MENÜ

Állattenyésztés

Szakfolyóirat > 2002/9 > Állattenyésztés

A fiaztás eszközei

Dr Csoma MihályA sertéstartás legérzékenyebb szakasza a fialás és a fialást követõ 4-5 hét, amikor is különös figyelmet kell fordítani: az elhelyezésre biztosított terület, valamint a higiéniai viszonyok tekintetében, továbbá a tartási körülményekre, s ezen belül a mikroklímára és a gondozásra

Szakfolyóirat > 2002/9 > Állattenyésztés

A környezet hatása a húsminõségre 2

A korábbi részben azokkal a sertésekre ható környezeti tényezõkkel foglalkoztunk, melyek befolyásolják a hústermelést, így a gazdaságosságot. A levegõ ammónia, por, páratartalmáról, és a hõmérsékleti komfortzónáról esett szó.

Szakfolyóirat > 2002/9 > Állattenyésztés

Merre tart a világ baromfitenyésztése?

A világ baromfiipara folyamatosan a hatékonyság növelésére kényszerül. A termelési paraméterek javításának egyik „kézenfekvõ” eszköze a forgalmazott fajták, hibridek teljesítményének javítása, az input költségek csökkentése érdekében, ezért komoly nyomás nehezedik a baromfitenyésztõ cégekre a hibridek termelési képességének a folyamatos növelésére. Ez nem csak a naturális paraméterek (hizlalás, tojástermelés teljesítménye, takarmányértékesítés, elhullás, stb.) növelésére irányul, de termék biztonságát garantáló paraméterek teljesítésére is (betegségektõl való mentesség, nagyobb ellenálló képesség, stb.).