MENÜ

Merre tart a világ baromfitenyésztése?

Oldalszám:
2013.02.19.
A világ baromfiipara folyamatosan a hatékonyság növelésére kényszerül. A termelési paraméterek javításának egyik „kézenfekvõ” eszköze a forgalmazott fajták, hibridek teljesítményének javítása, az input költségek csökkentése érdekében, ezért komoly nyomás nehezedik a baromfitenyésztõ cégekre a hibridek termelési képességének a folyamatos növelésére. Ez nem csak a naturális paraméterek (hizlalás, tojástermelés teljesítménye, takarmányértékesítés, elhullás, stb.) növelésére irányul, de termék biztonságát garantáló paraméterek teljesítésére is (betegségektõl való mentesség, nagyobb ellenálló képesség, stb.).
A hatékonyság fokozásának egyik eszköze a koncentráció, a globalizáció, ezért az elmúlt évtizedben jelentõs cégfúziók zajlottak le, a baromfiipar vezetõ integrációi tovább nõttek, és egyre inkább nemzetközivé váltak. A baromfitenyésztés követte a baromfiipar koncentrációját és a baromfitenyésztõ cégek száma jelentõsen csökkent, közülük sok az ipar nagy integrátorainak tulajdonába került. A brojler és tojóhibrid tenyésztésben néhány cég uralja a világ baromfiiparának meghatározó részét, míg a többi cég, kisebb termelési kapacitással inkább a választék bõvítésében, speciális programok kiszolgálásában vesz részt. Ezt az is elõsegítette, hogy a baromfitenyésztés költségei is jelentõsen nõttek, így a folyamatos és állandó teljesítménynövelési kényszernek csak azok a cégek tudtak megfelelni, amelyek a baromfitenyésztés biológiai alapjait létszámban növelni tudták (pedigré állományok) és be tudták vezetni a legkorszerûbb módszereket (takarmányértékesítési tesztek, nagy létszámú utódtesztek, életképesség növelése, betegségek elleni rezisztencia, biotechnológia alkalmazása, stb.).



A hagyományos tenyésztési eljárások mellett (populáció genetika) elindult a biotechnológia alkalmazása is, amely a következõ két évtizedben kiemelt szerepet fog játszani, az ismert ellenérzések ellenére is. A géntérképek használata, a segítségükkel végzett szelekció gyakorlati eljárássá válik, ami tovább fogja gyorsítani a genetikai elõrehaladást, és egyúttal elõsegíti a fajtavédelmet is (fajták azonosítása). A genetika dinamikus fejlõdése komoly szerepet fog játszani a baromfi betegségek megelõzésében, a rezisztens baromfitörzsek kialakításában. A biotechnológia további fejlõdése a baromfitakarmányozás hatékonyságát és a környezetvédelmet is szolgálja. Ugyanakkor az állatvédelem erõsödése is jelentõsen befolyásolja a forgalmazott fajtákkal, hibridekkel szembeni elvárásokat, de természetesen ez elsõsorban az alkalmazott tartástechnológiai módszereket, eszközöket fogja alakítani.



A baromfitenyésztõket és termelõ cégeket egyre több oldalról éri nyomás a nagyüzemi termelés csökkentésére, a természetes baromfihús termelés növelésére. Ennek köszönhetõ a hagyományos termelési technológia terjedése, elsõsorban nyugat-európában (Label Rouge, free range product), de ez a termelési rendszer már Magyarországon is elindult (Red Master program), amely szabályozott és ellenõrzött keretek között biztosítja a drágább, de természetes baromfihús elõállítását. A nagyüzemi baromfiipar és a fogyasztók elvárásai közötti kompromisszumnak, „köztes” terméknek tekinthetõ a „tanúsított baromfi” elõállítása, amely hosszabb hizlalási idõ mellett (56 nap) érettebb húst biztosít, kisebb elhullással, olcsóbb takarmány felhasználásával, és jobb vágási kihozatallal. Ez a termék drágább a nagyüzemi elõállítású baromfihúsnál (10-20 %), de jóval olcsóbb a hagyományos szabadtartással elõállított termékeknél. A baromfitenyésztés (elsõsorban a kisebb cégek) ezeket a speciális igényeket szolgálják ki a megfelelõ fajtákkal.



