MENÜ

A repce õszi növényvédelme

Oldalszám:
2013.02.19.
A gyomok õsszel már kikelnek a repcetáblán és a repcével együtt növekedve elnyomják azt. Ez azért veszélyes, mert a fiatal növénykék gyámoltalanabbul fejlõdnek és már õsszel felnyurgulhatnak, ami a kifagyás veszélyét növeli. A gyomnövények tápanyagot és vizet vonnak el ugyanabból a talajmélységbõl, ahonnan a repce is táplálkozik. Egy közepes gabona árvakelés fertõzés esetén a talajból napi 1-2(!)mm-nek megfelelõ nedvesség távozik. Ha kevesebb az õszi csapadék és erõs a bolhakártétel, akkor ez elég az állomány kiritkulásához, kipusztulásához. Az õsszel kikelt gyomok (gabona árvakelés, ebszikfû, ragadós galaj) áttelelnek a repcetáblán. Mire védekezhetnénk ellenük, a kultúrnövány már 6-7 hónapot (a repce teljes életének több, mint 2/3-át!) gyomosan töltött el, ez pedig meghatározó a termésmennyiség szempontjából. A gyomos táblára kora tavasszal kiszórt mûtrágyának a zömét a gyomok veszik fel, annak költsége kidobott pénz lesz csupán. A gyomos táblán tavasszal fejlõdésnek induló repce nem ágazik el, egyetlen szárat növeszt. Ha ez a fõszár elpusztul – ahogyan ez 2002-ben több helyen megtörtént az ormányos bogarak károsítása miatt –, akkor a termésveszteség (alapvetõen a gyomok miatt) akár a 100%-ot is elérheti.
Okszerûen végezzük a gyomirtást, ha a már kikelt állományban a már kikelt gyomok ellen kezelünk. Csak ott pemetezzünk, ahol gyomos a repce, ezzel nem kevés pénzt takarítunk meg. Az így elvégzett kezeléssel kitûnõen irtható a gabona árvakelés, a tarackbúza, az ebszikfû, a mezei acat és a pipitérfélék.

Az egyszikû gyomok ellen használható a Perenal* nevû szelektív egyszikûirtó készítmény, amelynek dózisa árvakelésû gabonafélék ellen 0,4-0,5 l/ha, tarackbúza ellen 1 l/ha. A Perenal nem csak kedvezõ hektárköltségû, hanem kiemelkedõ hatékonyságú gyomirtó. A többi hasonló készítménnyel szemben alacsony hõmérsékleten is megbízható – ami az õszi gyomirtásnál elengedhetetlen. Az évelõ fûfélék (pl. tarackbúza) egyik leghatékonyabb ellenszere. A Perenal gyárilag hozzáadott nedvesítõszert tartalmaz, ami a gyorsabb és intenzívebb felszívódást segíti.

Az ebszikfû, a pipitérfélék illetve a mezei acat ellen alkalmazható a Lontrel* 300 gyomirtó. A szer dózisa 0,3-0,4 l/ha legyen, a magasabb dózist mezei acat ellen alkalmazzuk. A Lontrel az egyetlen olyan készítmény, amely a repce kelése után, annak károsodása nélkül használható az ott elõforduló veszélyes kétszikû gyomok ellen. Nagyon jól kombinálható a Perenallal, amikor a repcében a kétszikû gyomok mellett a gabona árvakelés is gondot jelent.

Az elmúlt õsszel a betelepülõ földibolhák már szikleveles korban jelentõsen károsították a vetéseket. Késõbb a repcedarázs kikelõ álhernyói pusztítottak. Ott, ahol ebben az idõszakban 1 hétre „szem elõl vesztették” a repcét, bizony több hektárt is eltüntettek a falánk kártevõk.

Nyugodtak lehetünk, ha csávázott vetõmagot vetettünk, mert megadtuk a vetõmag kelésének a biztonságos alapot. A tavalyihoz hasonló mértékû kártétel esetén azonban a rovarölõ szeres csávázás nem nyújt megfelelõ védelmet. A fiatal növényke védett ugyan, de a rágó kártevõknek (ide tartoznak a repcén megtalálható bolhák és a repcedarázs álhernyója is) táplálkozni kell ahhoz, hogy felvegyék a csávázószer hatóanyagát, és elpusztuljanak. Ha sokan vannak, sokat harapnak. A sziklevélen ill. az elsõ lombleveleken ejtett 4-5 bolharágás már a növény kiszáradását okozza, mivel a sérüléseken keresztül megnõ a párologtatás. A repcedarázs lárvája, a fekete színû álhernyó elsõsorban roppant étvágyáról vált híressé. A kifejlett hernyó fejlõdésének utolsó hetében a lárvaként addig elfogyasztott táplálék (a repce zsenge levele) több mint négyszeresét eszi meg. Ezért tûnik el egyetlen hét leforgása alatt a repce a területrõl!

Az õszi rovarölõ szeres védekezéseknél is használható Nurelle D*, amely már évek óta az egyik legmegbízhatóbb hatékonyságú és megfelelõ tartamhatással rendelkezõ készítmény arepce védelmében. Dózisa 0,6 l/ha, amely hatékonyan irtja a repce összes kártevõjét: a földibolhákat, a repcedarázs álhernyóját és imágóját, a különbözõ ormányosokat. A készítmény hideg idõben is hatékony, mert a növény viaszrétege ilyenkor is megköti a hatóanyagot. Mivel már 3-4°C-on gázosodik, a hûvösben a levélfonákon, rögök között, tõlevélrózsában megbújó kártevõket is utoléri, így biztosan kitakarítja a repcetáblát. A kezelést akkor végezzük el, ha levelenként 3-4 bolharágás nyomot (sziklevélen 1-2 db!) találunk, illetve a repcedarázs álhernyója színt váltott (besötétedett), mivel ekkor a lerakott tojások legnagyobb része már kikelt.