2013.02.19.
A világ baromfiipara folyamatosan a hatékonyság növelésére kényszerül. A termelési paraméterek javításának egyik „kézenfekvõ” eszköze a forgalmazott fajták, hibridek teljesítményének javítása, az input költségek csökkentése érdekében, ezért komoly nyomás nehezedik a baromfitenyésztõ cégekre a hibridek termelési képességének a folyamatos növelésére. Ez nem csak a naturális paraméterek (hizlalás, tojástermelés teljesítménye, takarmányértékesítés, elhullás, stb.) növelésére irányul, de termék biztonságát garantáló paraméterek teljesítésére is (betegségektõl való mentesség, nagyobb ellenálló képesség, stb.).
A hatékonyság fokozásának egyik eszköze a koncentráció, a globalizáció, ezért az elmúlt évtizedben jelentõs cégfúziók zajlottak le, a baromfiipar vezetõ integrációi tovább nõttek, és egyre inkább nemzetközivé váltak. A baromfitenyésztés követte a baromfiipar koncentrációját és a baromfitenyésztõ cégek száma jelentõsen csökkent, közülük sok az ipar nagy integrátorainak tulajdonába került. A brojler és tojóhibrid tenyésztésben néhány cég uralja a világ baromfiiparának meghatározó részét, míg a többi cég, kisebb termelési kapacitással inkább a választék bõvítésében, speciális programok kiszolgálásában vesz részt. Ezt az is elõsegítette, hogy a baromfitenyésztés költségei is jelentõsen nõttek, így a folyamatos és állandó teljesítménynövelési kényszernek csak azok a cégek tudtak megfelelni, amelyek a baromfitenyésztés biológiai alapjait létszámban növelni tudták (pedigré állományok) és be tudták vezetni a legkorszerûbb módszereket (takarmányértékesítési tesztek, nagy létszámú utódtesztek, életképesség növelése, betegségek elleni rezisztencia, biotechnológia alkalmazása, stb.).
A hagyományos tenyésztési eljárások mellett (populáció genetika) elindult a biotechnológia alkalmazása is, amely a következõ két évtizedben kiemelt szerepet fog játszani, az ismert ellenérzések ellenére is. A géntérképek használata, a segítségükkel végzett szelekció gyakorlati eljárássá válik, ami tovább fogja gyorsítani a genetikai elõrehaladást, és egyúttal elõsegíti a fajtavédelmet is (fajták azonosítása). A genetika dinamikus fejlõdése komoly szerepet fog játszani a baromfi betegségek megelõzésében, a rezisztens baromfitörzsek kialakításában. A biotechnológia további fejlõdése a baromfitakarmányozás hatékonyságát és a környezetvédelmet is szolgálja. Ugyanakkor az állatvédelem erõsödése is jelentõsen befolyásolja a forgalmazott fajtákkal, hibridekkel szembeni elvárásokat, de természetesen ez elsõsorban az alkalmazott tartástechnológiai módszereket, eszközöket fogja alakítani.
A baromfitenyésztõket és termelõ cégeket egyre több oldalról éri nyomás a nagyüzemi termelés csökkentésére, a természetes baromfihús termelés növelésére. Ennek köszönhetõ a hagyományos termelési technológia terjedése, elsõsorban nyugat-európában (Label Rouge, free range product), de ez a termelési rendszer már Magyarországon is elindult (Red Master program), amely szabályozott és ellenõrzött keretek között biztosítja a drágább, de természetes baromfihús elõállítását. A nagyüzemi baromfiipar és a fogyasztók elvárásai közötti kompromisszumnak, „köztes” terméknek tekinthetõ a „tanúsított baromfi” elõállítása, amely hosszabb hizlalási idõ mellett (56 nap) érettebb húst biztosít, kisebb elhullással, olcsóbb takarmány felhasználásával, és jobb vágási kihozatallal. Ez a termék drágább a nagyüzemi elõállítású baromfihúsnál (10-20 %), de jóval olcsóbb a hagyományos szabadtartással elõállított termékeknél. A baromfitenyésztés (elsõsorban a kisebb cégek) ezeket a speciális igényeket szolgálják ki a megfelelõ fajtákkal.