A világ baromfitenyésztésében korábban jellemzõ volt, hogy a tenyésztõ cégek mind húshibridek, mind tojóhibridek elõállításával foglalkoztak. A cégek többsége ma már „csak” az egyik tenyésztése mellett döntött az élesedõ verseny és a rendelkezésre álló tenyésztési kapacitások hasznosítási kényszere miatt. A baromfitenyésztõ cégek közül, mid a brojler, mind a tojóhibrid forgalmazásában 3-4 cég uralja a világpiacot. A brojler tenyésztésben az Aviagen csoport (Ross, Arbor Acres, Indian River) és a Tyson Foods (Cobb) uralja a piac kétharmadát, míg a fennmaradó részen osztoznak a többi cégek (ISA Shaver, Hybro, Avian). A tojóhibrid tenyésztésben hasonló módon a Shaver, a Hy-Line, a Dekalb adja az értékesítések meghatározó részét. A pulykatenyésztést a British United Turkey dominálja. A víziszárnyas tenyésztésben jobban megoszlik a piac a tenyésztõ cégek között és gyakori a „cégek saját tenyésztése” is. A húskacsa piacon a Cherry Valley erõs pozíciókkal rendelkezik.



A tenyésztõ cégek a baromfiintegrációk számára hosszú távú szerzõdéssel biztosítják, cégmérettõl függõen a nagyszülõ, illetve szülõpár állományokat. Míg a nagyszülõ állományok szállítása a baromfitenyésztõ cégtõl közvetlenül történik, addig a szülõpár elõállítás gyakorta az integráción belül, vagy a baromfitenyésztõ cégek közös vállalatain, regionális „elosztóin” keresztül történik.



A baromfitenyésztõ cégek a hibrideket felhasználó integrációkkal szoros kapcsolatot tartanak, hiszen a piaci, fogyasztói igényeket, a feldolgozóipar elvárásait ezek közvetítik számukra. Ennek megfelelõen folyamatos a kölcsönhatás a baromfitenyésztõ cégek és a termékeket értékesítõ integrációk között.



A magyar baromfiipar cégei alapvetõen igazodnak a világ baromfiiparának trendjeihez. Az iparág nagyfokú export orientáltsága, a nyugat-európai kiviteli lehetõségektõl való függõség és a belföldi piac igénye egyaránt szükségessé teszi a legkorszerûbb fajták, technológiai eszközök és eljárások alkalmazását. Ennek megfelelõen cégeink a legkorszerûbb fajtákat használják. A brojler termelés alapvetõen a Bábolna Baromfitenyésztõ Farm Kft. által elõállított Ross és Arbor Acres szülõpár fajtákra alapozott, amelyek a magyarországi termelés 75-80 %-át adják. Emellett más fajták szülõpárja is importra kerül és alkalmanként brojler keltetõ tojást is hozumk be, így más fajták is kipróbálásra kerülnek (Shaver, Cobb, Hybro, illetve hagyományos szabadtartású fajták – ISA JA 57, Sasso).



A tojóhibrid piacot alapvetõen 3 fajta határozza meg. A Magyarországon 3 évtizedes tenyésztési hagyománnyal rendelkezõ Tetra-SL mellett Hy-Line Brown és Shaver fajták adják a tojástermelés meghatározó részét.



A pulyka termelésben a meghatározó fajta a BIG 9-es, amely mellett a Hybrid Turkey is újra megtalálható. A víziszárnyas tenyésztés részben magyarországi fajtákra alapozott (Hortobágyi Fehér Húslúd, Kolos Agro Kft, Babati fajták), de egyre erõteljesebb az import is (Gourmaud, Grimaud, Cherry Valley, Sepalm).



A világban elterjedt és használt baromfifajtákról adnak áttekintést a következõ táblázatok, amelyekben a Magyarországon közismert és közkedvelt fajtákat kiemeltük.







