóerõre növelni. Ezen motortípus sorozatgyártása már folyik és a magyarországi megrendeléseknek köszönhetõen hamarosan idehaza is kapható lesz.
Végül, de nem utolsósorban bemutatkozott a két legújabb, 11441 (110 LE) és 11741 (120 LE) típusjelzésû Forterra is, melyekben a Zetor frissen kifejlesztett motorjai kaptak helyet. Ezeknek a traktoroknak a sorozatgyártása õsszel veszi kezdetét.
A fejlesztések ezzel természetesen nem fejezõdnek be, a Forterra típus esetében például évente kíván a cseh gyár új, a korábbinál mindig tíz lóerõvel nagyobb teljesítményû traktorral jelentkezni, végcélként a 150-160 lóerõt kitûzve maga elé.
A folyamatos fejlesztések jól mutatják, hogy a Zetor hosszú távon gondolkodik, és a ’90-es évek hullámvölgyét maga mögött hagyva a világ mezõgéppiacának stabil résztvevõje kíván lenni a jövõben is.
Itt szeretném a köszönetemet kifejezni azoknak a Partnereinknek, akik vásárlásaikkal bizalmat szavaztak nekünk és a gyárnak egyaránt. Ezt a bizalmat hálálja meg a Zetor akkor, amikor folytatja a hagyományosan jó ár-érték arányú traktorok elõállítását. Ez az a tulajdonság, amiért a legtöbb vásárló a Zetorokat választja, hiszen kedvezõ áruk mellé magas felszereltség, kis fogyasztás, ugyanakkor kellõ teljesítmény párosul.
Remek tulajdonságaikat az FVM Mûszaki Intézete által végzett független tesztek is bizonyították, ahol olyan híres márkákkal állták a versenyt, mint például a John Deere, és értek el szinte azonos eredményeket a 92 lóerõs kategóriában.
A szántóversenyek szintén a Zetorok hírnevét öregbítik, hiszen ez idáig még nem találtak legyõzõre.
– Mire törekedtek a márkakereskedõi hálózatuk kiépítésénél?
– Jelenleg öt márkakereskedõvel dolgozunk együtt, akiknek a kiválasztásánál többek között fontos szempont volt, hogy saját szervizzel rendelkezzenek. A szerviz megléte a nélkülözhetetlen szolgáltatásokon felül azért fontos, mert a Partnerekkel kialakulhat egy közvetlen kapcsolat, és ahogy mondani szoktuk: „ a második traktort már a szerviz adja el”. A márkakereskedõink önálló, kizárólagos értékesítési területekkel rendelkeznek, lefedve ezáltal az ország teljes területét.
A jelenlegi márkakereskedéseinkkel, tehát a nyíregyházi Zetor-Vas Kft.-vel, a kecskeméti Sasform Kft.-vel, a pécsi K&B Gépudvarral és a komáromi Zetor-West Hungary Kft.- vel jó együttmûködést alakítottunk ki és méltó képviseletet biztosítunk a cseh márkának.
Marketing-politikánkat a Zetorok hírnevére és a szaksajtóban megjelenõ tudósításokra alapozzuk. Partnereinket nem zavarjuk feleslegesen. A tavalyi évtõl árkedvezményekkel egybekötött Zetor Napokat tartunk márkakereskedõinknél, lehetõséget biztosítva ezáltal a kapcsolatok kiszélesítésére.
– Teljes körû pótalkatrész-ellátást is biztosítanak vásárlóik számára?
–Kizárólagos importõri joggal rendelkezünk az eredeti gyári alkatrészek forgalmazására is, így központi alkatrészellátó bázisunk segítségével bármilyen alkatrészhez gyorsan és kifogástalan minõségben hozzájuttatjuk Partnereinket. Alkatrészeinket leginkább márkaszervizeinkben kínáljuk vásárlóinknak, de viszonteladókat is kiszolgálunk és postai utánvéttel is állunk vevõink rendelkezésére. Megkönnyíti dolgunkat a Zetor-gyár nyugati színvonalú alkatrészellátó rendszere, ami gyorssá és pontossá teszi az alkatrészek lehívását.
Az új Zetorok esetében márkaszervizeinkben 70 és 100 üzemóra között, valamint 300 és 350 üzemóra között végezzük el az ingyenes átvizsgálást. Az egy éves garancián felül két év szavatosságot is vállalunk, a kármegelõzés szabályainak betartása mellett. Büszkék vagyunk arra, hogy a meghibásodások száma elenyészõ.
– A Zetorokhoz gyártanak különbözõ munkagépeket is, ezek hazai forgalmazásával is foglalkoznak?
– Természetesen. A cseh ipar a Zetorokhoz kifejlesztett egy teljes munkagép-családot, amely a különbözõ homlokrakodóktól kezdve az árokásókon át a rézsükaszákig sok mindent tartalmaz. Mindezek hazai forgalmazásával is foglalkozunk.
– Készülnek-e valamilyen újdonsággal még az idei évben?
– Igen. Csehországban Zetor alkatrészek felhasználásával nemrégiben megkezdték egy új rakodógép-család gyártását, melynek hazai forgalmazását hamarosan megkezdjük, márkakereskedõink bevonásával.
Érdekességképpen említem meg, hogy cégünk egy másik, a mezõgazdasághoz ugyan nem kapcsolódó, de szintén minõségi termék, a szlovákiai poltári kristály hazai forgalmazásával is foglalkozik.
– Végül, de nem utolsósorban: hogyan halad a Zetor-gyár privatizációja?
– Jaroslav Koliba úr, a Zetor-gyár kereskedelmi igazgatója a napokban tájékoztatott arról, hogy a többlépcsõs privatizációs verseny nyertese a szlovákiai HTC Holding lett, akivel várhatóan egy hónapon belül megtörténik a szerzõdéskötés is. A Holdingról annyit érdemes tudni, hogy jelenleg 8-10 különbözõ üzem van a tulajdonában, többek között repülõgép-, építõipari- és számítógépgyártással foglalkozik, évi 6 milliárd szlovák korona árbevételt elérve. Feltett szándéka, hogy folytatja a traktorgyártást a mûszaki fejlesztések továbbvitelével együtt.
– PR –