A világ baromfitenyésztésében korábban jellemzõ volt, hogy a tenyésztõ cégek mind húshibridek, mind tojóhibridek elõállításával foglalkoztak. A cégek többsége ma már „csak” az egyik tenyésztése mellett döntött az élesedõ verseny és a rendelkezésre álló tenyésztési kapacitások hasznosítási kényszere miatt. A baromfitenyésztõ cégek közül, mid a brojler, mind a tojóhibrid forgalmazásában 3-4 cég uralja a világpiacot. A brojler tenyésztésben az Aviagen csoport (Ross, Arbor Acres, Indian River) és a Tyson Foods (Cobb) uralja a piac kétharmadát, míg a fennmaradó részen osztoznak a többi cégek (ISA Shaver, Hybro, Avian). A tojóhibrid tenyésztésben hasonló módon a Shaver, a Hy-Line, a Dekalb adja az értékesítések meghatározó részét. A pulykatenyésztést a British United Turkey dominálja. A víziszárnyas tenyésztésben jobban megoszlik a piac a tenyésztõ cégek között és gyakori a „cégek saját tenyésztése” is. A húskacsa piacon a Cherry Valley erõs pozíciókkal rendelkezik.
A tenyésztõ cégek a baromfiintegrációk számára hosszú távú szerzõdéssel biztosítják, cégmérettõl függõen a nagyszülõ, illetve szülõpár állományokat. Míg a nagyszülõ állományok szállítása a baromfitenyésztõ cégtõl közvetlenül történik, addig a szülõpár elõállítás gyakorta az integráción belül, vagy a baromfitenyésztõ cégek közös vállalatain, regionális „elosztóin” keresztül történik.
A baromfitenyésztõ cégek a hibrideket felhasználó integrációkkal szoros kapcsolatot tartanak, hiszen a piaci, fogyasztói igényeket, a feldolgozóipar elvárásait ezek közvetítik számukra. Ennek megfelelõen folyamatos a kölcsönhatás a baromfitenyésztõ cégek és a termékeket értékesítõ integrációk között.
A magyar baromfiipar cégei alapvetõen igazodnak a világ baromfiiparának trendjeihez. Az iparág nagyfokú export orientáltsága, a nyugat-európai kiviteli lehetõségektõl való függõség és a belföldi piac igénye egyaránt szükségessé teszi a legkorszerûbb fajták, technológiai eszközök és eljárások alkalmazását. Ennek megfelelõen cégeink a legkorszerûbb fajtákat használják. A brojler termelés alapvetõen a Bábolna Baromfitenyésztõ Farm Kft. által elõállított Ross és Arbor Acres szülõpár fajtákra alapozott, amelyek a magyarországi termelés 75-80 %-át adják. Emellett más fajták szülõpárja is importra kerül és alkalmanként brojler keltetõ tojást is hozumk be, így más fajták is kipróbálásra kerülnek (Shaver, Cobb, Hybro, illetve hagyományos szabadtartású fajták – ISA JA 57, Sasso).
A tojóhibrid piacot alapvetõen 3 fajta határozza meg. A Magyarországon 3 évtizedes tenyésztési hagyománnyal rendelkezõ Tetra-SL mellett Hy-Line Brown és Shaver fajták adják a tojástermelés meghatározó részét.
A pulyka termelésben a meghatározó fajta a BIG 9-es, amely mellett a Hybrid Turkey is újra megtalálható. A víziszárnyas tenyésztés részben magyarországi fajtákra alapozott (Hortobágyi Fehér Húslúd, Kolos Agro Kft, Babati fajták), de egyre erõteljesebb az import is (Gourmaud, Grimaud, Cherry Valley, Sepalm).
A világban elterjedt és használt baromfifajtákról adnak áttekintést a következõ táblázatok, amelyekben a Magyarországon közismert és közkedvelt fajtákat kiemeltük.