BROJLER FAJTÁK
Tenyésztõ cégFajtaHibrid
Merial Ltd.ISAVedette
    ISA JA 57
    Acoblack P6N
    ISA 20
    ISA 30 MPK
  ShaverStarbro
    Minibro
    Redbro
    Color-Pac
    Tropicbro
  HubbardHubbard Hi-Y
    Hubbard Roaster
    Hubbard Classic
Tyson FoodsCobbCobb 500
  Cobb-VantressCobb 500 gyors tollasodású jérce
    Cobb 500 lassú tollasodású jérce
    Cobb 500 kakas
NutrecoEuribridHybro N
    Hybro G
    Pilch
AviagenRossRoss 208
    Ross 308
    Ross 508
    Ross PM 3
    Indian River
  Arbor AcresClassic
    Yield
Peterson FarmsPetersonPM
    PMM
    PF
Avian Farms Inc.AvianAvian 24 K jérce
    Avian 34 K jérce
    Avian 43 K jérce
    Avian Maine kakas
AnakAnakAnak-White B
    Anak-40-Red
Dominant Ltd.DominantDominant Broiler Br-11 (fehér)
    Dominant Broiler RED-22 (vörös)
Kabir Chicks Ltd.KabirLabelle Rouge
    Labelle Kabir
    SK88
    K39
SassoSasso'Label Rouge' típus
    'Farm Chicken' típus
  • A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban




  • TOJÓHIBRID FAJTÁK
    Tenyésztõ cégFajtaHibrid
    MerialISAISA Brown
      ShaverStarcross 566 (fehér)
        Shaver White
        Shaver 2000
        Starcross 579/

    Shaver Brown
      BabcockB300/ISA White
        B380 (barna)
      HubbardGolden Comet (barna)
    Lohmann-

    Wesjohann Group
    H&NNick Chick (fehér)
        Brown Nick (barna)
        Tint Nick
      Hy-LineW-36
        W-77
        W-98
        Hy-Line Brown
        Hy-Line Silver Brown
        H-Gray T
      Lohmann

    Tierzucht
    Lohmann White-LSI
        Lohmann Brown
        Lohmann Silver Brown
        Lohmann Tinted
    ToshokuDekalbDekalb XL (fehér)
        Dekalb Delta White
        Dekalb Beta (fehér)
        Dekalb Amber
        Dekalb Black
        Dekalb Gold
    NutrecoEuribridHisex White
        Hisex Brown
    Hendrix Poultry BreedersHendrixBovans White
        Bovans Brown
        Bovans Goldline
        Bovans Nera
    AnakAnakYaffa Colour Sex B
        Yarkon Tint T
    Bábolna Rt.TetraTetra-SL
        Harco
    Dominant Ltd.DominantDominant brown D-102
        Dominant white D-529
    • A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban




    PULYKATENYÉSZTÉS
    Tenyésztõ cégFajtaHibrid
    NutrecoHybridHybrid Euro FP
        Hybrid Medium
        Hybrid Grade Maker
        Hybrid Converter
    AviagenNicholas300
        700
    MerialBUTBUT 8
        BUT 9
        BIG 5
        BIG 6
      BUTABIG 6
        BIG 9
    • A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban




    KACSATENYÉSZTÉS
    Tenyésztõ cégFajtaHibrid
    Nickerson GroupCherry ValleyPekin SM2 (hústípusú)
        Pekin CV 2000 (tojástermelés)
    Grimaud Frères SAGrimaudMuscovy Canedins R-31
        Muscovy Canedins R-41
        Muscovy Canedins R-51
        Barbary Canedins R-61
        Mule Hytop
        Pekin Star
    BroholmBroholmBroholm-Danduck B 200
        Broholm-Danduck L 220
    SassoSepalmMules Albasters (F30A, F32A)
        Mules Ebonies (F30E, F32E)
        Mules Gringos (F30G, F32G)
    Georg Stolle Group



    Seddiner Zucht- und

    Mastenten GmbH
    Pekin Stolle Seddin Vital



    • A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban




    LÚDTENYÉSZTÉS
    Tenyésztõ cégFajtaHibrid
    BroholmBroholmBroholm-Dangeese Quick Grower
        Broholm-Dangeese Super Grower
        Broholm-Dangeese Normal Grower
        Broholm-Dangeese Compact Grower
        Broholm-Dangeese Super Compact
    SassoSepalmMediopalm
        Maxipalm
    Gourmoud   
    • A kiemelt fajták jellemzõk a magyar baromfiiparban