BROJLER FAJTÁK |
Tenyésztõ cég | Fajta | Hibrid |
Merial Ltd. | ISA | Vedette |
| | ISA JA 57 |
| | Acoblack P6N |
| | ISA 20 |
| | ISA 30 MPK |
| Shaver | Starbro |
| | Minibro |
| | Redbro |
| | Color-Pac |
| | Tropicbro |
| Hubbard | Hubbard Hi-Y |
| | Hubbard Roaster |
| | Hubbard Classic |
Tyson Foods | Cobb | Cobb 500 |
| Cobb-Vantress | Cobb 500 gyors tollasodású jérce |
| | Cobb 500 lassú tollasodású jérce |
| | Cobb 500 kakas |
Nutreco | Euribrid | Hybro N |
| | Hybro G |
| | Pilch |
Aviagen | Ross | Ross 208 |
| | Ross 308 |
| | Ross 508 |
| | Ross PM 3 |
| | Indian River |
| Arbor Acres | Classic |
| | Yield |
Peterson Farms | Peterson | PM |
| | PMM |
| | PF |
Avian Farms Inc. | Avian | Avian 24 K jérce |
| | Avian 34 K jérce |
| | Avian 43 K jérce |
| | Avian Maine kakas |
Anak | Anak | Anak-White B |
| | Anak-40-Red |
Dominant Ltd. | Dominant | Dominant Broiler Br-11 (fehér) |
| | Dominant Broiler RED-22 (vörös) |
Kabir Chicks Ltd. | Kabir | Labelle Rouge |
| | Labelle Kabir |
| | SK88 |
| | K39 |
Sasso | Sasso | 'Label Rouge' típus |
| | 'Farm Chicken' típus |
A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban |
TOJÓHIBRID FAJTÁK |
Tenyésztõ cég | Fajta | Hibrid |
Merial | ISA | ISA Brown |
| Shaver | Starcross 566 (fehér) |
| | Shaver White |
| | Shaver 2000 |
| | Starcross 579/
Shaver Brown |
| Babcock | B300/ISA White |
| | B380 (barna) |
| Hubbard | Golden Comet (barna) |
Lohmann-
Wesjohann Group | H&N | Nick Chick (fehér) |
| | Brown Nick (barna) |
| | Tint Nick |
| Hy-Line | W-36 |
| | W-77 |
| | W-98 |
| | Hy-Line Brown |
| | Hy-Line Silver Brown |
| | H-Gray T |
| Lohmann
Tierzucht | Lohmann White-LSI |
| | Lohmann Brown |
| | Lohmann Silver Brown |
| | Lohmann Tinted |
Toshoku | Dekalb | Dekalb XL (fehér) |
| | Dekalb Delta White |
| | Dekalb Beta (fehér) |
| | Dekalb Amber |
| | Dekalb Black |
| | Dekalb Gold |
Nutreco | Euribrid | Hisex White |
| | Hisex Brown |
Hendrix Poultry Breeders | Hendrix | Bovans White |
| | Bovans Brown |
| | Bovans Goldline |
| | Bovans Nera |
Anak | Anak | Yaffa Colour Sex B |
| | Yarkon Tint T |
Bábolna Rt. | Tetra | Tetra-SL |
| | Harco |
Dominant Ltd. | Dominant | Dominant brown D-102 |
| | Dominant white D-529 |
• A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban |
PULYKATENYÉSZTÉS |
Tenyésztõ cég | Fajta | Hibrid |
Nutreco | Hybrid | Hybrid Euro FP |
| | Hybrid Medium |
| | Hybrid Grade Maker |
| | Hybrid Converter |
Aviagen | Nicholas | 300 |
| | 700 |
Merial | BUT | BUT 8 |
| | BUT 9 |
| | BIG 5 |
| | BIG 6 |
| BUTA | BIG 6 |
| | BIG 9 |
• A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban |
KACSATENYÉSZTÉS |
Tenyésztõ cég | Fajta | Hibrid |
Nickerson Group | Cherry Valley | Pekin SM2 (hústípusú) |
| | Pekin CV 2000 (tojástermelés) |
Grimaud Frères SA | Grimaud | Muscovy Canedins R-31 |
| | Muscovy Canedins R-41 |
| | Muscovy Canedins R-51 |
| | Barbary Canedins R-61 |
| | Mule Hytop |
| | Pekin Star |
Broholm | Broholm | Broholm-Danduck B 200 |
| | Broholm-Danduck L 220 |
Sasso | Sepalm | Mules Albasters (F30A, F32A) |
| | Mules Ebonies (F30E, F32E) |
| | Mules Gringos (F30G, F32G) |
Georg Stolle Group
| Seddiner Zucht- und
Mastenten GmbH | Pekin Stolle Seddin Vital
|
• A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban |
LÚDTENYÉSZTÉS |
Tenyésztõ cég | Fajta | Hibrid |
Broholm | Broholm | Broholm-Dangeese Quick Grower |
| | Broholm-Dangeese Super Grower |
| | Broholm-Dangeese Normal Grower |
| | Broholm-Dangeese Compact Grower |
| | Broholm-Dangeese Super Compact |
Sasso | Sepalm | Mediopalm |
| | Maxipalm |
Gourmoud | | |
• A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban |